REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

upset,depressed,senior,gray haired,lady,touching,temple,,sitting,on,sofa,

– Hvorfor skjer utroskap med meg igjen og igjen?

Hun har opplevd utroskap i flere forhold, og nå har det skjedd igjen. Hun lurer på hvorfor. Faller hun for feil type menn? Er hun ikke attraktiv nok? Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Nå har det skjedd igjen. Mannen jeg trodde jeg skulle bli gammel med har vært utro. Og det før vi skikkelig har kommet i gang med forholdet. Vi har ikke vært samboere, men har truffet hverandre flere ganger hver uke. Min opplevelse er at vi har hatt det kjempebra, også seksuelt, i snart et halvt år. Og så viser det seg at han har hatt flere på si, nesten hele tiden vi har vært sammen. Han gir ikke noe svar om hvorfor han har gått bak ryggen min. Det er særlig skuffende for meg siden jeg har opplevd utroskap mange ganger før, i ulike stadier av parforhold. Svært mange av mennene som har sveket meg kunne ikke si hvorfor de var utro. Det kommer alltid som lyn fra klar himmel, ingen krangler, ingen signaler. I hvert fall ikke noen jeg fanger opp. 

Den dagen jeg har oppdaget sviket har de alltid forsvunnet med halen mellom bena, uten å fortelle hvorfor. Jeg sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål jeg aldri får stilt. Det gjør meg usikker på meg selv. Og jeg blir usikker på menn, og om det finnes noen man kan stole på.

Kan du hjelpe meg med noen forklaringer? Faller jeg for feil type menn? Er jeg ikke attraktiv nok? Får de ikke nok sex, eller god nok sex sammen med meg? Jeg blir kjempeskuffet hver gang. Nå tør jeg ikke prøve å finne noen jeg kan ha et kjæresteforhold til lenger.

Inger

SVAR: Trist at du har blitt utsatt for utroskap. Siden du har opplevd utroskap gjentatte ganger har du statistisk sett vært ekstra uheldig. Ifølge Aftenpostens snart to år gamle sexundersøkelse sier hver fjerde mann i et fast forhold at han kunne hatt sex med en annen, om ingen fikk vite det.

Eller kan det være at du har valgt menn som har hatt større anledning til utroskap enn normalbefolkningen? Undersøkelser har vist at anledning gir utroskap. Menn som reiser mye benytter oftest sjansen når den byr seg. De i høyinntektsgrupper og yrker som krever høy utdannelse er mer tilbøyelige til utroskap enn andre. 

Det kan også hende du har vært ekstra utsatt om du har valgt såkalte alfahanner, menn med mye testosteron. Det er ofte de samme som oppsøker risikosituasjoner og må ha ekstra spenning i hverdagen for å være lykkelige. De har gjerne stor glede av ekstremsport, som fallskjermhopping eller dykking på store dyp og lignende. For dem kan sex gi et ekstra kick, særlig om sexen blir direkte og nyhetens interesse er der. Enkelte yrkesgrupper skiller seg ut, for eksempel piloter, politi- eller brannmenn. Selvsagt er ikke alle med slike yrker og hang til spenningssøking utro. Jeg har hatt klienter som har deltatt i Ekstremsportveko, men som likevel har vært full av prestasjonsangst når de skulle ha sex.

En forskningsartikkel fra «Sex & psychology» tar for seg ulike årsaker til utroskap. Selv om studien er amerikansk, stemmer mange av resultatene med mine erfaringer. En av de vanligste årsakene til utroskap som kommer fram her er noen har et tenningsmønster som ikke blir møtt av partneren. Det kan også være at tenningen går mot eget kjønn. Eller at den seksuelle driven er så ulikt fordelt, at den ene føler seg avvist så ofte at det tærer på lojaliteten i parforholdet.

Utroskap kan også komme av mangel på kjærlighet og generell misnøye med partneren. Hyppige konflikter kan også være en del av forklaringen. Det gjør at fellesskapsfølelsen, respekten og fortroligheten ikke er der. Da kommer ofte usikkerheten, om partneren er den rette å satse på. 

For noen er årsaken til utroskap at forholdet ikke er definert. Den ene tror de har en kjæreste i et forpliktende parforhold, mens den andre ikke er enig. Kan det være at den siste mannen du hadde et forhold til mente han ikke hadde forpliktet seg til troskap?

Kanskje mannen for deg er en rolig, lojal og snill mann med lavere sexdriv enn de du har truffet til nå. Det kan også være lurt å bli enige om å være trofaste på et tidlig tidspunkt i forholdet.