REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Helse i hyllebær

Forskning viser at proteinene i hyllebær blant annet kan styrke immunforsvaret og hjelpe mot en rekke mage-/tarmproblemer.

Høyt henger de. Sunne er de. Og nå har den gamle medisinplanten fått sin renessanse. Forskning viser at proteinene i bærene blant annet kan styrke immunforsvaret og hjelpe mot en rekke mage-/tarmproblemer.

Tekst: Gro Berntzen  Foto: Scanpix og Gro Berntzen
Første gang publisert i VI OVER 60 februar 2011

De gode proteinene i hyllebærene kalles lektiner og er viktige byggesteiner i kroppens forsvarsverk. En av dem som har forsket mye på disse proteinene er professor Ian F. Pryme ved Institutt for Biomedisin ved Universitetet i Bergen.

– Lektinene finnes i ulike mengder i alle typerfrukt, bær og grønnsaker. Gjennom min forskning er jeg blitt overbevist om at rådet om å spise fem om dagen, er veldig godt. Da får vi ikke bare i oss vitaminer og antioksidanter, men også lektiner, sier han.

Beskytter

Når vi spiser mat som inneholder lektiner, beskytter vi kroppen mot virus og bakterier. Dermed kan vi blant annet unngå influensa og forkjølelse.

Også små mengder av disse hardføre proteinene stimulerer kroppens immunforsvar. Det skjer ved en biologisk respons der lektiner bindes til reseptorer i tarmen. I tarmsystemet kan de hindre at skadelige organismer får feste. Det samme kan skje i munnhulen og i halsens slimhinne.

I motsetning til de aller fleste andre proteiner i kosten er lektiner veldig hardføre og brytes verken ned av magesyre eller fordøyelsesenzymer i tarmen. Deres biologiske aktivitet er dermed opprettholdt i mage-/tarmsystemet.

DSCN0239

STYRKER OSS. Bær, frukt og grønnsaker øker kroppens forsvar, fastslår professor Ian F. Pryme.

Ikke koke

Hyllebær er proppfulle av de gode lektinene hvis bærene foredles på riktig måte. Det er viktig at de ikke varmebehandles eller kokes, for da endrer proteinene karakter og mister sine gode egenskaper. Det samme gjelder grønnsaker og frukt for øvrig. Antioksidantene og noen av vitaminene får vi fremdeles i oss, men det er bare når vi spiser dem rå eller woker lett at vi bevarer lektinenes helsemessige effekt.

Eldgammel

Det viser seg at hyllebær er en eldgammel medisinsk plante, brukt både i Kina og Europa i 3000 år. Bærenes mange legende egenskaper er blant annet beskrevet i boken Anatomy of the Elder (Hyllebærenes anatomi) fra 1677. Kreft var den gangen ukjent som diagnose, men bærene sies å kunne hjelpe mot en rekke lidelser som magebesvær, gikt og forkjølelse.

Til nytte

– De siste årene er det publisert en rekke vitenskapelige artikler som underbygger påstandene i boken fra den gang. Mange er begynt å interessere seg for planten, og i 2010 fant amerikanske forskere ut at komponenter i hyllebær kan hindre svineinfluensainfeksjon.

Etter hvert som vi blir eldre, er det viktig at vi opprettholder et sterkt immunforsvar samtidig som vi tar vare på magen. Her kan hyllebær spille en vesentlig rolle. Nå håper jeg at norske leger vil åpne øynene for hyllebærenes mange positive egenskaper, sier Ian F. Pryme.