REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

bergum 8

Drømmen om egen vingård i Sogn

Kjærestene Bjørn (71) og Halldis (62) dyrker druer og lager vin. Ikke i Italia eller Spania – men i Leikanger. Det de kaller «Sognefjordens Piemonte» vekker oppsikt langt utenfor landets grenser.

Tekst og foto: Per Randers Haukaas

Bjørn Bergum og Halldis Nedrebø har vært et par siden de møttes i 2012. Han jobbet da som fotograf i det som den gang het Sogn og Fjordane. Hun hadde nettopp flyttet tilbake til hjemfylket etter å ha bodd på Østlandet.

– Vi feiret vår første nyttårsaften sammen. På årets siste dag pleier jeg å spørre både meg selv og mine nærmeste om hva vi ønsker oss av det nye året. Så jeg spurte Bjørn, og han svarte at han lenge hadde hatt lyst til å ha sin egen vingård ved Sognefjorden. Jeg sa til Bjørn at om du finner en gård der vi kan dyrke druer og lage vin, så skulle jeg hjelpe ham. Det har vi fått til, sier Halldis Nedrebø.

– Jeg fant det her på Slinde gard i Leikanger. Til tross for at vi befinner oss på 61 grader nord, like langt mot nord som Anchorage i Alaska, trodde jeg at det kunne være mulig å få til produksjon av vin ved Sognefjorden. Du skal ikke la deg stoppe av at noe er vanskelig. Tvert imot; jeg synes det er interessant å prøve meg på det som virker vanskelig å få til, smiler Bjørn Bergum, men legger til:

– Du må være villig til å legge ned alt det arbeidet som kreves. Jeg arbeider i vinmarkene hver eneste dag, året rundt. Men jeg liker det. Helt siden jeg var liten har jeg vært interessert i alt som spirer og gror. Så er det sånn at jeg kunne ikke gjort det alene. Halldis har vært helt avgjørende for at vi kunne få dette til.

Kjærlighetshistorie

Drømmen om å lage vin i sitt eget nabolag var noe Bjørn Bergum hadde tenkt på i mange år, helt tilbake til da han var i 20-årene. På sine mange kjøreturer langs den mektige Sognefjorden, til og fra oppdrag som fotograf, hadde han kikket etter områder der det kunne være en mulighet til å dyrke druer. Og lage vin. 

Men prosjektet med å lage sin egen vin, er også en kjærlighetshistorie. Bjørn Bergum filmet en dokumentar om Mørkridsdalen i Skjolden for drøye ti år siden da han så en kvinne som satt nede i veikanten på vei opp mot fjellgården Skåri.

– «Sitter du her og du venter på meg», spurte jeg. Hun svarte: «Kanskje det». Så holdt vi rundt hverandre. Slik ble vi kjærester, forteller Bjørn.

– Ja, slik var det. Siden har det vært oss to, smiler Halldis Nedrebø.

Hun jobber på et omsorgssenter i Sogndal og sørger for ekstra inntekt til husholdningen. Bjørn et pensjonert fotograf med en bakgrunn som produsent av både foto og film. Nå holder han foredrag og har vinsmaking for grupper og personer som kommer på besøk til vingården på Slinde. Så langt har ikke alt arbeidet ført til nevneverdige inntekter for druedyrkerne og vinmakerne Bjørn og Haldis. 

– Nei, det har vært mest utgifter, fastslår de.

Men det felles prosjektet – og drømmen – de deler har likevel gitt både gleder og resultater. 

– Vi har vunnet priser og folk er blitt både overrasket og imponert over hva vi får til her i Leikanger. Så vi kaller det «Sognefjordens Piemonte». Jeg har virkelig tro på at det vil bli laget mye god vin langs fjorden her i årene som kommer, mener Bjørn.

bergum 5
VED FJORDEN. Med Sognefjorden som nærmeste nabo hadde Bjørn Bergum i mange år en drøm om å ha sin egen vingård. Da han møtte Halldis Nedrebø og etter hvert fikk disponere marker på Slinde gard, gikk drømmen i oppfyllelse for den pensjonerte fotografen.

Internasjonal interesse

I dag er det rundt 40 vingårder i Norge. Åtte av disse ligger i Sogn. Bjørn Bergum regnes som pioneren blant disse, og er den som mange av de andre oppsøker for råd og veiledning.

Arbeidet til entusiastene på 61 grader nord har også vekket interesse langt utenfor landets grenser. De amerikanske avisene, New York Times og Wall Street Journal har vært på besøk. Det har også engelske BBC, tyske ZDF, samt en fransk TV-kanal. 

Felles for den internasjonale interessen er selvsagt det som skal være verdens nordligste vinproduksjon. Er det virkelig mulig å lage god vin så langt mot nord, og er det klimaendringene som i så fall gjør det mulig?

– Klimaendringene endrer mye, også verdens vinproduksjon. Vi ser for eksempel at det ofte blir veldig varmt i landene rundt Middelhavet. De globale temperaturene øker, og det vil ha mange dramatiske konsekvenser. For oss ved Sognefjorden gir det også muligheter ved at druene modnes slik at de også kan gi gode viner. Fordelen vi har her er at fjorden reflekter sollyset til vinmarkene. Sånn sett har vi to soler, samt lange, lyse sommerdager og kvelder med varme fra soloppvarmet berg og stein. Med et jordsmonn som også er egnet til druedyrking er det altså mange faktorer som spiller på lag med oss, mener Bjørn.

Skal gi inntekter

Vinrankene får også hjelp fra en duk over jorden, for å gi de rundt 3000 plantene litt lunere vekstforhold og holde på vannet for vinplantene. De dyrker nærmest biodynamisk uten sprøytemiddel av noe slag og bruker heller ikke kunstgjødsel, kun egenkompostert jord med mye karbon.

– I tillegg har vi prøvd oss frem med rundt 70 ulike druesorter, for å se hva som kan gi best resultater for vinene våre. Solaris-druen har for eksempel vist seg å trives svært godt her og den kan gi virkelig friske og flotte hvitviner, forteller Bjørn, som også produserer musserende og røde viner.

– Når tenker dere at vinproduksjonen skal gi inntekter til Slinde gard?

– Vi kan nå levere flasker etter avtale til lokale restauranter og utesteder. Siden vi har et relativt lite volum og er veldig avhengig av gode år og høy kvalitet, ønsker vi i første fase – etter timeavtale – å servere de som besøker oss. Så håper vi å få til en leveranse til nærmeste polutsalg slik av nordmenn og utlendinger som besøker Slinde vingård kan få muligheten til å kjøpe vinen der, sier Bjørn Bergum, og legger til:

– At siderprodusentene har fått selge sin sider laget på epler fra egen gård, men at vi som lager vin på egne druer ikke får lov, er det bare politikere som kjenner EØS-avtalen som forstår. 

Les mer om vingården her: https://slindevineyard.com/

PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no