Vi bruker alt for lite honning!
Husker du den søtlige smaken og duften av mormors honningkamferdrops? Fremdeles bruker mange honning i varm melken mot sår hals. Honning er både indremedisin og godt til sårpleie. Og svært anvendelig i matveien. Klikk inn for litt kunnskap og seks flotte oppskrifter med honning!
De eldste kildene som viser honningsanking er tolv tusen år gamle veggmalerier i den spanske grotten Cueva de la Araña. I Egypt har man funnet krukker med honningrester fra 1400 år f.Kr. Her ble honning også brukt under balsamering av viktige personer.
Romerne brukte honning i sin vin, både som konservering og for å overdøyve den etter hvert sure vinen, mens norske vikinger lagde mjød av honning. Både i eddadiktene og gamle romerske kokebøker finner vi oppskrifter med honning.
Da destillasjonskunsten inntok Europa ble honningen også brukt i universalmedisinen livets vann, noe som skulle hjelpe mot omtrent alt mellom himmel og jord. Honning er også et velbrukt symbol på noe godt og attråverdig i hverdagslige settinger så vel som i verdens mange religioner.
Honning er en tyktflytende søt væske som bier fremstiller ved å omdanne blomstenes nektar i sin spesielle honningmage, og vannet i nektaren fordamper delvis i varmen i kuben. Som følge av det har honningen en egen evne til å trekke til seg fuktighet fra luften, noe som igjen gjør at bakverk med honning holder seg saftig over lang tid. Honningkaker bør imidlertid bakes uten smør for lengre holdbarhet, det gir kaken den karakteristiske seige og saftige konsistensen. Pakker du kakene godt inn i pergamentpapir, et ulimt og behandlet papir som er homogenisert og fettmettet, kan de oppbevares både ett og to år i tette bokser på et mørkt sted.
Honning er proppet med vitaminer, enzymer og antioksidanter som har unike, antimikrobielle egenskaper. Den søte honningen har vært brukt som legemiddel siden tidenes morgen. Alle vet at honning er ekstra godt når halsen er sår og hosten plagsom, men visste du at honningen også kan hjelpe ved beinskjørhet og brannsår?
På New Zealand er de ekstra opptatt av honning. Deres parlamentsbygning er formet som en bikube, og de bruker mest honning i verden, hele to kilo per innbygger per år. Her fant et forskerteam ut at honningens enzymer og sporstoffer faktisk leger sår og betennelser.
Vi nordmenn bruker minst honning av alle, kun 300 gram per innbygger. Men vi har et avlsprogram for å ale frem snille bier, i motsetning til enkelte land hvor det bevisst avles på sinte bier for at kubene skal være mindre attraktive for tyver. Selv om våre snille norske bier gir mer honning. Se om ikke noen av disse oppskriftene kan gi deg lyst og inspirasjon til å bruke mer honning!
Porsjonspaier med rødløk, chèvre og honning
Kan også lages som en stor pai. 4 personer
Paibunn: 125 g smør – 200 g hvetemel – 2 ss vann
Fyll: 2 rødløk – 200 g chèvre – 1 ss hakket frisk timian – 1 ts salt – ½ ts kvernet pepper – 5 egg – 3 dl melk
Til servering: 1 dl akasiehonning – 300 g grønn salat – Olje og eddik – Salt og pepper
Smuldre smør i melet, tilsett kaldt vann og elt en jevn deig. Sett deigen til kjøling i minimum 30 minutter. Trykk deigen ut i paiformene, prikk med en gaffel og forstek paiskallene på 200 °C i 10-12 minutter. Skrell og skjær løk i ringer, fres løken myk og ha den i paiskallene. Bland egg, melk, timian, salt og pepper, og hell blandingen over løken. Del chèvre i skiver og legg på toppen. Stek i ovnen på 180 °C i cirka 25 minutter, til eggestanden har stivnet. Drypp over honning og server sammen frisk salat med olje, eddik, salt og pepper.
Honningposjerte pærer
4–8 personer
Ingredienser: 8 middelstore pærer – 5 dl vann – 2 dl honning – 1 vaniljestang – ½ ts malt ingefær
Kok opp vann, ha i honning, vaniljestang og ingefær. Skrell og del pærene, og legg dem i blandingen, væsken skal dekke pærene. La trekke på svak varme til pærene er møre, cirka 15 minutter, avhengig av størrelse. La avkjøle i laken. Ta opp pærene og kok inn væsken til det halve og ha pærene tilbake i laken. Oppbevares kjølig frem til servering. Posjerte pærer er godt med yoghurt, crème fraîche, krem eller iskrem, eller som tilbehør til blåskimmelost.
Honningglasert kyllingbryst med sitronpotetmos
4 personer
Kyllingen: 4 kyllingfilet med skinn – 1 ss dijonsennep – Saften av 1 sitron – 1 dl vann – 2 ss honning – 1 neve frisk rosmarin – Salt og pepper
Potetmos: 1½ kg poteter – 2 fedd hvitløk – 1 ss flaksalt eller grovt havsalt – 1 ss revet sitronskall, kun det gule – 1 dl god olivenolje – 100 g smør
Skrell og kok potetene møre i lettsaltet vann. Gni kyllingbrystene med salt og pepper og ha brystene i en ildfast form. Riv det gule skallet av en usprøytet eller godt vasket sitron, sett skallet til side. Del og press ut saften av sitronen og grovhakk rosmarin. Bland rosmarin, sennep, sitronsaft, vann og honning, og hell blandingen over kyllingfiletene. Stek i ovnen med skinnsiden opp på 180 °C i cirka 20 minutter. Øs kraften over filetene noen ganger i løpet av steketiden. Ha litt ekstra vann i formen hvis sausen begynner å svi seg. Mos hvitløk og salt i en morter, tilsett sitronskall og olivenolje og bland godt. Hell av potetvannet, mos potetene og bland inn olje og smør.
Honning- og ingefærlimonade
(Til cirka 1 liter saft)
Ingredienser: 1 l vann – 2 usprøytede sitroner – 2 cm frisk ingefær – 1 dl honning eller mer etter smak
Riv noen strimler av sitronskallet, del sitronene og press ut saften. Skrell og del ingefær. Ha vann, ingefær, sitronsaft og -skall i en gryte og kok opp. Ta kjelen av varmen og la trekke til limonaden er lunken. Sil av og rør inn honning. Oppbevar limonaden kjølig, server med isbiter.
Maiskolbe med honningdressing
Kolbene blir ekstra møre når de kokes med sukker. 4 personer
Maisen: 4–8 maiskolber – 2 ss sukker – 1 ts salt
Dressing: 1 ss honning – 4 ss soyasaus – 1 ss hvitvinseddik – ½ rødløk – 1 rød chili – 1 fedd hvitløk
Til servering: 4 ss smør – Salt og pepper
Kok maiskolbene møre i vann med salt og sukker, cirka 10-15 minutter avhengig av størrelse. Finhakk løk, hvitløk og chili og bland med honning, soyasaus og eddik til en dressing. Server maiskolbene rykende varme med smør, dressing, salt og pepper.
Tips: Dressingen egner seg også godt til salater, eller som dipp til sashimi eller vårruller.
Honningtoddy
4 personer
Ingredienser: 1 bit appelsin- eller pomeranskall – 12 nellikspiker – 1 liten bit frisk ingefær – 1 stjerneanis – 2 ts hel kardemomme, knust – 3 kanelstenger – 2 dl vann – 1½ dl mild honning – 7½ dl hvitvin
Til servering: Stjerneanis, appelsinskiver eller kanelstang etter smak.
Bland krydder og vann i en kjele og varm opp. La blandingen trekke like under kokepunktet i ti minutter, trekk blandingen av varmen og avkjøl. Sil av krydderet og bland inn vinen, bring toddyen til kokepunktet og rør inn honningen. Legg en stjerneanis, kanelstang eller en appelsinskive i hvert serveringsglass, hell over toddy og server.