REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,man,sitting,at,table,and,drinking,beer,from,mug

– Kjæresten min drikker for mye

Hun har det stort sett fint med kjæresten med lange turer og kafébesøk. Men hans store hobby er å brygge øl og sette vin, og alt han produserer blir konsumert. Og det blir for mye etter hennes smak. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg flyttet sammen med kjæresten min for noen år siden. Før det hadde vi lenge bodd noen mil fra hverandre i hver vår by, og besøkte hverandre bare i helger og ferier. Da vi begge ble pensjonister, bestemte vi oss for å gjøre forholdet mer permanent. Jeg pakket flyttelasset og bosatte meg sammen med ham i hans leilighet i hans hjemby. Det har ført til litt andre hverdager enn jeg forventet.

Stort sett har vi det fint på dagen når vi er sammen. Vi går lange turer, noen ganger tar vi en stopp på biblioteket og det hender vi koser oss på kafé midt i uka. Det som plager meg er hans alkoholvaner, eller det jeg heller ser på som uvaner. Det blir for mye alkohol på ettermiddager og kvelder til at jeg trives. Jeg merker også at jeg mister lyst på sex med ham når han er beruset. Jeg reagerer da på både lukt og oppførsel. Han har i lengre tid slitt med potensen.

Hans store hobby er å brygge øl og sette vin. Badet er alltid fylt opp av klukkende gjærsatser. Og alt han produserer må konsumeres. Det begynner under middagen. Da er det alltid noen glass vin eller øl, alt etter hva som passer til maten. Så glir det jevnt ned helt til vi legger oss. Det bekymrer meg, både fordi jeg er engstelig for hans helse og fordi hans rus skaper avstand mellom oss. Han blir heldigvis ikke aggressiv eller ubehagelig på annen måte enn at han blir «rørete» og snakker usammenhengende, og det blir vanskelig å holde i gang en oppegående samtale. Det gjør at jeg mister noe av respekten for ham.

Jeg har prøvd ulike måter å gå fram på for å få ham til å drikke mindre. Jeg har drukket sammen med ham. Jeg har unnlatt å drikke selv, og jeg har prøvd å påpeke når jeg opplever at han har begynt å snøvle. Jeg har også forsøkt å legge fram artikler som forteller hvor skadelig et høyt alkoholforbruk kan være. Men det hjelper ikke. Han blir irritert og mener jeg visste om hans alkoholforbruk siden vi begge drakk mye alkohol når jeg var på helgebesøk før vi flyttet sammen. Han mener det er jeg som har forandret meg, ikke han. Derfor fortsetter han å drikke. Har du noen råd om hva jeg kan si eller gjøre for å få ned alkoholkonsumet?

Jane

SVAR: Spørsmålet er om han selv definerer sitt alkoholkonsum som et problem. Er han avhengig og får abstinenser om han ikke drikker, eller kan han fortsatt ta pauser fra drikkingen uten å reagere fysisk og mentalt? Har hans konsum kommet så langt at det kan ansees som alkoholisme, trenger han kanskje profesjonell hjelp. Det er neppe nok om det bare er du som påpeker at du sliter med hans vaner. Det har jo ikke nyttet til nå. Han må selv bestemme seg for å legge om drikkemønsteret. Din pekefinger alene vil neppe virke før han selv innser at mye alkohol hver dag er for mye. 

Når du tar opp hans alkoholforbruk virker det som et låst tema dere to imellom. Har du fortalt ham om din reaksjon på hans drikking i en fortrolig samtale på formiddagen, før han begynner å drikke? Fortell ham at du mister lyst og respekt for ham når han er beruset.

Det er mulig det hadde hjulpet og motivert ham til mindre konsum, om han får høre det fra noen andre han har et nært forhold til. Kan du alliere deg med noen av hans venner eller noen fra familien hans? I så tilfelle må du gå svært forsiktig fram og veie dine ord om du spør dem om hjelp. Gjør du det på feil måte kan det lett oppfattes som et svik av ham, og et lojalitetsbrudd siden mange føler skam om de mister kontrollen over alkoholforbruket. 

Eller kan du få hans fastlege på lag? Har han sjekket hvordan det står til med leveren og andre vitale organer? Det er stor risiko for skader på en rekke indre organer ved stort daglig inntak av alkohol. Ifølge medisinere fører et gjentatt og stort alkoholinntak til økt sjanse for å få høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og ikke minst skadet lever. Mye alkohol kan også påvirke testosteronproduksjon og føre til ereksjonsproblemer.

annonse fordeler3822