portrait,of,senior,brunette,with,a,blue,sweater

– Kjæresten min prioriterer meg ikke

De har vært kjærester i tre år, men bor fortsatt hver for seg. Hun ønsker mer nærhet og vil gjerne være med på aktivitetene hans. For han er veldig aktiv, men hun blir ikke invitert med. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

Jeg fikk meg ny kjæreste for tre år siden. Det skjedde noen år etter at jeg ble enke. Mens min mann var ti år eldre enn meg, er kjæresten ni år yngre. De to mennene er svært forskjellige. Der min mann var svært avhengig av meg og knapt fikk nok av meg, er kjæresten uavhengig og lever et liv der vi knapt ser hverandre på mange dager, noen ganger uker. Han har heller aldri vært gift eller samboer.

Vi bor hver for oss. Det sier han er mest praktisk siden hans leilighet ligger nærmere jobben hans. Jeg var tidligere svært opptatt av jobb og hadde på slutten av min karriere få venner. Jeg er nå pensjonist og føler meg ofte ensom. 

Det første året vi var sammen trodde jeg vi skulle komme så tett på hverandre at vi til slutt flyttet sammen. Jeg fortalte ikke om mine håp og forventninger, men trodde vi begge ønsket en felles fremtid under samme tak. 

Jeg savner å dele hverdagene med kjæresten min. Slik det er nå er det mest i helgene vi treffes. Ellers er han høyt og lavt, mest sammen med venner eller familie. Eller han er på golfbanen eller på fisketur uten å invitere meg med. Det virker som om jeg kommer nederst på prioriteringslisten hans.

Nå trenger jeg råd fordi jeg ønsker et tettere forhold. Et annet alternativ er at vi bryter forbindelsen.

Hilde

Det virker som om dere har mye usnakket om hva dere vil med forholdet. Har dere noen gang definert hva slags forhold dere ønsker? Slik du beskriver det ønsker han et helgekjæreste-forhold, mens du vil ha en samboer. Siden du føler deg ignorert og lite prioritert, kan det være et signal på at han ikke deler det samme ønsket om tid sammen.

Jeg møter ofte par i etableringsfasen som sliter med det samme som deg. Den ene ønsker ikke å forplikte seg i et stabilt parforhold og lever videre nesten som singel. Mens den andre, som deg, har helt andre ønsker og forventninger til hva parforholdet skal romme. 

Hva er årsaken til forskjellige behov for nærhet? De færreste har tenkt over at også nærhet må læres, både den fysiske og den mentale.

Hvis han som godt voksen mann aldri har bodd sammen med noen, kan det hende ditt ønske om et tettere forhold skremmer ham. Kanskje han har blitt skuffet eller sveket av tidligere kjærester, selv om han ikke har bodd sammen med dem. Dessuten, selv i vår alder kan vi slite med dårlige erfaringer fra barndommen som skader vår evne til å knytte oss til andre mennesker. 

Dere kan også være ulike mennesketyper. En årsak kan være at vi har svært ulike behov for tid for oss selv, ha mulighet for å trekke oss tilbake og være alene. Noen er innadvendte og trenger ro for å få energi og tenke lange tanker. Mens andre trives best med mennesker rundt seg til enhver tid. At han tilbringer mye tid med venner og familie tyder ikke på at han kun er innadvendt. De fleste er et sted midt imellom. Min anbefaling er at dere setter av tid til en samtale der dere definerer hvilke forventninger og behov dere ønsker å dekke hos hverandre og som par.