REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

close,up,shot,of,sad,disappointed,unhappy,older,woman,suffers

Mannen har sluttet å gi konen komplimenter. Men andre kvinner får.

35 år ut i ekteskapet har mannen hennes sluttet å gi henne komplimenter. Men han gir andre kvinner rosende ord og flørter «i øst og vest» i festlige anledninger. Det gjør at konen føler seg som en grå mus og mister selvtilliten. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Da jeg traff mannen min for snart 35 år siden, ga han meg mye oppmerksomhet. Han var alltid flink til å gi komplimenter, enten det gjaldt utseendet mitt eller meninger jeg hadde. Nå hører jeg knapt noen rosende ord fra ham, selv når jeg har pyntet meg og synes jeg er på mitt fineste. Det gjør at jeg føler meg som en grå mus og mister selvtilliten. Jeg blir også mer likegyldig om hvordan jeg ser ut. Hva er vitsen om han, som er den viktigste i livet mitt, ikke legger merke til at jeg har pyntet meg. Jeg gjør det jo for ham.

Det som svir ekstra, er at han ofte kommenterer andre kvinner han synes ser bra ut. Da sitter komplimentene løst. Når vi er sammen med vennene våre i festlige anledninger, flørter han i øst og vest, mens jeg knapt får noe oppmerksomhet i det hele tatt. Jeg mistenker likevel ikke at han har vært utro, eller har noe alvorlig ønske om å ha sex med de han gir komplimenter, men det gjør vondt å være usynlig for han jeg bor sammen med.

Jeg har aldri tidligere følt meg sjalu eller usikker i sosiale sammenhenger. Men nå kjenner jeg at hans manglende interesse svir på helt nye måter. Jeg har ikke lyst til å be ham om å være mer oppmerksom og gi flere komplimenter. Det er for nedverdigende. Dessuten vil jeg ikke tørre å stole på at han virkelig mener det, om jeg får komplimenter etter å ha lagt inn en slik bestilling.

Har du noe forslag om hva jeg kan gjøre for at jeg kan få mer oppmerksomhet igjen? Jeg leser mye bøker og tar også gjerne imot forslag til litteratur som gjør at vi bedre skjønner hverandre og dynamikken i parforholdet. Vi bruker ofte sitater som utgangspunkt for gode diskusjoner. Det gjør det enklere å få ham til å se egne handlinger i perspektiv når han skjønner at det vi snakker om ikke bare er mine tanker. Får jeg støtte fra fagbøker er det lettere å få ham til å høre på meg.

Beate

SVAR: Manglende tilstedeværelse og likegyldighet er gift for forholdet. Jeg ser stadig par slurver med mental tilkobling og gir hverandre mindre oppmerksomhet når årene går. Mange tar hverandre for gitt og parforholdet lider. 

Å gå foran som et godt eksempel er ofte beste måten å få til atferdsendring. I stedet for å be om noe, gjør du selv det du ønsker han skal gjøre mot deg. Mitt umiddelbare spørsmål blir derfor, er du god til å bekrefte ham? Forteller du ham at du er glad i ham, liker å være sammen med ham og synes han er flott? Eller har dere så forskjellige kjærlighetsspråk at dere ikke vil nå fram til hverandre, selv om du bekrefter med ord. Kjærlighetsspråkene kan deles i anerkjennende ord, tid, fysisk nærhet, gaver og tjenester.

Skjønner vi ikke hverandres kjærlighetsspråk går forholdet lett i lås. Begge føler seg lite bekreftet, og blir dermed ensomme i parforholdet. Kjenner du deg igjen i et slikt mønster anbefaler jeg at du leser fra boka «Kjærlighetens fem språk» av Gary Chapmann.

Likegyldighet er en av de største farene for parforhold som sliter, og etter hvert ikke fungerer. Det er et av resultatene forskeren John Gottman har kommet til etter å ha observert 650 parforhold over en lang periode. Han har også skrevet flere bøker om temaet. 

Boka av Gottmann, «Hva kvinner vil ha, det menn vil ha», vil jeg tro egner seg best til høytlesning for dere. Ifølge Gottmann er det oppmerksomheten vi gir hverandre, og hvordan vi vender oss mot hverandre i hverdagen, som gir lykkelige parforhold og dermed forebygger skilsmisser.

Etter å ha anbefalt boka til mange par har jeg fått gode tilbakemeldinger. Boka har gitt mange en bedre forståelse om hvor viktig det er for forholdet at vi bekrefter hverandre. Begge trenger selvsagt også respekt og ømhet. En annen bok av Gottmann, som særlig gir gode råd om hvordan kommunisere for å nå inn til hverandre, er «Livslang kjærlighet».

Psykologen Sissel Grans bøker gir mange en dypere forståelse av hva kjærlighet er, og hvordan dere best tar vare på den.

nyhetsbrev egenannonse4323