REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

close,up,thoughtful,middle,aged,blond,woman,,sitting,at,the

– Han har vært utro. Hva gjør jeg?

Han nektet at han hadde vært utro helt til han fikk se bevis, og nå er hun redd hun ikke kan stole på ham lenger. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg er i et ganske nytt forhold til en mann på 64, selv er jeg 62 år. Da vi traff hverandre ble det forelskelse ved første blikk. Spenningen og forelskelsen dabbet noe av da vi flyttet sammen. Vi har nå vært samboere i to år. Vi har valgt å ha separate vennekretser. Han går fortsatt ut og treffer gamle kamerater over en øl på byen minst en gang i uka. Jeg drar ofte på turer med mine venninner.

Da jeg sist var på sydentur med venninnene mine var han utro. Han fortalte det ikke selv da jeg kom hjem. En av mine gamle venner hadde vært på samme utestedet som han, og hadde observert ham med en annen kvinne i armene. Vennen min ikke bare observerte dem, han tok i skjul også bilde av dem der de satt tett omslynget. Vennen min sendte meg bildet etter jeg kom hjem, og jeg fortalte samboeren min at jeg mistenkte at han hadde vært utro. Han nektet helt til jeg viste ham bildet. Han unnskyldte seg med at han trodde sydenturen min var skalkeskjul for å treffe andre menn. Derfor ville han også benytte anledningen til litt uforpliktende spenning. Det skjedde en gang. De dro til henne. Han overnattet til neste morgen og hadde ingen planer om å treffe henne igjen. Min reaksjon var å bli sjokkert, lei meg, rasende og skuffet.

Vi har aldri snakket om utroskap, så jeg ante ikke han hadde et slikt lemfeldig forhold til å være utro. Jeg har opplevd å bli bedratt i årevis i et tidligere forhold. Jeg har derfor slitt med å få tillit til menn. Det gjorde derfor ekstra vondt da jeg fant ut hva han hadde gjort, så utroskap er ikke noe jeg aksepterer.

Nå er jeg usikker på hva jeg skal gjøre, og håper på noen fornuftige innspill fra deg. Jeg er redd tilliten er borte for alltid. Jeg har seriøst vurdert å flytte fra ham, men klarer ikke helt se for meg en fremtid som singel. Vi har tross alt hatt mange gode dager sammen også.

Guro

SVAR: Mye avhenger av hans reaksjon på det som har skjedd. Viser han oppriktig anger og kan love at utroskap er uaktuelt i fremtiden, kan det være håp. Prøver han fortsatt å bagatellisere hendelsen og skyve skylden over på deg, går det neppe bra med forholdet.

Dårlig impulskontroll kan være en del av årsaken til utroskap. Noen trenger å lære seg å tenke konsekvenser før de handler. Det kan også være lurt å finne ut hvilke situasjoner som kan føre til utroskap, og holde seg unna disse situasjonene i fremtiden. Alkohol og det å være sammen med venner, særlig om vennene er på sjekkeren, er en vanlig trigger.

Jeg vil også tro dere kunne hatt godt av å forbedre kommunikasjonen og bli enige om hvilke rammer dere ønsker for forholdet, for eksempel hva begge definerer som utroskap. Det kan også hjelpe å fortelle hvilke forventninger dere har til hverandre, og til det å være par. Dere må bli enige om hvilke regler som gjelder, særlig når dere er borte fra hverandre. I denne prosessen er det mulig dere kunne hatt utbytte av å oppsøke en sexolog eller en parterapeut for å få staket opp hva som er greit og hva som er ugreit å gjøre mot hverandre.

Dårlig sex eller manglende sex kan også føre til utroskap. Det er derfor en fordel å ha et nytende, variert og spennende sexliv. Mange kommer til meg etter utroskap for å finne ut hvordan de kan forsterke nytelsen når de har sex, og bryte ut av kjedelige rutiner. Vi finner da nye og mer spennende måter de kan ha sex på, hvor begges preferanser blir tilfredsstilt. Andre trenger hjelp for å kommunisere bedre om egne behov. Mange går rundt med savn de tror er umulige å få dekket hos partneren. Ofte har det vist seg at partneren aldeles ikke er vanskelig å be om å være med på leken.

Årsaken til utroskap er i mange tilfeller mangel på nærhet, nærvær og oppmerksomhet fra partneren. Det får meg til å lure på om avtalen dere har gjort om skilte vennekretser gjør at dere har for lite tid til hverandre og fellesprosjekter. Derfor kan det være lurt å diskutere om dere på noen måte kan forsterke parforholdet og vi-følelsen ved felles aktiviteter og bedre tid til gode samtaler.