REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,man,looking,at,sleeping,wife,,male,sitting,on,far

Finnes det aksept for utroskap?

Å bli avvist gang på gang går ut over selvtilliten. Kan et sidesprang da aksepteres? Etter ett år? Fem år? 20 år? Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Utroskap er i prinsippet ikke bra – absolutt ingen diskusjon om det. Men det kan kanskje være flere aspekter inne i en slik situasjon. 

For når ektefellen ikke vil ha sex, når kan da et sidesprang godkjennes? Etter én måned? Et kvartal? Et år? Fem år? Eller 20 år? For noen er det noe ødeleggende for selvbildet å høre: «La oss ta det igjen en annen gang» – og så blir det aldri noensinne tatt igjen. 

Kåre

SVAR: Jeg har ofte møtt denne problemstillingen hos klienter. I cirka 80 prosent av tilfellene er det mannen som blir avvist. De bekrefter det du skriver. At avvisning går ut over selvtilliten. 

Årsaken til sextørke kan være ulik seksuell driv og ulike forventninger. Ikke alle er klar over at menn flest, cirka 90 prosent, tenner spontant, raskt og umiddelbart, mens bare 10 til 20 prosent av alle kvinner tenner på denne måten. Slik spontan tenning kan komme av bare å tenke på sex. Kvinners tenning er mer langsom, responsiv lyst. Det innebærer at kvinner flest tenner av både fysisk og mental nærhet, flørt og kjærtegn. Spør mannen om sex, må hun raskt ta stilling, ja eller nei, før hun kjenner tenning. Da er det ofte sikrest for henne å avvise. Årsaken til denne ulikheten er antakelig å finne i at menn har så mye mer av tenningshormonet testosteron.

Da blir det lett utroskap og nytt parforhold, om han møter en kvinne som ser ham som mann, flørter og viser seg villig. Men lykken er ofte midlertidig. Når det nye parforholdet går over i hverdager, blir han ofte igjen skuffet, siden samleiefrekvensen gjennomsnittlig går ned til det halve ett år etter at et parforhold har startet. Forelskelse gjør at kvinner øker sitt testosteron-nivå. Min erfaring er kvinner tenner spontant, oftere og tydeligere når de er forelsket, enn når forholdet har kommet over i et annet stadium. Når hverdagene har innhentet paret og den seksuelle spenningen også lider under ulikheten i den seksuelle driven.

Jeg har sett undersøkelser som har vist at halvparten av alle par gir seg etter utroskap. Andre velger å jobbe med forholdet og da spesielt seksualiteten. Min erfaring er at det hjelper å kartlegge hva som har virket positivt på sexlysten tidligere. Hvordan, når og hva ga best sex i parets historie? Det hender vi avdekker noe så enkelt som at «han spør alltid om vi skal ha sex, og det skjer gjerne etter vi har lagt oss. Da er jeg så trøtt og sliten at jeg bare ønsker å sove. Hadde han derimot flørtet med meg, kysset meg og gitt meg kjærtegn tidlig på dagen, hadde jeg antakelig fått lyst og kunne vært med på leken».

Jeg ser jeg ikke har gitt deg svar på hvor lenge du må tåle avvisning. Tror ikke det finnes noe standardsvar på det. Jeg har heller prøvd å forklare hvorfor det har blitt sånn.

nyhetsbrev egenannonse4323