REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Grønt for helsens skyld

Agurk gjør mer enn å pynte brødskiven. Grønnsaken hjelper kroppen din å kvitte seg med gift.                                                             

Tekst: Monika Nordland Yndestad Foto: Thinkstock
Artikkelen sto i VI OVER 60 april 2016

Du har sikkert sett bilder av kvinner som slapper av med agurkskiver over øynene, men du vet kanskje ikke hvorfor agurk er godt for huden. Den gir huden fuktighet og tilfører svovel. De som har hudplager, blir anbefalt både å spise agurk og bruke den direkte mot huden. Du kan gni den mot huden eller legge agurkskiver på de stedene huden er irritert.

Som et glass vann
Å spise agurk er på mange måter som å drikke et glass vann. Hele 96 prosent av vekten til en agurkplante er vann. Slangeagurken er en av de mest vannrike næringsmidlene vi har, og dermed også en lur måte å få i seg væske på.

Men i agurk finner du også blant annet basiske mineraler. Agurk inneholder kalium, kalsium, fosfor, magnesium, jern og sporstoffer som svovel. Dette er stoffer som virker vanndrivende og som hjelper til å rense avfallsstoffer ut av blodet. Grønnsaken inneholder også litt provitamin A, B, C og E-vitamin.

Agurk kan brukes i salat, gjerne med olje og sitron, eller moses sammen med andre grønnsaker. Men du trenger ikke alltid spise agurken rå. Den kan gratineres i ovnen, brukes i supper eller kokes sammen med andre grønn­saker. Det er bare 13 kalorier i 100 gram agurk.

Vann og fiber
De som har eksem, dermatitt og psoriasis blir anbefalt å spise agurk. I tillegg til å hjelpe blodet med å kvitte seg med avfallsstoffer, gir grønnsaken fuktighet og svovel som er godt for hudceller, hår og neg­ler.

Agurk har lite karbohydrater, men gjør deg likevel mett. Den egner seg derfor godt i kosten til diabetikere og de som sliter med overvekt. De som sliter med magen, må heller ikke glemme å spise agurk. Det høye innholdet av vann kombinert med 0,8 prosent ­fiber, hjelper også mot forstoppelse.
Kilder: Frisk av mat, Norsk bokforlag, frukt.no og iform.nu

Slangedrikk

1 porsjon
• ½ slangeagurk
• ½ grønn paprika
• 1 dl grønne druer
• 2 ss hakket frisk basilikum
• 4 isbiter
Ingrediensene kjøres raskt i en food processor eller blender.

Fylte agurker
Fire porsjoner
• 2 slangeagurker
• ½ purre
• 1 løk
• 150 gram røkelaks
• 250 gram skrelte reker

Pepperrotsaus
• ½ ss smør
• 1 ss hvetemel
• 1½ dl melk
• ½ dl kremfløte
• Salt og pepper (helst hvit)
• 1 ts reven frisk pepperrot
Surr finsnittet purre og hakket løk i smør. Tilsett reker. Agurkene deles i to på tvers og så i to på langs. Ta ut den midterste kjernen i agurken og legg lakseskiver på. Ha i fyllet og hell over sausen.
Fylte agurker