Påskekrim er en gammel tradisjon og noe helt særnorsk
«Påskekrim» er blitt et særnorsk begrep. En kriminalroman med tilknytning til påsken, utgitt i 1923, skal visstnok være starten på det hele.
Mange lot seg lure av tittelen over hele forsiden av Aftenposten lørdagen før påske, 24. mars 1923: «Bergenstoget plyndret i natt». At dette var en annonse fra Gyldendal forlag gikk mange hus forbi, og både avisredaksjonen og statsbanene skal ha blitt nedringt av bekymrede lesere.
Forfatteren av boken «Bergenstoget plyndret i natt» var Jonathan Jerv, et felles pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie. De to skrev annethvert kapittel, og justerte overgangene etter hvert som handlingen skred fram. Manuset ble overlevert Nordahl Griegs bror, forlagsredaktør Harald Grieg i Gyldendal, som satset stort og kjøpte annonseplass på førstesiden av den riksdekkende avisen.
Suksess
At første påskedag falt på 1. april dette året, var i seg selv med på å underbygge «den perfekte aprilspøken». Den gangen kom ikke avisene ut i påsken og det var heller ingen radiosendinger i påskehelgen.
Handlingen i boken var lagt til den forestående påskehøytiden, nærmere bestemt natt til første påskedag, 1. april 1923. I desperat pengemangel og med trang til å leve farlig bestemmer de to studiekameratene Åge og Johan seg for å plyndre Bergenstoget denne natten, i håp om at politiet skal tro at det er aprilsnarr og falsk alarm.
Planen var å plyndre mellom Haugastøl og Finse. Sammen med vennene med kallenavnene Bokseren, Biologen, Tiurjegeren og Prikken sverges troskap til planen.
Grieg og Lie hadde selv gått på ski på Hardangervidda, og la nå løypa hjemme på hybelen i Oslo.
Åge tilstår og blir tilgitt av sin kjæreste. Biologen vinner på kasino, og pengene betales tilbake til NSB – med takk for lånet
Men alt går ikke etter planen denne påskenatten på Hardangervidda. Det gjorde derimot reklamestuntet. Allerede en uke etter var 7000 eksemplarer av boken revet vekk.
Noen påskekrim-helter på NRK TV
1976 – Lord Peter Wimsey. Hovedperson i kriminalromanene til Dorothy L. Sayers.
1982 – Arsène Lupin. Gentlemanstyv skapt av den franske forfatteren Meurice Leblanc.
1986 – Adam Dalgliesh. Etterforsker ved Scotland Yard, fra bøkene til den britiske krimforfatteren P.D. James.
1990 – Miss Marple. En gammel frøken som også er amatøretterforsker. Klarer ofte å løse mysterier bedre enn politiet.
1997 – Kurt Wallander. Politietterforsker fra Ystad, opptrer i en serie krimromaner av Henning Mankell.
2002 – Hercule Poirot. Privatdetektiv av belgisk opprinnelse. Opptrer i 30 av Agatha Christies kriminalromaner.
2003 – Kriminalsjef Foyle. Britisk fjernsynsserie fra andre verdenskrig, foregår i Hastings, Skapt av Anthony Horowitz.
2009 – Politietterforsker Lewis. Britisk serie som bygger på krimserien om Inspektør Morse fra ITV.
2010 – Chandler og Miles. Etterforskere i krimserien «Whitechapel» fra Londons østkant.
2014 – Tom Mathias. Etterforsker i krimserien «Hinterland» som løser mordgåter i Aberystwyth, Wales.
2016 – Endeavour Morse. Basert på bøkene til Colin Dexter. Serien om «Unge Morse» kom noen år etter «Inspektør Morse».
Parodi
Handlingen og stilen var, skrev Nils Lie selv noen år senere, «nærmest en parodi på Stein Riverton og Øvre Richter Frich» – to av den tidens velrenommerte norske krimforfattere.
Nils Nordberg beskriver boken som enkel og spennende. «Den er jo et dokument om sin tid, men den har tålt tidens tann brukbart». Tidligere litteraturanmelder i Dagbladet, Fredrik Wandrup, mener derimot at boka ikke er særlig god.
Mangelen på litterær kvalitet forhindret ikke at «Bergenstoget plyndret i natt» ble en suksess og dannet grunnlag for en endring i forlagenes hovedlanseringer. Påskekrim-tradisjonen gjør nå at mange forlag er ute med sine nyheter på våren.
I en artikkel i Dagbladet fra 2003 trekker Nils Nordberg frem forfatteren Bernhard Borge, alias André Bjerke, som en del av påskekrimmens historiske oppstart. Theodor Todd var hovedperson i André Bjerkes første forsøk som krimforfatter.
Lett å bære, lett å lese
Påskekrim er kort forklart kriminalromaner og -noveller, lansert med tanke på ferie- og fritidslektyre i det som før var den stille uken – uten åpne butikker, kinoer og aviser.
En annen forklaring på påskekrimmens popularitet kan være at nordmenn i påskefjellet velger «lett» litteratur, av flere grunner. Pocketbøker veier mindre i ryggsekken og er passe lettlest i solveggen.
Ikke bare bøker
Påskekrim er ikke bare begrenset til bøker, hefter og blader. I 2014 laget TV2 sin egen påskekrim på Bergensbanen: «Toget – på sporet av en morder» etter en idé av Morten Ramm og Jon Brungodt, som også spiller hovedrollene. Toget blir stoppet av er ras på Finse og når strømmen kommer tilbake, oppdager de et lik i vognen.
NRK radio startet mange år tidligere med å sende kriminalhørespill. Fjernsynet begynte så med daglige krimserier i flere deler, og sendte i tillegg enkeltstående episoder av kriminalmysterier, basert på de store detektivromanene. I dag kan vi fråtse i påskekrim både i bokhandelen og strømmekanalene.
Kilder: Lars Ludvig Røed: Påskekrimmen født på Bergensbanen. Aftenposten 16. april 2003.Dagbladet.no, wikipedia