Løk – helse i hver tåre

Det er mye helse i tårene du feller når du skreller løk. Noen mener den er verdens sunneste grønn­sak.

Det er mye helse i tårene du feller når du skreller løk. Noen mener den er verdens sunneste grønn­sak.

Tekst: Monika N. Yndestad, foto: frukt.no, thinkstock
Første gang publisert i VI OVER 60 november 2012

Likevel spiser vi lite av den, i alle fall hvis vi sam­men­ligner oss med folk rundt Mid­del­havet. Årlig spiser nordmenn fem kilo løk i gjennomsnitt. Det er en femtedel av hva de som sitter rundt matbordene lenger sør spiser.

Det er heller ingen nyhet at løk kan hjelpe mot sykdommer. Løk var en viktig del av kostholdet for slavene som bygde pyramider for mer enn 3500 år siden, og det blir påstått at den skal være spesielt effektiv mot astma og bronkitt. Også i fjerde Mosebok er løk nevnt. Da av israelitter som savnet maten de hadde spist i Egypt. Løk kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, der den fremdeles vokser vilt. I Kina har det vært dyrket løk i over 3000 år, og det finnes rundt 600 arter.

Er slimløsende
Løk inneholder få kalorier, og fettinnholdet er ubetydelig. Grønnsaken inneholder alle vitaminer bortsett fra B12, men bare i små mengder. Det som gjør løk godt for helsen er, ifølge ekspertene, at den innholder såkalte flavonoider. Dette er antioksidanter som skal være krefthemmende og drepe sopp og bakterier. Løken inneholder også stoffer som gir bedre tarmhelse, og essensielle oljer som gjør den slimløsende. Eksperter mener at alle som sliter med luftveisinfeksjoner har nytte av inntak av løk fordi den utvider bronkiene.

Sunnest rå
Løk er sunnest hvis den spises rå. Hvis du synes smaken er for skarp, kan du vaske den i vann tilsatt sitron i noen minutter. Lider du av magesår eller magekatarr, bør du koke eller bake den. Men husk at den medisinske effekten forsvinner jo lenger du tilbereder den.

Varm løksalat
400 g løk
1 ss smør
1½ dl vann
½ dl eddik, 7 prosent
1 ss sukker
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
½ dl kremfløte
1 bunt frisk dill

Skjær løken i skiver. Kok opp vann, eddik og krydder. Legg løken i og la alt koke cirka 6–10 minutter. Tilsett fløtemelken og gi igjen alt et raskt oppkok.

Løk- og potetpai
Bunn
60 g myk margarin
2 dl grovbakstmel
100 g cottage cheese
1 ss vann

Fyll
3 sjalottløk
1 snittet løk
1 snittet rødløk
1 purre i skiver
3 vårløk
5 kokte poteter i terninger
1 dl revet hvitost
100 g cottage cheese
Salt og pepper
3 egg
2 dl lettmelk

Fremgangsmåte
Bunnen: Kjør cottage cheese i en kjøkkenmaskin i ett minutt før margarin og mel tilsettes. Kjør dette raskt til en godt blandet masse. La deigen hvile i kjøleskap mens du lager fyllet.

Fyllet: Fres den strimlede løken i en panne til den er lysebrun. Tilsett purren. Kok sjalottløken i et par minutter. Bland melk, egg og ost sammen.
Kjevle deigen ut til en rund leiv som passer paiformen. Den kan godt henge litt utenfor kanten, så unngår du at den krymper. Prikk bunnen med en gaffel og forstek den i 10 minutter ved 200 grader. Ta formen ut av ovnen og ha i løk, poteter og osteblandingen.

Stek paien på nederste rille i 30–40 minutter på 200 grader. Server gjerne en kald salat til.

Kilder: Frisk av mat, Opplysningskontoret for frukt og grønt