Designernes egne rom
Designerparet Chiqui Mattson og Jan Hellzén har fri utsikt over havet uansett om de er i boligen på Åland eller i leiligheten midt i hjertet av Stockholm.
Tekst og foto: Britt-Marie Trensmar
Første gang publisert i VI OVER 60 januar 2013
Parets eiendom ligger på en høyde sør i byen, og har en av stedets aller flotteste beliggenheter. Fra den har de kanskje byens beste utsikt over Gamla Stan, Skeppsholmen, Norrmalm og Djurgården. Nedenfor har de vakre, hvite dampbåtene som trafikkerer skjærgården i Stockholm selskap av Vikingbåtene som går til Åland.
Huset ble bygd av Schinkelska malmgården i 1839. Det inneholdt leiligheter, linoljepresseri, bakeri, staller og metallstøperi. Halvparten av bygningen ble revet ved inngangen til forrige århundre. Den måtte gi plass til kaianlegg og nye veier.
Designerduoen Mattson og Hellzén trodde ikke sitt eget hell da de kom over leiligheten i en avis-annonse. Det første paret gjorde da de flyttet inn, var å sette leiligheten i sin opprinnelig stand.
Teksten fortsetter under bildet.
Det som engang var en stall, er nå husets største rom. Der har duoen sitt atelier. Det er blitt et inspirerende rom der det er høyt under taket, mørke takbjelker, en vakker kakkelovn og utgang til gressplenen. Her arbeider de både sammen og med hver sine prosjekter.
Åland i hus og hjerte
Chiqui Mattson og Jan Hellzén møttes i 1985 og har jobbet sammen siden. Chiqui er født og oppvokst på Åland, og det gjenspeiles i hjemmet hennes. Den første leiligheten i Stockholm fylte hun med auksjonsfunn fra Åland. Nå har det meste vendt tilbake til hennes eget sted på barndomsøyen. Men det er fortsatt spor fra Åland i boligen i Stockholm.
På kjøkkenet troner et helt spesielt skap som ble funnet flytende i strandkanten i Mariehamn. Det kan ha vært et gammelt postskap. Det er også slik det blir brukt i dag. Hvert familiemedlem har sin egen postlomme i skapet. Også slagbenken på kjøkkenet fra 1700-tallet er fra Åland, selv om den kan ha en annen opprinnelse.
Teksten fortsetter under bildet.
Noe helt eget
– Hjemmet vårt er en blanding av flere generasjoner. Her er det nære og kjære ting fra tidligere liv, sier Chiqui Mattson om tankene bak innredningen.
– For meg går det sport i å innrede med det jeg har, og blande dette med ting fra loppemarkeder eller auksjoner, sier hun entusiastisk.
Hun understreker at det gir henne noe helt eget, som ikke også alle andre kan kjøpe på butikken. – Du kjøper med hjertet når du handler på loppemarkeder og auksjoner, mener Chiqui Mattson.
Hun er glad i sterke farger, og det er lett for besøkende å se. Hele boligen viser frem en kjærlighet for farge og form, og det løfter innredningen.
– Det er en takknemlig jobb å mikse tekstiler og farger i en bolig. Det er enkelt å endre hele fargeklimaet i et rom. Vi er glade i farger og omstendelige, både i hjertet og sjel, sier hun.
Teksten fortsetter under bildet.
Marimekko-mylder
Chiqui Mattson begynte sin designkarriere som vindusdekoratør på Marimekko i Mariehamn. Det var en tid da alt handlet om Marimekko, og midt i smørøyet jobbet Chiqui.
På fritiden tegnet hun mønstre. Søsteren studerte den gang kunstfag i Stockholm. Hun så talentet og oppmuntret Chiqui til å søke seg inn på NK Designstudio i Stockholm, som på den tiden ble regnet som et arnested for designere. Hun utmerket seg fra begynnelsen av. Faktisk ble det aller første mønsteret hun laget på designskolen kjøpt inn av Nationalmuseum i Stockholm.
Banebrytende
Chiqui Mattson har en rekke banebrytende produkter bak seg. Et eksempel er selvlysende redningsvester, som nå er blitt standardvare. Hennes revolusjonerende bruk av selvlysende tøy har også spredd seg slik at det i dag er standard på mange typer arbeidstøy som også stiller krav til synlighet. Dette gjelder blant annet veiarbeidere, redningsmannskap og politifolk. Hun er også hjerne bak et av verdens mest solgte tapeter. I Sverige ble dette laget av Duro for Ikea.
Designduo
Også Jan Hellzén har gjort suksess som designer. Han er mannen bak verdens mest solgte bord, Lackbordet til Ikea. Bordet finnes på Nationalmuseum i Stockholm.
Helt fra han var 20 år har Jan Hellzén jobbet med design og tegning av nye møbler. I dag spesialdesigner han for det meste møbler og kjøkken, både for private og offentlige miljøer.
Men suksessen til tross, privat trives de aller best med det enkle og jordnære. Eller som Chiqui Mattsson sier: – Du skal sette tæring etter næring og ikke være prangende.