
Fem spørsmål og svar om din økonomi fra Carsten O. Five
Carsten O. Five svarer på leserspørsmål i hver utgave av VI OVER 60. Denne gang handler det blant annet om pengegaver til barnebarn, kjøp av ny bil og kredittkort.
Konsulentinntekt
Jeg er pensjonist, med en grei økonomi. Jeg har ikke gjeld. Nå har jeg fått tilbud fra flere om å jobbe litt ekstra. Jeg har nemlig en spesialkompetanse som er ganske etterspurt fra flere firmaer. Men jeg ser jo fort at skatten blir ganske høy når inntekten fra dette arbeidet kommer på toppen av den pensjonen jeg har i dag. Jeg har et aksjeselskap der jeg eier 100 prosent av aksjene. Bør jeg heller ta inn inntektene av det jeg nå skal tjene som konsulent i aksjeselskapet?
Hvis du allerede har et aksjeselskap som du eier 100 prosent av, bør du vurdere om du kan ta inn inntektene fra denne konsulentvirksomheten i aksjeselskapet. Det er viktig at aksjeselskapet da har et formål der denne virksomheten er en del av aksjeselskapets virksomhet. Det koster litt å ha et aksjeselskap, for eksempel i regnskapsutgifter. Men det kan likevel lønne seg for deg å ta disse konsulentinntektene i aksjeselskapet. Da kommer ikke inntektene oppå den pensjonen du har i dag. Men du får heller ikke pensjonsgivende inntekt av pengene. Det siste er vel ikke så viktig, hvis du har god pensjon i dag. Dessuten bør du ha flere oppdragsgivere. I aksjeselskapet vil du normalt få 22 prosent skatt på overskuddet i den ordinære driften. Så vil du få utbytteskatt den dagen du begynner å ta penger ut av aksjeselskapet – som utbytte.
Fordelen ved å benytte aksjeselskapet til å ta inn konsulentinntektene, er at du egentlig forskyver skatten til året du begynner å ta ut utbytte. I årene i mellomtiden kan du for eksempel sette pengene i aksjemarkedet – gjerne i aksjefond. Får du gevinster i aksjemarkedet, er disse skattefrie. Dermed kan du få en «rentes rente effekt» på pengene, fremfor at du blir beskattet av inntekten hvert år. Det er altså først når du tar ut pengene at du får utbytteskatt på dem.
Forskudd til barnebarn
Jeg har tre fantastiske barnebarn. De er i tenårene og har sikkert behov for penger nå og da. Derfor har jeg lyst til å gi dem noen kroner – ikke veldig mye – men litt, slik at de får noe å kose seg med. Alt er jo så dyrt for tiden. Er det ok at jeg sender pengene rett til deres konti og ikke til foreldrenes? Må de skatte av pengene?
Dersom barnebarna har sine egne bankkonti burde det være helt greit at du sender pengene direkte til dem. Men hvis de ikke er myndige, bør du si fra til foreldrene, slik at de er klar over at barnebarna får pengene. Barnebarna skal ikke skatte av pengene. Det er heller ikke arveavgift på pengene. Du kan jo også oppfordre barnebarna til å spare deler av det de får til fremtidige utgifter, for eksempel sparing til bolig, dersom det er naturlig. Pass også på at du selv har tilstrekkelig med penger. Det kan være du får utgifter i tiden som kommer som du ikke forventer i dag.
Få takst på malerier
Vi har arvet tre flotte malerier. De er vel ca. 100 år gamle og passer ikke hos oss. Jeg tror de kan være verdt noen kroner. Hvordan bør vi gå frem for å vite hva de er verdt og hvordan kan vi få solgt dem?
Det finnes kunsthandlere i landet som blant annet driver nettauksjon med malerier. Ta kontakt med en eller flere seriøse kunsthandlere og send dem foto av maleriene. Kunsthandlerne vil ganske fort anslå verdien av maleriene, dersom dette er laget av kjente malere.
Betale eller låne?
Jeg har et kredittkort som jeg bruker ganske flittig. Jeg betaler hver måned det jeg har brukt på kortet. Ofte får jeg tilbud fra kredittkortselskapet om at jeg bare skal innbetale minimumsbeløpet, det vil si at jeg kan låne resten av beløpet. Er det smart? Det er jo fristende.
Ja, mange synes nok det er fristende å bare betale minimumsbeløpet hver måned på kredittkortet. Men da tar du egentlig et forbrukslån. Resten av beløpet, som du skulle betalt blir omgjort til et forbrukslån. Dette lånet er det høy rente på. Derfor er det beste rådet: Betal det du har brukt hver måned på kredittkortet. Da er det også lettere å ha kontroll på hva du bruker kredittkortet til.
Ny bil?
Jeg har en fem år gammel bil. Noen synes den kanskje begynner å bli gammel. Men jeg er fornøyd med den og den har ikke kjørt mer enn 80.000 km. Mange sier at det lønner seg å selge bilen mens den ennå er verdt noe, men så lenge bilen fyller mitt behov og jeg ikke kjører så mye, kan jeg vel beholde den noen år til?
Hvis du er fornøyd med bilen og den dekker ditt behov, er det vel ingen grunn til å kvitte seg med den. Det er dyrt å ha bil og du sparer ganske mange penger på å beholde bilen så lenge som mulig, så lenge det ikke blir dyre verkstedsutgifter på den. Verdien på bilen faller mest de først årene når bilen er ny.