– Kan jeg gjøre min niese til enearving og fremtidsfullmektig?
Hun lurer på om hun kan gjøre niesen til både enearving og fremtidsfullmektig. Og om niesen da kan ta ut verdier som forskudd på arv dersom hun selv havner på sykehjem. Og kan niesen nekte sin fars unge kone å sitte i uskiftet bo? VI OVER 60-advokaten svarer.
SPØRSMÅL: Jeg har ikke barn selv, men er fadder for en av mine nieser. Hun er som en datter for meg. Jeg er ugift. Kan jeg testamentere alt jeg eier til henne? Kan jeg oppnevne henne til min fremtidsfullmektig? Kan jeg gi henne rett til å ta ut mine verdier som forskudd på arv, hvis hun er min fremtidsfullmektig og jeg får fast plass på sykehjem?
Niesens foreldre er skilt og hennes far er gift på nytt med en yngre kvinne. Far er nå syk og kommer antagelig til å dø før sin nye kone. Den nye konen (min nieses unge og onde «stemor») vil sikkert sitte i uskiftet bo. Kan min niese nekte på det?
SVAR: Det var mange spørsmål, og jeg klarer ikke å svare utfyllende på alle innenfor rammen av denne spørrespalten. Her får du noen stikkord/hovedregler:
1. Som ugift tante, uten egne livsarvinger, står du fritt til å opprette testament og bestemme hvem som skal arve hva. Du kan fordele arven som du vil. Du kan gjøre niesen til din enearving.
2. Du kan opprette fremtidsfullmakt med niesen som fremtidsfullmektig. Mitt råd er at du også oppnevner en alternativ fremtidsfullmektig som kan påta seg jobben hvis niesen din blir syk, dør eller av andre grunner ikke kan påta seg oppgaven.
3. I fremtidsfullmakten kan du for eksempel bestemme at boligen din skal selges hvis du får fast plass på sykehjem, og det er utelukket at kan flytte hjem igjen. Du kan også bestemme at det skal utbetales forskudd på arv. På denne måten får fremtidsfullmektigen rett til dele ut penger til seg selv. Det er ikke ulovlig – men du bør presisere i fremtidsfullmakten at fremtidsfullmektigen ikke skal kunne nektes å gjøre dette ut fra betraktninger om inhabilitet.
Hvis du kommer på sykehjem, går omtrent ¾ av inntektene dine til oppholdsbetaling. Det blir altså lite igjen til deg. Mitt råd er at du ikke «blakker deg helt» ved at alt du eier deles ut som forskudd på arv. I de sakene jeg bistår med å opprette fremtidsfullmakt, ender vi ofte med at det ikke skal utbetales mer som forskudd på arv enn at fullmaktsgiver har igjen et romslig beløp på sin konto som en sikkerhet/backup. Hvor stort dette beløpet skal være har jeg ingen fasit på. Det kan være lurt å koble det opp mot grunnbeløpet i folketrygden, slik at det stiger med inflasjonen / konsumprisindeksen. Noen velger 2 x G, pr. i dag ca. 250.000 kroner, mens andre velger fra 5 x G til 10 x G, som er godt over en million kroner.
4. Du bør også ta med i fremtidsfullmakten at niesen din skal være din nærmeste pårørende i kontakt med helsevesenet osv.
5. En gravferdserklæring hvor du gir din niese ansvaret for å følge opp gravferden kan også være en god idé.
6. Særkullsbarns samtykke til uskiftet bo er sammensatt spørsmål, hvor det ikke finnes noe fasit på hva man bør velge. I utgangspunktet har niesen din tre alternative svar: Blankt nei, da blir det ikke uskifte og hun får sin farsarv. Blankt ja, da blir det uskifte etter arvelovens standardregler. Det kan bety at det blir lenge å vente på arven, og arven kan bli større eller mindre når den tid kommer. Det er stor usikkerhet knyttet til dette.
Alternativ tre er å si ja, men sette noe tilleggsvilkår som reduserer usikkerheten noe. Vilkårene kan for eksempel være at uskiftet ikke omfatter alle verdiene eller at verdier båndlegges og sikres mot gjeldsopptak og stort forbruk osv.