Av Linn Merete Rognø
Søtt og salt er en herlig kombo! Slik tilbereder du frukt-ribbe.
Det er kanskje den samme diskusjonen i familien hvert år: slik blir ribbesvoren sprø. Datteren har ett tips, svigersønn et annet, barnebarnet kaster seg gjerne inn i diskusjonen også!
Søker du på nett finner du utallige tips og triks, mange vegrer seg derimot fra å prøve seg frem med nye metoder siden mye handler om tradisjoner og hva man er vant til å gjøre fra gammelt av.
Men det skal ikke så mye hokus pokus til for å ta juleribben til nye høyder.
Lenger nede i denne artikkelen får du smakfulle ribbetips!
Les også: Derfor skal ikke disse to fruktene oppbevares sammen
Søtt sammen med salt
Svineribbe som julemat ble vanlig på slutten av 1800-tallet. Da fikk ribben fast følge av medister, surkål og poteter – først og fremst på Østlandet.
Tradisjonen står sterkt, men i dag har vi flere muligheter til å eksperimentere med råvarer, så hvorfor ikke prøve noe nytt for å sette en ekstra spiss på årets juleribbe?
Marit S. Marvik er fagsjef Matglede hos Orkla Foods Norge samt matekspert hos Plusstid.no. Hun mener at det ikke trenger å være verken risikabelt eller vanskelig å gjøre en liten vri på ribben. Det går som regel strålende når du har en oppskrift å forholde deg til!
Hennes fremste tips er enkelt og greit å kombinere frukt med svineribben:
-Skjær frukt i biter og ha på serveringsfatet. Ribbe er mektig mat så det passer perfekt med fristende fruktbiter og grønnsaksvarianter som tilbehør. I tillegg har liten og stor veldig godt av frukt og grønnsaker sammen med mektige maten, da blir det bedre balanse i måltidet og i magen, sier Marvik.
Å kombinere søtt med salt kan rett og slett skape en smakseksplosjon i munnen. Dessuten vil frukt til ribben gjøre at den ser ekstra fristende ut, mener Marvik.
-Vi spiser først med øynene – lekre farger og innbydende mat er noe vi alle setter stor pris på, sier kokken.
Les også: Dette får kjøttet til å holde seg mye lenger
Frukt til ribbe
Det er mange ulike ribbeoppskrifter som inkluderer frukt som en del av tilbehøret.
- Godt.no har tidligere presentert kjendiskokk Eyvind Hellstrøms ribbeoppskrift hvor det blant annet skal brukes tørket frukt som fiken, aprikos og rosin til.
- Frukt.no tipser blant annet om furuly-salat som perfekt tilbehør til svineribben. Salaten inneholder blant annet appelsin og strimlede svisker.
- Tara Måltid tipser om tropisk frukt som tilbehør til svineribben, blant annet mango, ananas, appelsin og lime.
Svineribbe med sprø svor
-Visste du at ribbe med tykk svor er enklere å få sprø, enn den med tynn svor? I tillegg er det viktig at hele juleribben har så lik tykkelse som mulig, da blir det lettere å få både saftig kjøtt og sprø svor, sier Marvik.
Her får du hennes beste ribbetips:
Forberedelser (1-3 dager før steking):
Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Skjær gjennom svoren og godt ned i spekket med en skarp kniv. Lag ruter parallelt med ribbebena. Da blir det enklere å skjære opp pene stykker etter steking. Eller spør om hjelp til dette i kjøttdisken. Gni så ribben inn med salt og pepper. Legg den med svoren ned i en form og la den stå kald og tildekket i 1-3 dager.
Ingredienser (5-6 porsjoner):
- 2 ½ – 3 kg tynnribbe
- 3 – 4 ts salt
- 3 ts pepper
Grønnsaker i langpannen:
- 1 liten løk
- 1 gulrot
- 1 bit sellerirot
- 2 hvitløksbåter
- 6 dl vann
Tilbehør:
- 6 stk. medisterkaker, eventuelt 2 julepølser eller små sosisser
- Rødkål
- Grønnkålsalat
- Tyttebærsyltetøy
- 4-6 porsjoner kokte poteter
- 2 røde epler
- 2 appelsiner
Tilberedning:
- Legg juleribben i langpannen med svoren opp og legg et par små asjetter under. Dette gjør at ribben blir høyere i midten, slik at det smeltede fettet renner av og vi får sprø svor også på midtpartiet av ribben.
- For ekstra god sjysaus: Grovhakk grønnsakene, fordel dem rundt kjøttet. Hell i vann og dekk til med aluminiumsfolie.
Steking:
- Tynnribbe stekes først på 230˚ i ca. 45 min. på midterste rille. Sjekk at aluminiumsfolien dekker hele langpannen, slik at dampen ikke går ut.
- Skru deretter ned temperaturen til 200˚C og fjern aluminiumsfolien. La asjettene ligge. Sjekk at det er godt med væske i langpannen og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig.
- Stek ribben videre i 1 – 1 ½ time, litt under midterste rille.
- Beregne tiden slik at juleribben får hvile i 20 min. før den skjæres opp. Da blir den saftig og smakfull.
- Legg medisterkaker og/eller julepølser i en ildfast form. Sett dem i ovnen når du tar ut kjøttet. Disse kan stekes på samme temperatur som juleribben og du vil nå få alt varmt til når kjøttet er klart til oppskjæring.
Ekstra sprø svor:
Ribbe blir ofte sprø og fin av seg selv, om ikke – gjør følgende på slutten av steketiden:
- Ta ut langpannen med kjøtt, kraft og grønnsaker. Flytt juleribben over på et stekebrett og sett den inn i ovnen igjen, ett hakk opp. Øk temperaturen til 250˚C.
- Nå er det veldig viktig du følger med kjøttet hele tiden, så svoren blir perfekt. Den tar farge farlig fort så sett deg foran ovnen og følg med. Er det kun enkelte deler av ribben som har fått sprø svor? Dekk disse delene med aluminiumsfolie, slik at du kan steke den litt lenger uten at noe blir brent.
TIPS! Hold maten varm
Marviks tips til varm middag:
Plasser alt av tallerkener og fat i oppvaskmaskinen på det raskeste programmet og sett den på slik at maskinen er klar når maten er klar. Da kan du lett legge all mat på varme fat og sette varme tallerkener på bordet. Og da holder julematen seg god og varm mye lenger.
Smakfull saus
-Ribbe med følge av røde eplebåter og raust med appelsinbåter på serveringsfatet, er supert tilbehør – spesielt om du velger denne nydelige sausen med fruktig smak.
Ingredienser (4-6 porsjoner):
- 3 dl kraft/vann fra langpannen
- ½ – 1 dl eplejuice eller saften fra presset appelsin
- Pepper
- Maisennajevner eller 1 pose sjysaus
Slik gjør du:
- Det blir ekstra god sjysaus om du tilsetter noen biter gulrot, løk og selleri i formen når du steker ribbe. Sil ribbekraften fra langpanne og press gjennom en del av de myke grønnsaksbitene. La kraften stå litt i et plastlitermål, så du ser at fettet flyter til toppen. Dette kan lett fjernes med hjelp av en øse. Velg om du vil ha litt fett, ingenting eller alt i sausen din.
- Mål opp ribbekraften. Kokes opp og jevnes med maisennajevner til ønsket tykkelse. Tilsett juice samt litt pepper.
- Eller 1 pose sjysaus: Tøm sjyposens innholdet i en kjele. Hell i ribbekraften og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i fem minutter, rør av og til. Smak til med eplejuice eller presset appelsin og pepper.
Les også: Slik påvirker julesanger hjernen vår
Hjemmelaget rødkål
Ingredienser (6 porsjoner):
- 1 kg rødkål
- 3 epler
- 3 dl kraft (vann + kjøttbuljong)
- 2 dl solbærsaft eller husholdningssaft
- 2 ss eddik, 7%
- 1ts salt
- 2 ts sukker
Slik gjør du:
- Finsnitt rødkål og riv eplene. Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp og la kålen småkoke under lokk i ca. 30 minutter. Rør om av og til.
- Ta av lokket og la kålen småkoke videre i ytterligere 30 minutter, eller til kålen er myk. Juster til smaken med salt, pepper og sukker.
Julens grønnkålsalat
-Det er flott med variasjon av grønnsaker og frukt til julens måltider, og denne er helt nydelig, og litt annerledes.
Ingredienser (6 porsjoner):
- 3 dl grønnkål, i strimler
- 2-3 røde epler
- 1 rødløk
- 2 appelsiner
- 1 håndfull valnøtter
- Granateple
Dressing:
- 2 ss grov sennep
- 1 ss eddik 7%
- 2 ss rapsolje
- ½ dl vann
- Salt og pepper etter smak
- Ev. litt honning
Slik gjør du:
- Rens grønnkål for tykke stilker og kutt den i tynne strimler. Kok opp lettsaltet vann og ha i kålen. Kok opp igjen og hell deretter av vannet. Damp kålen godt. Kutt epler med skall og rødløk i tynne båter. Skjær bort skall og hinner fra appelsinene og del dem i fileter eller biter.
- Bland epler og løk med lun kål. Vend inn appelsinbiter og grovhakkede valnøtter. Bank granateplet lett i bordet og del det i to. Bruk en skje og ta ut frøene.
- Rør sammen sennep,eddik, olje og vann. Smak til med salt, pepper og litt honning. Drypp dressingen over salalaten og dryss garanteplefrø over det hele. Server!