Livs kjærlighet

Streben etter kjærlighet og gjenkjennelse har vært en rød tråd så vel i kunsten som i livet til Liv Ullmann.

Alle lengter etter ekte og livslang kjærlighet. At drømmen ikke gikk i oppfyllelse har for Liv Ullman trigget usikkerheten og separasjonsangsten, men også evnen til å skape. Streben etter kjærlighet og gjenkjennelse har vært en rød tråd så vel i kunsten som i livet hennes.

Liv Ullman legger ikke skjul på sine feilvalg i kjærligheten.
– Selv om ungpikedrømmen om den store kjærligheten har fått skudd for baugen, tror jeg fremdeles på monogami. Jeg synes par som klarer å leve i livslange, monogame forhold, er utrolig heldige, sier hun.
– Selv har jeg valgt en del menn som har såret meg. Jeg har jobbet og forsørget meg selv siden jeg var 18 år og aldri vært avhengig av en mann. Selvstendighet og frihet til å skape har mange menn vanskelig for å takle, legger hun til. Sentralt i Livs liv står samlivet med mesterregissøren Bergman, mannen som var 20 år eldre enn henne og kalte henne sin Stradivarius, som elsket henne, men ikke alltid behandlet henne pent.

Nylig fylte Liv 77 år, men hun har ingen planer om å pensjonere seg. VI OVER 60 møtte henne før premieren på stykket «Fortrolige samtaler», som er basert på Ingmar Bergmans dagbøker og den hemmelige dagboken Ingmars mor etterlot seg. Det handler om våre dypeste hemmeligheter. Hva gjør de med oss – og vi med dem?

Les hele portrettet av Liv Ullmann i januarutgaven av VI OVER 60.

Abonner på VI OVER 60
Følg VI OVER 60 på Facebook