REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

gg8a2577 1 preview scale 100 ppi 300 quality 100

Jenny Jenssen trente vekk helseplager

Det tok noen uker før artist Jenny Jenssen merket forbedring med formen i programmet «16 ukers helvete» på TVNorge. Men så skjedde det noe. Nå har hun sluttet med medisiner og er blitt kvitt flere helseplager.

TEKST: Karin Madshus/Fredrik Steen Foto: Morten Eik og TVNorge

– Selve deltakelsen var et helvete den første måneden. Jeg gikk med blodsmak i munnen døgnet rundt. Og så var det jo et regime med mat, sier Jenny Jenssen om deltakelsen i tv-programmet «16 ukers helvete» på TVNorge sist vinter, der hun deltok med blant andre Trine Haltvik, Steffen Iversen og Alex Rosén.

– Nå i ettertid kaller jeg det for «16 uker i himmelen». 

I 16 uker gikk deltakerne gjennom beintøff styrke- og mosjonstrening, i tillegg til en streng diett. Programmet er ingen konkurranse og deltakerne har alle sine egne mål. Men det alle ønsker er å få en sunn og sterk kropp. På veien får de hjelp av tidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby og ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Høyt blodtrykk

Først sa Jenny nei til å delta i programmet, for hun var lite lysten på å blottlegge sin dårlige form til det norske folk. Men fastlegen fikk henne til å endre mening – for det høye blodtrykket hennes gikk ikke ned selv om dosen med medisiner ble økt. Han mente hun hadde alt å vinne på å bli med.

– Det var vanskelig å hente motivasjon til å begynne med, og da jeg etter flere uker ikke så noen tegn til forbedring, holdt jeg på å gi fullstendig opp, forteller Jenny. 

– En dag fikk vi i oppgave av Martin å gjøre en aktivitet som forbrant minst 1000 kalorier, og vi måtte sende inn bevis på at vi hadde gjort det. Men denne dagen striregnet det, og jeg var så lite motivert som det går an, forteller Jenny. 

Men så foreslo Jennys datter at moren bare kunne ta turen til treningssenteret, og gjøre økten på en tredemølle. 

– Jeg gikk og gikk og gikk på den tredemølla, men følte at ingenting skjedde. Og selv etter to timer og 20 minutter med rask gåing, hadde jeg bare forbrent halvparten av det jeg skulle. Da var det vanskelig å finne et svar på hvorfor jeg holdt på med dette. 

Motivasjonen for Jenny var likevel å få en bedre helse, og hun ville ikke forholde seg til vekt og midjemål i programserien. Nå vet hun at hun har gått ned totalt 18 kilo, og midjemålet er mange centimeter mindre. Fettprosenten har gått drastisk ned og musklene er blitt større.

Wyllerløypa

Men det har kostet blod, svette og tårer. Hver morgen våknet hun stiv, støl og med blodsmak i munnen. Kroppen var mørbanket og hun lurte på hvordan hun skulle komme seg ut av sengen. Noe av det tøffeste var at hun også prøvde å sammenligne seg med Trine og Steffen. Det var helt umulig.

– Jeg følte de andre klarte det så mye bedre enn meg, sier hun og forteller om den verste opplevelsen da deltakerne skulle gå rett opp den sagnomsuste skibakken Wyllerløypa i Sørkedalen i Oslo. 

– Jeg var så sliten at jeg nesten ikke visste hvor jeg var. Det gikk bare oppover og oppover. Det var som å ta knebøy i over en time i strekk. Jeg var så lei meg og så sliten. Jeg følte det var så nedverdigende. Vi hadde holdt på i en måned så jeg tenkte at det kom til å gå bra, men jeg kom sist i mål. Det var bare så tungt. Det var virkelig sånn at Trine måtte dytte meg i ryggen og Steffen holdt meg i hånda og slepte meg i mål. Jeg var så sliten at jeg nesten ikke husker det, forteller hun.

Det verste var følelsen av at hun ikke hadde kommet i bedre form etter så mange dager med trening.

– For meg ble det en bekreftelse på at jeg ikke kom i bedre form, og at jeg ville forbli en taper i gruppen uansett. Jeg satt og grein i armkroken til Tor hjemme og sa at jeg ikke kunne være med lenger, men jeg hadde jo slitt en måned så jeg måtte gi det en dag til.

De andre deltakerne – og ikke minst trener Martin, hjalp henne over kneiken.

– Martin sa at jeg ville ha sett bedring hvis jeg hadde gått Wyllerløypa i begynnelsen av programmet. Han sa at han hadde trodd jeg ville ha brukt halvannen time og ikke en time slik jeg gjorde. Han mente innsatsen var fantastisk bra, men jeg tenkte: «Dra til helvete».

jenny02

Jennys motivasjonstips

– Skaff deg en heiagjeng som vil glede seg over at du lykkes.
– Sett realistiske mål med mindre delmål på veien.
– Ikke fokuser på vekten og antall kilo, men heller på den gode følelsen etter hvert som du kommer i bedre form.
– Spis regelmessige måltider med mat som gir lite energitetthet. Spis mye salat og frukt.
– Sørg for å få i deg nok vann hver dag, minst tre liter.
– Husk at ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lengre tid.

Vendepunktet

Men så: Etter fire uker var det noe som skjedde med Jenny.

– Det var som om kroppen ga etter og skjønte at jeg ikke kom til å gi meg. Og så kom energien og humøret. Formen ble bedre. Det var 16 ukers helvete, men nå begynte jeg å kalle det «16 uker i himmelen», sier hun entusiastisk.

Martin Johnsrud Sundby har også hjulpet henne med å tenke annerledes om tid brukt på trening, og har fått henne til å fokusere på verdien av å ha alenetid, selv om det kan være kjedelig å gå en time på tredemølla innimellom. 

– Men da sier bare Martin: «Livet raser jo av gårde. Er det ikke herlig med en time hver dag der livet går sakte? Nyt det og bruk det til egentid!», sier Jenny.

Og akkurat det ga henne et helt annet perspektiv. 

Utrolig endring

Den kroppslige og mentale endringen hun har opplevd beskriver hun som utrolig:

– Kroppen ble mindre og det ble ikke lenger den samme belastningen på knær og rygg. Det har vært helt wow! Jeg har hatt bekkenløsning i 17 år, men etter å ha gjennomført et treningsprogram for bekkenet, er det nå på plass. Tidligere har jeg også hatt store smerter i knærne. Det eneste jeg kjenner nå, er litt murring i det ene kneet, men dette stammer fra trening. Så nå kan jeg skryte og si at jeg har en treningsskade! ler Jenny og fortsetter.

– Jeg er blitt godkjent som blodgiver igjen og har trappet kraftig ned på blodtrykksmedisiner. Jeg gikk også på medisiner mot konstant halsbrann. Nå er halsbrannen borte og det eneste jeg tar nå er D-vitamin. 

Ikke minst er endringene i hverdagen av betydning.

– Det er blitt mye enklere å knyte skolisser. Nå føler jeg ikke at jeg får hele magesekken i drøvelen. Det er alle de små tingene – at jeg kan sprette opp trappa, sier Jenny, som nylig fylte 59 år. 

I starten av programmet fikk hun beskjed om at hun hadde en fysisk alder på 70 år. Nå er denne blitt nedjustert til 40, sier Jenny som forteller videre at ektemannen Tor har også latt seg inspirere av Jennys nye trenings- og spisevaner, og gikk selv ned imponerende 18 kilo i løpet av de samme månedene. 

– Tor kan jo ikke trene på samme måte som meg på grunn av ødelagte knær etter en lang fotballkarriere, men han går turer og har spist det samme som meg i denne perioden – og likevel fått så bra uttelling. 

Vil motivere andre

Jenny har fått lisens som Zumba-instruktør og ønsker å hjelpe og motivere andre.

– Det er helt utrolig at man kunne klare dette på 16 uker. Trening burde vært på blå resept. Jeg liker veldig godt å kombinere trening og musikk, og så er det noe med å kunne trene sammen med så mange andre glade mennesker. Det er krevende å komme i form helt alene, så jeg anbefaler alle som har lyst til å ta tak i helsen sin om å finne seg en gjeng. Det er mye lettere når man kan motivere hverandre på veien. 

Trener hver dag

18 kilo lettere, mange centimeter smalere rundt midjen, og med en form og energi som har skutt i taket, får Jenny ofte høre at hun høres nyfrelst ut. Hun beskriver det som en vidunderlig boble å være i. 

Nesten ett år etter deltakelsen «16 ukers helvete» trener hun fortsatt hver dag og spiser annerledes enn før. Før kunne hun sitte i godstolen med en 200 grams melkesjokolade. Det skjer ikke lenger.

– Fy søren, det er en investering det vi gjør nå, sier Jenny engasjert og understreker at trening og livsstil er en ferskvare. – Årene går jo fort. Det er en investering i god helse når vi blir eldre. Vi lever jo også lengre, og jeg har lyst til å bli en sprek pensjonist. 

Slankekurer

Jenny Jenssen forteller at hun har hatt sin dose med slankekurer som har gått dårlig. For det hun da har gledet seg til har vært tanken på det hun kan spise når kuren er over. For henne har funnet av treningsglede vært nøkkelen.

– De sier at regelmessig trening regulerer appetitt og regulerer hormonbalansen i kroppen. I går hadde jeg en treningstime med tabata (intervalltrening, red.anm.) og etter det hadde jeg en treningstime med øvelser kun for rygg og mage. Dagen før gikk jeg på Zumba. Jeg elsker Zumba. Da hadde jeg to forskjellige timer med Zumba på kvelden med to forskjellige instruktører som jeg er glad i, forteller hun entusiastisk og fortsetter oppramsingen:

– Tirsdag gjorde jeg yoga, torsdag crossfit, bootcamp og powerwalk med ti kilos vest på tredemølle. Jeg er blitt glad i å gjøre mye forskjellig. Jeg gjør det ikke fordi jeg må, men fordi jeg gleder meg til å gjøre det.