REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Mjøsa – et innlandseventyr

Områdene rundt Mjøsa er blitt en skattkiste av kulturelle, kulinariske og historiske opplevelser.                                                                

Tekst: Edda Espeland, foto: Edda Espeland og Scanpix
Artikkelen sto i VI OVER 60 april 2012

Midt i sentrum av mjøs­byen Hamar ligger Strand­stuen – huset der vår verdenskjente operastjerne Kirsten Flagstad ble født. Strandstuen er Hamars eldste hus og ligger bare noen meter fra Hamar domkirke.

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad

Her kan du få omvisning av kunnskapsrike og entusiastiske guider. Du kan se på familiemalerier og nyte stemmeprakten. I det såkalte Metropolitan-rommet ser du det eneste filmklippet som finnes av Kirsten Flagstad på scenen. I tillegg er det avisutklipp med repor­tasjer og anmeldelser fra 1911 og frem til i dag; artik­ler, intervjuer, spilleplaner, kontrakter, dagbøker og utklippsbøker. Du kan beundre noen av kostymene hen­nes. Hver sommer arrangeres det Kirsten Flagstad-festival med en rekke forskjellige arrangementer, blant annet Skibladner-cruise med operaperler.

Sykkelparadiset
Litt lenger nordover langs Mjøsa ligger Nes og broen over til Helgøya. Dette er et sommerparadis med sykkelveier og vandrestier, med store gårder og nydelig utsikt over Mjøsa.

På storgården Hovelsrud er Marianne Olssøn i gang med å restaurere gård og hage tilbake til gammel storhet. På søndager kan du få omvisning i hagen og høre henne fortelle om hage-restaurering.

På storgården Hovinsholm finner du Skafferiet. Dette er en sesongåpen kafé og landlivsbutikk som har hvitmalte bord og benker spredd rundt det lille røde huset under epletrærne. Du kan rusle en tur eller gå på skattejakt i butikken som har både mat, klær, sko og interiør.

Eget design
På vei tilbake til fastlandet gjør det seg med et stopp på Tingnes. Der kan du besøke 2jinter. De er ikke hvilke som helst «jinter», men to kreative damer som lager helt spesielle kjoler og tunikaer i egen design. Varemerket deres er kombinasjonen av strikketøy og stoff, og de bruker gjerne gammelt strikketøy med norske tradisjonsrike mønstre. En hundre år gammel genser er blitt til en kjole, en utbrukt og sliten Marius-genser har fått nytt liv som tunika. De to damene har begge familier og fulle jobber.

– Dette gjør vi bare fordi det er morsomt. Det gir oss ekstra energi og inspirasjon, ler Hanne Senstad.
De holder åpent bare en lørdag i måneden, men du kan bestille på nett!

Prøysen-stopp
På veien videre oppover til Lillehammer kommer du også til Prøysenhuset, som er et nasjonalt kulturhus og museum til minne om Alf Prøysen.

Om ikke annet, ta deg en kaffekopp og nyt stemningen på Solvang Kafé. Hvis du har litt mer tid, kan du godt unne deg en runde i Prøysens verden. Du kan også kjøre innover Præstvægen for å titte på selve husmannsplassen Prøysen, der Alf Prøysen selv vokste opp.

Viken II

Toten – en reise verdt
Totningene har den beste tilgangen til Mjøsa av samtlige kommuner rundt innsjøen. Ingen andre kan vise til en strandlinje på 45 kilometer og 21 kilometer med strandsti.

Totningene er kjent for sin gjestfrihet. Den kan du for eksempel oppleve hos Ola Reinsby. På gården lagde han først båthavn, så ble det kiosk, og til slutt bygde han restaurantbåten «Viken II». Den står på påler ut i Mjøsa og er bygget fra grunnen av etter modell av en historisk passasjerbåt fra 1873. Her kan du sitte på dekk og nyte sommeren helt uten bølger. Det arrangeres også dans og spell, arrangementer og temakvelder.

Livlig by
Du kan ikke si Lillehammer uten å tenke Storgata. Her myld­rer det av folk året rundt. I delikatessebutikken Oliven er kanelsnurrene ferske, kaffe- og teutvalget enormt, og hver fredag får du kjøpt brød fra Lom.

Bjerkebæk var Sigrid Undsets hjem og dikterverksted.

Bjerkebæk var Sigrid Undsets hjem og dikterverksted.

Søndre Park ved Lillehammer kirke er en liten perle med stier, fontener, blomster, trær og egen parkkafé. Sigrid Undsets hjem ligger på Bjerkebæk på en høyde over byen. Du vil ikke være den eneste som kjenner litt ærefrykt når du går rundt blant alle minnene etter damen som er en av Norges kjæreste forfattere.

Tom gate
På Gjøvik må du ikke stoppe i den tomme gaten som er Gjøvik sentrum, men fortsette til Gjøvik Chokolade som er en av Norges få sjokoladefabrikker. Fabrikken er blitt et skikkelig trekkplaster.

Like ved ligger Gjøvik Glassverk. Der kan du se hvordan det blå gjøvikglasset blir til. Hvis det er fint vær, bør du ta en tur til Gjøviks stolthet Hovdetjernet, eller «Fastland» som det kalles på folkemunne. Et annet naturlig stoppested er friluftsmuseet Eiktunet som ligger på Gjøviks tak og som viser hus fra 1650 til 1850.

Peder Balke
På Kapp, noen kilometer utenfor Gjøvik, ligger Billerud Gård med Peder Balke-senteret og Peder Balkes Hus. Gården har røtter tilbake til 1767. På 1830-tallet ble gårdens store sal dekorert av Peder Balke.

Peder Balkes Hus er blitt et møtested for bedrifter og mennesker som går med en drøm om å skape noe eget. I Peder-Balke-senteret i den gamle hovedbygningen på Billerud rett ved siden av, er det kunstgalleri, basisutstilling og vegg­malerier av Peder Balke.

Andre nyttige nettsider
Midt i Mjøsa
Skibladner
Mjøsmuseet
Wikipedia om Mjøsa
Store Norske Leksikon om Mjøsa