Göta kanal

Langs Göta kanal får du både kultur, sykkeltur og båttur.                                                                                           

Tekst: Monika Nordland Yndestad Foto: Göta kanal
Artikkelen sto på trykk i VI OVER 60 mars 2011

I hele sommer er det tett med kulturarrangementer langs Göta kanal. Du kan stoppe ved museer og andre serverdigheter. Eller besøke en eller flere av kanalens mange håndverkere. Kanalens høyeste punkt Forsvik, er hjemmehavnen til dampbåten Erik Nordevall II. Dette er en av Sveriges første dampbåter, bygget i 1837, som igjen går for egen maskin. Båten er ikke i Forsvik hele tiden. I mai seiler den gjennom Göta kanal til Göteborg, og i juli og august går den i trafikk i Bottensjö.

Men Forsvik er mer enn historiske båter. På Fors­viks Bruk inviteres turister til både historiske kvelder og utstillinger, i tillegg til musikkvelder og teater­forestillinger.

Populær kanal
Bergs slusstrappaGöta kanal er en av Sveriges mest kjente og mest populære turistattraksjoner. Den 190 kilometer lange kanalen har i snart 200 år vært en møteplass for mennesker fra hele verden og blir besøkt av rundt tre millioner turister årlig. Rundt 3000 båter trafikkerer kanalen hver sesong, som starter 1. mai og varer ut september.

Vi er den tredje største gruppen med turister etter svenskene selv og tyskerne. Noen har egen båt, andre velger å utforske kanalen fra landsiden eller en kombinasjon av sykkel og båt.

Göta kanal er ikke stedet for sykkelturisten som trives i fjellskrenter med reservedekk i sekken og sportsdrikk på rammen, men for deg som vil trille langs en rolig landevei. Du kan sykle langs hele kanalen på 200 år gamle bilfrie grusveier, og du er aldri langt unna en kafé eller restaurant.
Bergsslussar fra oven
For annet år på rad er det kultur som er tema for sommerens reisende langs kanalen. Du kan ta en pause fra sykkelen og gå på kunstutstillinger eller stoppe for en guidet tur på historisk grunn. Det er ikke uten grunn at dette er en av Sveriges mest populære sykkel­destinasjoner.

– Våre besøkende kommer gans­ke enkelt for å finne roen. Naturen og de vak­re omgivelsene er det viktigste vi tilbyr folk som liker å slappe av i ferien. At det å sykle ved kanalen er så populært, er nok fordi det er en familievennlig aktivitet, sier informasjonssjef Anna Meyer ved Göta kanal.

Ekstraopplevelse
For veteraninteresserte vil Hajstorp være et naturlig stoppested. Seks onsdager i sommer kommer flere enn 300 veterankjøretøy til å samles på Hajstorpsträffarna. I Töreboda like ved blir en av Sveriges største familiefestivaler arrangert. Det skjer fra femte til syvende juli. Ta gjerne barnebarna med!

– Vi ønsker å gi de tilreisende en ekstraopplevelse. Det skal skje noe underveis på turen, både av aktiviteter for barn og voksne. Derfor har vi også i år et allsidig kulturtilbud, noe vi vet blir populært, forteller Meyer.

Du trenger ikke ta sykkel med over grensen. Det finnes flere utleiesteder ved kanalen. Mange bestiller ferdige sykkelpakker som også inkluderer overnatting. Disse pakkene går gjerne fra to til fire dager. Men du kan også sykle for deg selv. Da følger du ditt eget tempo og velger selv om du vil overnatte på vandrerhjem, pensjonat eller hotell.

Du kan også ta båt en eller begge veier. Nytt av året er en fire dagers reise med 100-årsjubilanten MS Wilhelm Tham. Den tar deg fra Göteborg til Söderköping eller Stockholm.

Historien bak
Göta kanal er et av de mest omfattende svenske byggverk igjennom tidene. Kanalen ble planlagt som et resultat av at danskene krevde toll på all skipstrafikk igjennom Öresund, og dermed var det mye å spare på å legge trafikken på vannveier igjennom sentrale Sverige. Allerede i 1516 ble ideen om kanalen lagt frem, men først 300 år senere ble prosjektet påbegynt. Greven og marineoffiseren Baltzar von Platen skal ha vært initiativtakeren. I snitt jobbet 58.000 mann med utbyggingen i over 22 år før kanalen sto ferdig 26. september 1832.

Göta kanal
Vänern (Sjötorp)–Østersjøen (Mem)
• Lengde: 190 km
• Antall sluser: 58
• Max mål for båter: lengde 30 meter, bredde syv meter, dybde 2,82 meter.
• Mastehøyde 22 meter
• Maksimal hastighet: Fem knop
• Høyeste punkt: Tåtorp–Forsvik (91,8 meter over havet)
• Sjøkart: Svenske Sjöfartsverket «Båtsportkart Göta kanal»

Göta kanal, Store Norske Leksikon