Konkurranse! Du kan vinne gavekort fra Stormberg på 5000,- Klikk deg inn og delta HER

angry,irritated,elderly,gray haired,couple,60s,woman,man,in,casual

Han vil ha en slutt på at hun tar over kontrollen

SEXOLOGEN SVARER: Mannen sin stemme blir ikke hørt hjemme med samboeren. Han blir tilsnakket som om han var 15 år, og ikke godt over 60. Og det vil han ha en slutt på. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Etter en vond skilsmisse fikk jeg ny samboer for noen år siden. Nå merker jeg på nytt de samme tendensene som førte til skilsmissen. Min nye samboer tar kontrollen over det meste. Hun snakker til meg som om jeg skulle være 15 år gammel, til tross for at jeg er godt over 60. Hun har vært pensjonist i to år allerede, og har det meste av sin oppmerksomhet på det som skjer innenfor husets fire vegger. Etter jeg tok ut pensjon, og jeg nå er mer hjemme, er det spesielt merkbart at min stemme ikke høres.

Hun bestemmer alt vi gjør, også når jeg skal møte venner og familie, når jeg «får lov» til å holde på med hobbyene mine. Hun bestemmer hva vi skal ha til middag og hvordan husarbeidet skal gjøres. Samtidig klager hun over at jeg er for passiv. Er dette kvinners vis når parforhold har vart en stund? Eller kan det være at jeg er for ettergivende? Er det noe jeg kan gjøre for at vi skal få mer likestilling i hjemmet?

Ivar

SVAR: Har du noen gang prøvd å sette foten ned og hevde din rett til selv å bestemme over din egen tid, og at du står ved dine prioriteringer? Det ville gitt deg bedre forståelse for hvorfor hun tar kontrollen og behandler deg som en umoden tenåring. 

For min erfaring tilsier at det kan være tre ulike årsaker til hennes kontrollbehov;

Det er mulig du er for ettergivende. Kanskje noe av det du mener er kontrollbehov egentlig er at hun tester hvor dine grenser går. Jeg har mange ganger møtt de som er slik skrudd sammen at de ikke respekterer ettergivenhet, som jo lett kan oppfattes som konfliktskyhet.

annonse fordeler3822

Det er også de som lever og ånder for drama. Når hverdagene blir for kjedelige er det om å gjøre å få noe til å skje. En god krangel forlenger livet til «dramaqueens», som ikke har noe med kjønn å gjøre. For dem øker konflikter spenninger og frigjør frustrasjoner. Det virker ofte som om frustrasjonen går over med en gang konflikten er luftet. Er partneren, som deg, mer av den konfliktsky typen, kan drama føre til ytterligere tilbaketrekning og redsel for å tirre sinnet til partneren. Den konfliktsky blir ofte sjokkert, og føler seg forurettet i flere dager.

Eller kan hun være en som har behov for kontroll i enhver situasjon? I terapirommet hender det jeg observerer kontrollfrikenes måte å snakke til sine partnere på som temmelig respektløs. En ovenfra og nedad-måte å snakke på som hun eller han aldri ville tålt å bli utsatt for selv. Når jeg påpeker den ødeleggende måten de kommuniserer på, forteller kontrollfriken svært ofte at hun eller han ikke er klar over hva slags omgangstone paret har. Men jeg mener ikke de tre forklaringsmodellene er kvinners vis og har noe med kjønn å gjøre, siden jeg har møtt alle tre mennesketypene blant både kvinner og menn.

nyhetsbrev egenannonse gavekort