REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

portrait,of,multiracial,group,of,happy,senior,friends,men,and

Hva gjør vi med viktige dokumenter?

Vennegjengen i slutten av 60-årene lurer på hvordan man tinglyser og oppbevarer viktige dokumenter som ektepakt, testament og fremtidsfullmakt? VI OVER 60-advokat Kjell Morten Méd svarer.

Tekst: Kjell Morten Méd Foto NTB

SPØRSMÅL: Vi er en vennegjeng i slutten av 60-årene. Alle er pensjonister. Flere av oss strever med spørsmål om forskudd på arv, testamenter, uskifte, fremtidsfullmakter osv. Her kommer ett vi ikke har klart å finne noe samlet og oversiktlig svar på: Hvordan vil du anbefale at vi tinglyser og oppbevarer viktige dokumenter som ektepakt, testament og fremtidsfullmakter?

SVAR: Takk for et viktig, men veldig stort spørsmål. Svaret er at det er forskjellige regler og forskjellige løsninger for alle de viktige dokumentene i familie- og arveretten. Her kommer en kort og helt enkel oversikt:

Testamenter: Kan (og bør!) leveres inn til den lokale tingretten for oppbevaring og registrering i Domstolenes testamentsarkiv. Det koster ca. 1.000 kroner.

Ektepakter: Er i utgangspunktet gyldige mellom partene og deres arvinger uten tinglysing, men må tinglyses i Ektepaktregisteret hvis man skal få rettsvern mot kreditorer. Hvorvidt ektepakten bør sendes til tinglysing i Ektepaktregisteret eller ikke, må vurderes konkret fra sak til sak. Tinglysingen koster ca. 1.500 kroner.

Fremtidsfullmakter: Er vanskeligere. Spørsmålet om hva du skal gjøre med selve dokumentet oppstår to ganger. Første gang den dagen fremtidsfullmakten opprettes og blir formelt undertegnet og bevitnet. På dette tidspunktet er fullmaktsgiver oppegående og klar. Det offentlige har dessverre intet tilbud om oppbevaring eller registrering på dette tidspunktet. Fremtidsfullmakten skal ikke sendes noe sted, men oppbevares trygt av fullmaktsgiveren eller fremtidsfullmektigen. Neste gang du må ta stilling til hva som skal skje med selve fullmaktsdokumentet er når (hvis) fullmaktsgiver blir syk og kommer i en situasjon hvor fremtidsfullmakten skal aktiveres/tre i kraft. I de aller fleste tilfellene vil den beste løsningen være å sende den originale fremtidsfullmakten (sammen med en legeerklæring og et eget skjema) til Statsforvalteren for å få ikrafttredelsen av fremtidsfullmakten stadfestet.

Samboerkontrakter: Ugifte samboere bør skrive en samboerkontrakt/samlivsavtale. Det er ikke noe offentlig tilbud om oppbevaring, tinglysing eller registrering, og samboerne bør ha hvert sitt eksemplar, og passe godt på originalene.

Forhåndssamtykke til uskifte fra særkullsbarn: Førstavdøde ektefelles særkullsbarn må gi sitt samtykke hvis lengstlevende skal få sitte i uskiftet bo. Samtykke kan gis på det skjemaet lengstlevende sender til tingretten når førstavdøde faller fra. Men det er et godt råd å planlegge dette så lenge begge ektefellene lever – og i den forbindelse innhente skriftlige ugjenkallelige forhåndssamtykker fra særkullsbarna. Det er ikke noe standardskjema for denne erklæringen, den må skreddersys i hvert tilfelle. Det er heller ikke noe tilbud om oppbevaring, registrering eller tinglysing. Men det kan være fornuftig å legge særkullsbarnas erklæringer sammen med foreldrenes testamenter, og deponere det hele i testamentsarkivet.

nyhetsbrev egenannonse4323