Fosnavåg – et lite stykke Norge
Som et lite stykke Norge ligger Fosnavåg mellom holmer og skjær, med noen rause penselstrøk gyllent solskinn over seg. Sammen med utsikten over fjorden kan du nyte ekte amerikansk ostekake.
Tekst: Hege Norman, foto: Kay-Åge Fugledal
Første gang publisert i VI OVER 60 desember 2013
En gang var Fosnavåg et fiskevær med god havn for båter som kom fra fjern og nær med store fangster sild. I dag er kommunesenteret i Herøy på Sunnmøre verdensledende innen maritime næringer som offshore og fiskeri. Åpenhet for nytenkning gjorde det også ideelt for Belinda og Marvin Strand å starte kaffebaren sin her.
FOSNAVÅG
• Fosnavåg er administrasjonssenteret i Herøy i Møre og Romsdal og har omkring 3700 innbyggere. Fikk bystatus 7. juni 2000.
• Øykommunen Herøy sørvest for Ålesund, har Sunnmørsalpene som bakgrunn og storhavet som nærmeste nabo. Seks av de åtte øyene er knyttet sammen med broer.
• Herøy har en rik historie helt tilbake til vikingtiden. Kystmuseet på Herøy Gard viser det gamle handelsstedet slik det vokste frem på 1800-tallet.
• Lengst i vest ligger Runde, med det sørligste fuglefjellet i Skandinavia. Millioner av sjøfugl, blant annet lundefugl, lomvi, havsuler og alke, har hekkeplassen sin her. Farvannet rundt Runde er fryktet, og i 1725 gikk det nederlandske frakteskipet Akerendam ned her. Rundeskatten er den verdifulle lasten som tre sportsdykkere kom over i 1972, Norge største myntfunn.
• Fuglefjellet Rundebranden er fredet, men det går daglige omvisningsturer med båt i sommersesongen. Du kan også følge med på en guidet fottur på merkede stier som gir mulighet til å oppleve det yrende fuglelivet på nært hold. En annen særpreget øy er Skorpa med barsk natur og en stamme av ville geiter.
• Du kommer til Herøy og Fosnavåg med fly til Ålesund og hurtigbåt eller buss videre. Hurtigruten har daglige anløp i Torvik.
– Folk her reiser mye og er åpne for nye ting. Kafékonseptet vårt hadde utelukkende retter fra de søramerikanske statene og det kreolske kjøkkenet på menyen, og jeg ble overrasket over hvor positive innbyggerne var, sier Belinda, som egentlig er utdannet operasangerinne.
Fra første dag serverte hun retter som jambalaya, turkey noodle soup, macaroni and cheese og gumbo. For ikke å snakke om de spennende kakene!
– Den kaken som har fulgt oss i en årrekke og som kundene kommer igjen og igjen for å spise, er nok den bakte, amerikanske ostekaken som serveres med varme bær, sier innehaveren av kafé Madelynn.
Fra mor og bestemor
Kundene synes menyen er eksotisk og spennende, og kafeen er fremdeles en suksess. I tillegg til kafédrift har paret også startet sitt eget kaffebrenneri, og leverer kaffe til flere utsalgssteder på Vestlandet. I dag ligger lokalet i nær tilknytning til det nye hotellet i Fosnavåg. Utsikt over fjorden og Herøyleden kombineres med det urbane bylivets goder. Espressobaserte kaffedrikker som «cappuccino» og «latte» er i dag blitt dagligdags, men på slutten av 90-tallet var de fortsatt eksotiske og spennende.
Belinda har tilpasset de amerikanske rettene sine til norske råvarer, og prøver å lage maten så kortreist som mulig. Ofte står hun og tenker på hva hennes mor eller bestemor ville ha laget av de ulike ingrediensene.
– Alt jeg lager kommer fra mitt minne og fra mitt hjerte, smiler Belinda som bruker bestemorens oppskriftsbok flittig.
Både hun og Marvin legger sin ære i god service, og her blir alt servert med det lille ekstra. De er opptatt av at mat og kaffe skal lages med omtenksomhet og lidenskap for råvarene, og for resultatet. Med andre ord: laget med kjærlighet.
– For det å stå opp klokka seks for å lage brød er enten galskap eller ekte kjærlighet. Kanskje litt av begge deler, ler ekteparet. De er stolt av det de har bygd opp, og lever etter sannheten i sin egen logo: Without the love, it’s just coffee.
– You know, jeg hadde jo hørt om det. Om Norge og Skandinavia, om vikinger og det. Men aldri tenkt tanken på at jeg kom til å ende opp der!
Belinda ler en trillende latter og balanserer fatene med lekre kakestykker gjennom kafélokalet i Fosnavåg.
Lidenskap for kaffe
Det var kjærlighetens uransakelige (sjø)veier som skulle føre amerikanske Belinda Strand til Nordvestlandet for femten år siden. Om bord på en norsk cruisebåt ble mørke styrmannen fra en forblåst liten bygd på nordvestkysten av Norge fort bergtatt av den livlige amerikanske sangerinnen. I løpet av de to årene de var sammen om bord, staket de ut en fremtidig livskurs sammen.
Med friskt mot ble hun med ektemannen til hjembygda hans Gjerdsvika i Møre og Romsdal, der det bodde 400 mennesker. Selv om de kulturelle forskjellene var stor, så minnes Belinda det som en fin tid.
– Det er kjekke folk i bygda, og jeg ble mye brukt som sanger rundt om i distriktet, forteller hun. Likevel var det vanskelig å livnære seg som operasanger på Sunnmøre.
Dermed kombinerte Marvin og Belinda sin lidenskap for kaffe, mat og hverandre i hjertebarnet «Madelynn» som de startet i 1999. Det var rett før kaffebølgen tok av i Norge, og kafeen ble dermed en av Norges første kaffebarer.