REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

fat,mature,man,measuring,his,belly,with,measurement,tape,,isolated

Derfor går du ikke ned i vekt

Du er ikke alene dersom du sliter med å gå ned i vekt. Slanking er krevende, og det hjelper ikke at trening er mindre viktig enn vi tror.

Tekst: Jacob Juel Christensen. Foto: NTB

Kroppsvekten styres av energien du inntar av mat og drikke, og energien du forbrenner. Spiser du mer energi enn du forbrenner går vekten opp; spiser du mindre går vekten ned. Men dette er lettere sagt enn gjort! Har du klart å gå ned i vekt så er det ofte bare et tidsspørsmål før kiloene er tilbake. Men hvorfor mislykkes nesten alle med vekttapet? 

Vektoppgang er normalen

Moderniseringen av samfunnet har gitt oss høy tilgang på energi og kalorier. Vi er alle omgitt av velsmakende mat og drikke, overalt til alle døgnets tider. Og det er svært krevende å motstå dette fedmedannende matmiljøet. Mat og drikke er ikke bare biologi, men også psykologi og kultur. Kostholdet er en grunnleggende del av livene og vanene våre, og vi velger ofte minste motstands vei – den som er velsmakende og som gir velbehag.

Hjernens rop om mat

Vi liker å tro at vi bevisst styrer, men det er hjernen som sørger for de aller fleste oppgaver i kroppen, og det helt uten din mentale tilstedeværelse. Hjernen styrer også vekten. Under normale forhold mottar hjernen signaler om energistatusen blant annet i fettvevet og tarmen, og den justerer graden av sultfølelse og metthet slik at matinntaket møter behovet. Skulle hjernen ønske mer mat så er du ganske maktesløs – før eller siden må du bare spise. Ved vektnedgang er det nettopp dette systemet som aktiveres: Hjernen justerer graden av sultfølelse, og atferden innrettes slik at du spiser mer mat. Da gjelder det å spille seg selv god med sunne og ikke minst mettende matvarer.

Fysisk aktivitet er mindre viktig

Mange mener at fysisk aktivitet er viktig for å gå ned i vekt. Det er feil. Trening vil riktignok øke forbrenningen, men langt mindre enn du tror. Det virker som om kroppen forsøker å begrense hvor mye energi den forbrenner. I stedet for å øke forbrenningen i det uendelige, vil stadig økende aktivitetsnivå og trening føre til at du når et slags platå der du ikke klarer å forbrenne mer. Trening øker også sultfølelsen, og du spiser desto mer etterpå.

Til tross for dette er aktivitet likevel helt avgjørende for å fungere best mulig. Du håndterer rett og slett det fedmedannende, moderne samfunnet langt bedre med en viss grad av daglig aktivitet.

nyhetsbrev egenannonse4323