REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

handsome,senior,businesss,man,wearing,elegant,shirt,skeptic,and,nervous,

– Kan jeg angre en hyttegave?

Han overførte sin eierandel av en hytte til sin voksne sønn da han flyttet til Thailand. Der borte fikk han både kone og barn, og nå lurer han, og kona, på om han kan angre på hyttegaven? En hytte som nå er mye verd. VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto NTB

SPØRSMÅL: Jeg har en voksen sønn fra mitt første ekteskap. Vi skilte oss da han var 2–3 år gammel. Da han var 30 år gammel ble jeg uføretrygdet og flyttet til Thailand. Det eneste jeg eide i Norge var halvparten av ei hytte som jeg arvet fra mine foreldre sammen med min bror. Da jeg flyttet overført jeg min halvpart av hytta til sønnen. Han eier fremdeles hytta sammen med sin onkel. I Thailand traff jeg en dame som hadde barn fra før. Vi fikk et barn sammen og vi giftet oss. Det er slutt mellom oss (men vi er ikke skilt eller separert) og jeg har flyttet tilbake til Norge. Her i Norge bor jeg i båten – og eier lite. Den thailandske kona mener at jeg ikke hadde lov til å gjøre henne og vårt felles barn arveløse ved å gi bort hytta til sønnen min. Hytta er nå mye verd – og jeg kunne trenge pengene selv (eller flytte og bo i hytta om vinteren). Kan jeg kreve halve hytta tilbake? Hadde jeg lov til å gi bort alt jeg eide da jeg flyttet til Thailand? 

SVAR: Så lenge vi lever – er «klare i toppen» og ikke utsatt for press eller lureri kan vi gi bort hva vi vil – når vi vil til hvem vi vil. Da du ga bort din halvpart av hytta var du skilt og disponerte fritt over dine egne verdier. Du hadde lov til å gi bort hytta – og du kan ikke ombestemme deg nå og kreve hytta tilbake. 

Din thailandske kone tenker antakelig på reglene om minstearv til ektefeller og pliktdelsarv til barn. Men disse reglene står i arveloven – og regulerer ikke hva vi kan gjøre med verdiene våre så lenge vi lever.

Men hvis du eier noe den dagen du faller fra gjelder disse reglene for de verdiene du etterlater deg. Din ektefelle har i utgangspunktet sin arverett behold selv om dere har flyttet fra hverandre. Det avgjørende for ektefellens arverett er separasjonsbevilling / skilsmisse – ikke faktisk separasjon – altså at man bare flytter fra hverandre. 

Hvis dere ikke er rettslig separert eller skilt når du dør har din ektefelle krav på alle verdier opp til 4 grunnbeløp (i dag ca. 450.000 kroner). Hvis du etterlater deg mer enn det skal også dine barn (begge to) ha sine arvebrøker. Det kan oppstå et spørsmål om din eldste sønn skal ha fradrag i sin arv for hytta han fikk som forskudd på arv.