REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

healthy,low,carbs,products.,ketogenic,diet,concept.,top,view

Fibromyalgi og lavkarbo

Mye karbohydrater kan øke risikoen for betennelser i kroppen – inkludert muskel- og leddsmerter. Løsningen er for mange et lavkarbokosthold.

Tekst: Lege Sofie Hexeberg Foto: NTB

Monika var 59 år da hun kom til meg fordi hun ikke klarte å redusere vekten på egen hånd. Under konsultasjonen kom det fram at hennes største problem var kroniske smerter. Muskel- og leddsmerter hadde hun hatt i åtte år, og hun hadde fått diagnosen fibromyalgi. Hun måtte bruke mange smertestillende tabletter selv om hun helst ikke ville, og holdt seg for det meste hjemme – med betydelig reduksjon i livskvalitet. Monika hadde også utviklet diabetes type 2 og brukte to ulike medikamenter for dette, i tillegg tok hun blodtrykksmedisiner. 

Tross medisinbruk var både blodsukker og blodtrykk for høyt. Monika følte seg alltid oppblåst, konsentrasjon og hukommelse var redusert, hun hadde sure oppstøt og brukte tabletter som lindret litt på halsbrannen. Vekten var 84 kilo, og blodprøvene viste at hun hadde insulinresistens, for høye blodsukkerverdier, kronisk betennelse og en ugunstig fettstoffprofil. Monika ønsket å starte med en ketogen diett (20 gram karbohydrater per dag) for å få en rask og motiverende vektreduksjon. Jeg forklarte henne at hun måtte slutte med det ene blodsukkersenkende medikamentet når hun endret kosten, ellers kunne blodsukkeret bli for lavt. 

Da Monika kom til kontroll etter fire uker, hadde hun redusert vekten med fire kilo og var kjempefornøyd med resultatet. Hun fortalte ivrig at muskel- og leddsmertene var forsvunnet fullstendig etter et par uker. Hun hadde sluttet med den ene diabetesmedisinen, og blodsukkeret hadde ligget mellom 6 og 8 mmol/L, noe som er akseptabelt i denne fasen. Etter nye fire uker hadde hun redusert vekten med ytterligere to kilo, var lettere i pusten, hadde mindre halsbrann, var klarere i hodet og hadde mer energi. Blodsukkeret lå nå mellom seks og syv, og blodtrykket var normalt da jeg målte det på kontoret. I løpet av fem måneder reduserte hun vekten med 12 kilo, og de fleste blodprøvesvarene var blitt normale. Hun var veldig fornøyd med dette resultatet og så fram til å kjøpe klær i mindre størrelser. 

Så kom julen, og hun klarte ikke å holde seg til lavkarbomaten. Det ble mange utskeielser med poteter, lefser, kaker og desserter. Hun ble raskt stivere i kroppen, tyngre i pusten, la på seg tre kilo, og blodtrykket steg. Da hun fikk muskelsmertene og hjernetåken tilbake, kuttet hun igjen ned på karbohydrater. Muskel- og leddsmertene forsvant og hjernetåken lettet. Hun var veldig overrasket over at maten kunne ha så mye å si for kroppen hennes.