a,woman,jealous,of,her,husband,on,phone

– Jeg er redd for å ødelegge nok et forhold med sjalusien min

Hun har alltid vært sjalu og har ødelagt mange forhold med uriktige beskyldninger. Og nå har sjalusien slått til igjen fordi samboeren har et godt forhold til en kvinnelig kollega. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

Nå holder jeg på å gjøre det igjen. Ødelegge forholdet til mannen jeg er glad i fordi jeg er sjalu. Jeg har mange forhold bak meg, og har alltid vært sjalu. Ofte beskyldte jeg mine samboere for utroskap uten grunn. Det skjønte jeg først etter at forholdet var over. Men sjalusien tok først virkelig av etter jeg opplevde langvarig utroskap som endte i at x-en forlot meg til fordel for elskerinnen. Etter det hadde jeg det så vondt at jeg bestemte meg for aldri å tørre og satse på noe forhold igjen. Jeg var singel noen år, helt til jeg møtte mannen min for seks år siden. Nå har vi vært gift i fire lykkelige år. Vi har delt gleder og sorger og nesten all fritid. Han betyr alt for meg.

Men jeg er ikke lykkelig lenger. Sjalusien har slått til igjen. Jeg har nylig gått av med pensjon, og får tid til å gå hjemme og gruble. Min mann jobber ennå, og kommer til å fortsette med det noen år til. Nå mistenker jeg at han har et forhold til en nyansatt skilt kollega. De arbeider svært tett, og treffes hver dag. Hun er yngre enn meg og en flott kvinne, når jeg ser på henne med nøytrale briller. Det skjærer i hjertet hver gang han sier noe rosende om henne eller jeg ser dem sammen i ulike anledninger. Det hender ganske ofte hun ringer ham når han er hjemme. Da lyser ansiktet hans opp og han bruker den myke stemmen jeg hører så altfor sjelden. Mens vi har stadig mindre til felles, mindre fritid sammen og glir bort fra hverandre.

Stadig oftere jobber han sent med et prosjekt de er sammen om. Det er grusomt å kjenne på usikkerheten, og de sjalu tankene gjør at jeg spises opp innenfra. Ikke kan jeg fortelle ham om mine mistanker heller. Den ene gangen jeg prøvde å antyde at han brukte for mye tid sammen med henne blåste han bare av meg, og forsikret meg om at han ikke ønsket å erstatte det vi har sammen. Han skjønner rett og slett ikke hvor plaget jeg er. Hva gjør jeg?

Ellen

Mange av Edvard Munchs malerier beskriver sjalusiens vesen. Den grønne mannen hvor hele ansiktet lyser av at han har det vondt. Shakespeare kaller sjalusi for det grønnøyde monsteret. Følelsen vi får når sjalusien rammer kan kjennes overveldende og ødeleggende. Sjalusi er en følelse som handler mye om redsel for å miste kjærlighet, bli forlatt eller avvist.

Når mannen din får et tett og nært forhold til sin kollega, deler han en fortrolighet med kollegaen du kanskje trodde var spesiell, og noe bare dere to hadde. For kvinner er den mentale utroskapen vanligvis verre enn om det handler om fysisk utroskap. For menn er oftest det verste å oppleve seksuell utroskap.

Tap av intimitet aktiverer dine negative følelser. Følelsen av sjalusi vi får kan kjennes overveldende. Sjalu tanker utløser ofte et behov for å kontrollere og hevne seg på den man er sjalu på.

annonse fordeler01122

Bak denne følelsen av sjalusi ligger det ofte manglende selvfølelse. Svært ofte setter sjalusien i gang tanker om at man er lite verdt. En redsel for å ikke være tiltrekkende nok. Ikke elskverdig nok. Følelsen utløser ofte et behov for å kontrollere partneren og kontakten de har med den en er sjalu på, og mange kjenner også behov for å hevne seg på den man er sjalu på. Nå virker det som om du har noenlunde kontroll på både utbrudd overfor mannen din, og eventuelle hevntanker. Som du selv skriver, har du erfaring med at bebreidelser skyver ham bort fra deg. Klarer du å unngå å anklage og bebreide vil det hjelpe.

Det kan hjelpe om du avleder tankene dine når den vonde grublingen tar overhånd. Gi deg selv en belønning. Ring en venn eller løs en oppgave som krever konsentrasjon og tilstedeværelse. Du kan også appellere til fornuften. Prøv å stole på at det er deg han vil ha. Legg merke til bekreftelse og skriv ned når han bruker den myke stemmen til deg. Når du er på vei til å gruble avleder du ved å se det du har skrevet.

nyhetsbrev egenannonse grønn