REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Fargelegging gir ro i sjelen

Fargelegging er kreativitet, meditasjon og stillhet på én gang. Les om Kristin som har laget sin egen fargeleggingsbok.

Da Kristin Oliversen ble arbeidsledig i mai 2015, begynte hun å fargelegge.

Tekst: Merete Sillesen
Dette er en smakebit av en lengre artikkel som kommer i augustutgaven av VI OVER 60.

Men etter en stund ble hun lei av å printe ut tegninger fra nettet, og bestemte seg for å lage sine egne. Til slutt ble det så mange tegninger, at boken «Kreativ Symmetri» ble skapt, en fargeleggingsbok med fokus på det abstrakte og symmetriske. Sidene i boken kan rives ut, slik at tegningene kan gis bort i gave.

Flere norske forlag har kastet seg på fargeleggingsbølgen, og det finnes nå mange typer fargeleggingsbøker hos bokhandlerne, så her er det bare å velge og vrake.

Fargelegging kan også være sosialt.
– Akkurat som med strikking, hekling, brodering og annet håndarbeid, må man fysisk sette seg ned for å drive med fargelegging, sier Kristin Oliversen.

Fargelegging3

Hun forteller om «fargeforeninger» som møtes en gang i måneden til fargelegging og sosialt samvær. Alle har med sine egne favoritt-fargeblyanter og sin favoritt-fargeleggingsbok, så samles de rundt bordet. Samtalene dreier seg mye om hvilke farger som passer sammen, og hvilken tegning man skal begynne på. Er det smart å følge boken, eller skal man starte på en vilkårlig tegning?

– Ofte lages det noe godt på kjøkkenet, slik at dette virkelig blir en kveld å se frem til, sier fargebokskaperen. Men selv om trenden har kommet nettopp fordi den ikke kan digitaliseres, vokser også fargeleggingsgruppene på Facebook. I disse gruppene deltar aktive fargeleggere, som spør om tips om alt fra blyanter og verktøy, til type bøker og inspirasjon. Interessen for fargelegging har eksplodert det siste året og vil vare noen år til, tror Oliversen.

– For nå som det finnes så mange fine og varierte fargeleggingsbøker på markedet, er det bare å bytte ut fargeboken med en ny, når du har farget alle sidene, smiler hun.

Fargebokskaperen trekker også frem sin egen mormor på 68 år.
– Mormor er en av de mest aktive fargeleggerne i min venne- og familiekrets. Hun fargelegger litt hver morgen og kveld, og er veldig flink til å sende meg bilder av tegningene etterpå. Og hun blir kjempestolt hver gang tegningen blir ekstra fin, sier Kristin Oliversen varmt.

Fargelegging

Hun synes det er fint å kunne dele denne hobbyen med mormor.
– Fargelegging kan gjøres på tvers av generasjoner, fra man er helt ung til man er godt voksen og vel så det. Her finnes ingen aldersgrenser, verken oppad eller nedad, avslutter Kristin Oliversen.

Her har vi samlet noen eksempler på tegninger og mønstre som kan fargelegges.
Skriv ut og prøv selv!