
Flytere i synsfeltet er vanlig
Har du en liten «flue» som svømmer i øyet? Eller en flekk på brillene som ikke går bort? Øyefenomenet kalles «flytere» og rammer svært mange.
Den plagsomme «fluen» er egentlig en ansamling av proteiner, og befinner seg i den væskefylte ballongen som fyller størsteparten av øyeeplet. Ballongen kalles for «glasslegemet», og sitter ganske løst fast i selve netthinnen. Etter hvert som den synker sammen, vil den løsne som en naturlig aldersforandring – noe som ikke er farlig.
– Når glasslegemet løsner, vanligvis en gang etter fylte 50, får det med seg litt «rusk» fra synsnerven som det sitter fast på. Og det er dette som oppfattes som fluer eller litt smuss som beveger seg sakte når vi ser i forskjellige retninger. Dette er normalt. Glasslegemet løsner hos alle, men ikke alle legger merke til det eller opplever flytere, forklarer øyelege Fatima Pedrosa Domellöf.
Hun er professor i øyesykdommer ved Umeå universitet og driver også podkasten «Ögonvrån».
Oppfattes som store
Flytere kan også oppstå flere steder i øyet, for eksempel i det såkalte «premacular bursaområdet» øverst på netthinnen. Da kan også betydelig yngre personer se dem. Disse flyterne er egentlig helt mikroskopiske i størrelse, men nettopp fordi de befinner seg så nær netthinnen, oppfattes de som ganske store likevel. Men det vanligste er altså at det skjer i glasslegemet, og igjen – det er ingenting farlig med dette.
– Det eneste man skal være oppmerksom på, er om man opplever at det liksom blinker inni øyet, som et sterkt lysglimt, eller om man opplever at en mørk skygge eller et teppe henger delvis foran synsfeltet. Begge disse kan nemlig være symptomer på netthinneavløsning, som i sjeldne tilfeller skjer i forbindelse med glasslegemets avløsning. Dette trenger man å søke hjelp for, og da reparerer man netthinnen med laser eller operasjon, forklarer øyelegen.

Slik beskytter du øynene mot aldersforandringer
I 70-årsalderen har de fleste mer eller mindre grå stær.
«Oksidativt stress» er en tilstand som påvirker hele kroppens aldring, også øynene. Det har sine likheter med rust, og forverres av stress, røyking og soling, men motvirkes av såkalte antioksidanter – altså vitaminer og mineraler i kosten. Spesielle kosttilskudd er ofte ikke nødvendig så lenge man spiser allsidig og balansert, sier Fatima Pedrosa Domellöf.
– Noe som også er bra, er solbriller – både på stranden og i skibakken. Da reduserer man UV-lyset som kommer inn og skader øynene. Så skal man virkelig alltid søke legehjelp hvis man merker forverret syn på noen måte. Det er viktig å ikke normalisere forandringene som bare er vanlig aldring.
Regelmessige synskontroller hører også til god forebyggende øyehelse. I en studie ved Göteborgs universitet var de fleste 70-åringer fornøyde med synet sitt, men 61,5 prosent viste seg faktisk å trenge nye briller.
Bli venn med dem
Å ha flytere kan være irriterende, men det er ikke så mye man kan gjøre med det. I stedet anbefaler øyelegen at man prøver å akseptere dem.
– Hvis man plages veldig, finnes det riktignok en operasjon som heter vitrektomi. Da går man inn og «støvsuger» dem ut. Men som alltid ved kirurgi, må man veie nytte mot eventuell risiko. Jeg pleier i stedet å anbefale at man aksepterer sin «flue» og bare lar den være. Da vil hjernen ta hånd om resten og sortere den bort fra vårt synsinntrykk til slutt.
Hva skjer når øyet eldes?
Tårefilmen blir tynnere: Den lille glatte overflaten er en viktig beskyttelse for øyet, men når vi blir eldre, blir den skjørere. Også visse medisiner kan gjøre at det føles tørrere, med uklart syn og tørr følelse som resultat. Øyedråper lindrer, men velg en type uten konserveringsmidler. Sitter du mye foran skjerm, ha den gjerne litt vinklet nedover, slik at øyeåpningen ikke blir for stor. Blink aktivt.
Hornhinnen blir uklar: Dette gjør at lyset ikke går like lett gjennom, og i speilet kan du oppleve at øyets glans og klarhet har minket. Gå ikke for lenge med ubehandlede tørre øyne, for skader på hornhinnen kan gi arr som over tid påvirker synet. Oppsøk lege!
Linsen blir gulaktig: Påvirker blant annet fargesynet, og klare røde tomater fremstår som mer oransje. Linsen blir også uklar og i 70-årsalderen har de fleste mer eller mindre grå stær, som også gir synsnedsettelse som symptom. Dersom synsnedsettelsen får deg til å avstå fra å gjøre ting du egentlig vil gjøre – bytt linse!
Antall nerveceller i den gule flekken minsker: Den gule flekken er området på netthinnen hvor vi har best skarphet. For noen blir tapet av celler mer markant, noe som kan ha både genetiske og livsstilsrelaterte årsaker. Du begynner da å se mer uklare flekker i midten av synsfeltet. Rette linjer kan også oppfattes som krokete. Kontakt alltid fastlegen ved plutselige synsforandringer.
Kilder: Øyeklinikken Avesyn, 1177.se