REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

middle,age,gray,hair,woman,feeling,displeased,and,disappointed,,looking

Kan jeg kreve hytta tilbake til dødsboet?

Da faren døde oppdaget hun at broren hadde fått familiehytta som gave fra faren for flere år siden. Dette fikk hun aldri vite. Nå spør hun om faren hadde lov til dette, og om hun kan kreve at broren leverer hytta tilbake til dødsboet.

Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Våre foreldre er skilt. I skilsmisseoppgjøret overtok vår far hytta. Da far døde nylig oppdaget jeg til min store forbauselse at han har overdratt hytta til min bror. Broren min sier at han fikk hytta i gave for mange år siden. Overdragelsen er tinglyst. Broren min har sagt at hytta – etter overdragelsen – har stått i hans skattemelding og ikke i vår fars. Broren min sier at han også ordnet med å overføre forsikringene på hytta. Hadde vår far lov til å overføre hytta til min bror uten å si i fra til meg? Har ikke jeg krav på en andel pliktdelsarv av verdiene i hytta? Kan jeg kreve at broren min leverer hytta tilbake til dødsboet, slik at jeg kan få ut min del?

SVAR: Det er alltid vanskelig å svare konkret på denne typen spørsmål uten å ha fått alle detaljer og opplysninger. Her kommer noen generelle hovedregler:

Din far ble eier av hele hytta etter skilsmisseoppgjøret med deres mor. Så lenge han levde, var klar i hodet, ikke satt i uskiftet bo og ikke var under press eller utsatt for lureri, kunne han gi bort hva han ville, når han ville, til hvem han ville. Han var altså i sin fulle rett til å gi bort hytta til ett av sine barn. 

Det virker også som at han og din bror har sørget for å ha alt det formelle i orden med tinglysing, skatt, forsikring osv.

Du spør om reglene om pliktdelsarv kan gi deg noen rettigheter i hytta. Det kan de nok ikke. Reglene om pliktdelsarv står i arveloven, og gjelder for de verdiene den avdøde hadde den dagen han døde, ikke for de verdiene avdøde hadde gitt bort så lenge han levde. Det å gi bort/overføre verdier så lenge man lever er altså en måte å «komme rundt» regelverket på.

Jeg har ikke nok opplysninger til å være konkret på følgende, men du bør se nærmere på spørsmålet om hytteoverføringen var en ren gave (som ikke skal tas hensyn til i arveoppgjøret), eller om den var forskudd på arv. Hvis du kan bevise at overføringen av hytta var ment som et arveforskudd fra din far til din bror, følger det av reglene i arveloven at arveforskudd skal det tas hensyn til i arveoppgjøret på den måten at din bror får fradrag i sin arv for verdiene av det han allerede har fått som forskudd på arv.

Dette er erfaringsmessig vanskelige og krevende spørsmål å ta opp, også bevismessig.