REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

tired,middle,aged,woman,lying,in,bed,can't,sleep,late

For sliten for sex

SEXOLOGEN SVARER: Hun er sliten og avviser partneren, og det ødelegger for parforholdet som blir konfliktfylt. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Siden jeg gikk av med pensjon, har jeg blitt mer og mer sliten. Jeg har vært hos leger og de finner ingen forklaring annet enn at jeg har blitt eldre og da går vanligvis energinivået ned. Nå er jeg så tappet for overskudd at det går ut over sexlivet. Det ødelegger igjen for parforholdet, som aldri har vært mer konfliktfylt enn nå. Jeg avviser fordi jeg ikke har overskudd, og han blir surere og surere. Dermed får jeg dårlig samvittighet, og får enda mindre overskudd og lyst. Nå oppholder jeg meg minst mulig sammen med ham. Har du noen gode råd?

Tove

nyhetsbrev egenannonse gavekort

SVAR: Svært mange har nok opplevd den negative spiralen du så godt setter ord på.

Mitt forslag – start med å få mannen din med på lag for å snu den vonde spiralen som rammer dere begge. De aller fleste, særlig kvinner, beskriver jo sex som et overskuddsfenomen. Er du konstant sliten eller nedstemt vil ofte ikke sexlysten komme. Prøv å skru ned tempoet eller vær ekstra bevisst på å lade batteriene en periode, slik at du sørger for å få minst like mye energi som du forbruker. Vær også bevisst på hva som gir energi og hva som tapper deg for energi. 

Velg å drive med aktiviteter og omgi deg med mennesker som gir energi. Selvsagt kan du prøve å gjøre ditt beste på andre områder i livet, men ikke gi alt til alle du omgir deg med. I prosessen kan det være et godt tidspunkt for også å ta for seg hvordan dere kommuniserer – ikke bare om sex, men også ellers. Påfører dere hverandre dårlig samvittighet? Har en av dere en tendens til å ta offerrollen og vinne situasjoner fordi det er så synd i deg eller han? Har dere samme oppfatning om hva dere diskuterer, eller har diskusjoner en tendens til å utvikle seg til furting, bebreidelser, fordeling av skyld, for så å ende med at den ene føler seg totalt overkjørt og ikke minst nedvurdert – som menneske, partner og elsker.

annonse fordeler3822

Prøv samtidig å sove ut så ofte som mulig. Gjør deg selv glad. Ikke still for høye og uoppnåelige krav til deg selv, og lær deg å si nei til forespørsler om å delta i aktiviteter du føler mer som plikt enn som glede. Gå turer eller vær i aktivitet på andre måter, gjerne sammen med ham i situasjoner som kan spleise dere som par. Prøv å sanse omgivelsene og være til stede der du er, slik at du «lander» av og til og får tenkt lange og positive tanker. Finn noe å glede deg til og bli flink til å gi deg selv belønning, uansett hva det måtte være, så lenge det ikke er helseskadelig.

Bestem deg for å glemme den dårlige samvittigheten. Kommer nagende tanker, så velg dem bevisst bort. Du må jobbe for å komme i en prosess der du får energi til parforholdet, og til overskudd som ender med mer nærhet og gradvis seksuell nytelse for både deg og mannen din.