Konkurranse! Du kan vinne gavekort fra Stormberg på 5000,- Klikk deg inn og delta HER

Gode, gamle Delhi

Dehli er full av motsetninger – og i rask endring. Pågående rickshawsjåfører er del av bybildet.

Søker du natteliv og kosmopolitisk raffinement finnes det bedre alternativer enn Delhi. Men på opplevelsesbarometeret troner den på topp.

Byens motsetninger er mer synlig i dag enn noen gang, nå som urbanisering, globalisering og kapital skal til sengs med en eldgammel sivilisasjon.
For oss som er flasket opp på luthersk likhetsetikk, er den nådeløse forskjellsbehandlingen av mennesker, hard kost. Men mye av de sosiale hierarkier er guddommelig forordnet; det anses som bedre om et stakkars menneske dør, da gjenfødes det med blanke ark og farvestifter til.
I 1991 tvang økonomisk krise India til et brutalt oppgjør med femårsplaner og sentraløkonomi. Det har ført til voksende velstand og en av verdens spenstigste økonomier. 100 millioner mennesker som for ti år siden levde under fattigdomsgrensen, tilhører i dag middelklassen. Samfunnet og byen endrer seg så hurtig, at den byen man besøkte for fem år siden, knapt eksisterer lenger. Jeg håper kan komme tilbake før kapitalismen har klart å rense byen helt for kuer, tiggere, gatehandel og forurensende kjøretøyer.

I oktoberutgaven av VI OVER 60 kan du lese hele historien om gode, gamle Delhi.

Abonner på VI OVER 60
Følg VI OVER 60 på Facebook