Hjelp mot slapphet
Både for mye å gjøre og for lite å gjøre kan gi slapphet. Og det er noe som de fleste av oss vil føle i perioder i livet. Men det finnes råd.
Selv om slapphet er en følelse vi alle kjenner til, er slapphet vanskelig å definere konkret. Men det kjennetegnes av en følelse av å ha lite energi og overskudd, og en subjektiv følelse av nedsatt yteevne. Slapphet skyldes vanligvis ikke sykdom, og er ofte en reaksjon på hverdagslivets utfordringer og eventuelt uheldig livsstil.
Hva kan jeg gjøre?
Det viktigste man kan gjøre for å få bli kvitt slapphet, er derfor å prøve å identifisere faktorer i livet som tapper en for energi. For klarer man det, kan man endre slike forhold.
– Daglig mosjon er effektivt.
– Frisk luft.
– Sosial kontakt kan hjelpe, men i andre tilfeller kan det være at noe alenetid kan trenges.
– Regelmessig søvn og gode døgnrytmer er viktig. Det beste er å legge seg å stå opp på samme tidspunkt uken gjennom.
– Unngå eller reduser stress. Stressreduserende teknikker som yoga og meditasjon kan være nyttig.
– Reduser eller unngå alkohol og nikotin, og drikk ikke kaffe om kvelden, da det gir dårlig søvn, som igjen kan gi slapphet neste dag.
– Variert og sunn kost. Det finnes ikke spesielle definerte kosthold eller konkrete matvarer som motvirker slapphet. Det samme gjelder kostholds- og vitamintilskudd. Mange tenker kanskje at jern hjelper mot slapphet, for å ta et eksempel, men det virker kun hvis man har en påvist jernmangel.
– Tilstrekkelig vann. Friske mennesker trenger ikke tenke på hvor mye vann en skal drikke, for det regulerer tørstemekanismen i seg selv. Å drikke mer vann utover behovet har ingen effekt.
– Ved betydelig overvekt vil vektnedgang kunne gi mer overskudd.
Lade batteriene
Kjenn ærlig etter hva som kjennes riktig og som lader dine indre batterier. Dette vil kunne være nærmest hva som helst, og vi er alle forskjellige, så følg ditt indre barometer. For noen vil et karbad med duftlys kjennes riktig, mens andre vil hente mer energi på en tur i skogen i regnvær.
Når bør man oppsøke lege?
Dersom slike tiltak ikke hjelper på slappheten etter noen uker, eller om man har andre tegn på sykdom, så kan det være aktuelt å oppsøke lege, men det er på ingen måte det første man trenger å gjøre, siden de aller fleste tilfeller av slapphet ikke har medisinske årsaker.