
Bodil viser vei for deg over 60
– Det skjer noe når du fyller 60. Du vet at i det kommende tiåret vil det skje store endringer i livet ditt, sier Bodil Dimmen, som jobber med pensjonsveiledning i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).
Bodil Dimmen (60) er kunde- og salgsleder i KLP med ansvar for Vestfold og Telemark. En av hovedoppgavene er å gi informasjon til medlemmer som har spørsmål om pensjon. Hun vet hva mange er opptatt av, og hun er klar på hva hun svarer på spørsmålet de fleste lurer på: «Hva er best for meg?»
– Det er nettopp det spørsmålet vi ikke kan gi et svar på! Bare du vet om du vil slutte i jobben tidligst mulig eller jobbe til du er 65, 67 eller 70 år. Er du født etter 1962, kan du jo også ta ut din pensjon selv om du fortsatt er i jobb. Vi kan ikke gi råd om hva som i så måte er best for akkurat deg, men vi kan forklare og oppgi tall, forklarer Bodil.
– Men det er vel nettopp denne usikkerheten mange kjenner på?
– Det er nok det. Derfor er det også slik for mange som passerer 60 at de vet at det plutselig er andre spørsmål de må ta stilling til. Det kan oppleves som et vanskelig valg å slutte å jobbe, for det blir en stor endring i livet ditt. Bare tanken kan virke skremmende på enkelte.
– Er ikke de økonomiske konsekvensene av å bli pensjonist noe de fleste ønsker svar på?
– Jo, og det enkle svaret er at pensjonen alltid blir mindre enn det du har hatt i lønn. Så er jo spørsmålet hvor mye du faktisk vil få utbetalt hver måned. Det kan du finne ut av ved å benytte en av «pensjonskalkulatorene» som vi og andre tilbyr på nettet. Mange som spør om veiledning hos meg, har allerede undersøkt det. Det er en god start for videre veiledning.
– Så er folk også forskjellige. Noen har klare planer for hva de endelig skal få tid og anledning til som pensjonister. Andre vil fortsette som yrkesaktive så lenge som mulig. Jeg snakket nylig med en dame som irriterte seg over den sjette ferieuken. Hun ville heller være på jobb!

Ny pensjonsordning
Men også svarene du får fra en «pensjonskalkulator» på nettet eller med hjelp fra en veileder som Bodil Dimmen, betyr ikke nødvendigvis det samme for de som regner på hva de har råd til – eller ikke råd til – som pensjonister.
– Mange har for eksempel spurt om forskjellen på å gå av som 63-åring sammenlignet med om de stod i jobben til de var 65. Regnestykket ble kanskje slik at det ikke utgjorde en så viktig forskjell for enkelte, mens andre mente at den ekstra tusenlappen hver måned hadde de ikke råd til å miste. Etter at den nye pensjonsordningen for de som er født i 1963 og senere trådde i kraft, er det jo blitt mye mer lønnsomt å jobbe lenger. Det er fordi myndighetene vil at vi fortsatt skal være yrkesaktive, fordi det er mangel på arbeidskraft, forklarer Bodil.
For enkelte er det kanskje både motiverende og helt greit å arbeide til de er 67 når premien nå er en langt bedre pensjon. Andre har både lyst og kapasitet til å jobbe til etter at de har passert 70. Men så er det også de som er slitne, både fysisk og psykisk, etter det de opplever som et krevende arbeidsliv.
– Det er bare du som vet hva som er viktig for deg. Enten du vil avslutte yrkeslivet eller fortsette, så må du lytte til deg selv. Skaff deg informasjon om hva valgene kan innebære. Men ikke la noen andre bestemme for deg, mener Bodil, og legger til:
– Jeg tror heller ikke det er lurt å si høyt på arbeidsplassen at du ikke skal jobbe én dag lenger enn til 62 eller 64 eller hva det måtte være. Da kan det virke som om du allerede har satt på bremsen og ikke er særlig motivert til å bidra. Det er bedre å tenke at du holder mulighetene åpne for både det ene og det andre. Jeg synes heller ikke at folk skal drive på å spørre de som har vært der lenge om ikke de snart skal gi seg. Folk må få bestemme selv uten å få stadige kommentarer fra andre på arbeidsplassen.
Kjønnsforskjeller?
Bodil Dimmen har også møtt flere i 60-årene som ønsker informasjon om muligheten til å fortsette i jobben, men i en redusert stilling. Er det noe arbeidsgivere generelt er positive til, eller ønsker de helst medarbeidere som er hundre prosent til stede?
– Min erfaring er at dette ofte er mulig å få til. Det å trappe litt ned, med én eller to fridager i uken, kan få flere til å stå i jobben lenger. Det kan være en god ordning for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Så er det i noen tilfeller, der det for eksempel er snakk om lederstillinger, at det kan være vanskeligere å få til.
– Opplever du kjønnsforskjeller i samtalene om våre pensjonsordninger?
– Jeg har jobbet med pensjonsspørsmål i over 30 år. Da jeg begynte, tenkte jeg at forskjellene i hva menn og kvinner vil få i pensjon ville jevne seg ut i fremtiden. Men sånn er det faktisk ikke. Kvinner er fortsatt oftere hjemmeværende med barn. De jobber også mer deltid enn det menn gjør. Det resulterer i en lavere pensjon, som kan komme overraskende på mange, sier Bodil Dimmen og legger til:
– Hvis du ser på samlivsbrudd, kan du dele hus, hytte, båt og bil. Men du kan ikke dele pensjon. Kvinner blir ofte taperne, der også.
– Hvordan vil du som nylig har passert 60 veilede deg selv når det gjelder pensjonsspørsmål?
– I likhet med alle medlemmer i KLP, samt øvrige offentlig ansatte, er jeg sikret en pensjonsytelse som varer livet ut. Så det er jo betryggende å vite, synes jeg. Men i likhet med mange andre begynte også jeg å tenke på hva det neste tiåret ville bety for meg da jeg fylte 60 år. Konklusjonen så langt er at jeg trives veldig godt i jobben min, og planlegger ikke når jeg skal slutte. Pensjon er gøy, vet du, ler Bodil.
Dette er landets største pensjonsselskap
- Kommunal Landspensjonskasse ble til for å gi kommuneansatte en pensjonsordning som de ellers ikke kunne få. I dag har over 900.000 personer pensjonen sin hos KLP.
- Offentlig tjenestepensjon er en ordning som gir deg ekstra trygghet som pensjonist. Den kommer i tillegg til folketrygden og gjelder for alle som jobber i offentlig sektor.
- Hvor mye du får, avhenger av hvor lenge du har jobbet, lønnen din og størrelsen på stillingen din.
- I tillegg til pensjon tilbyr også KLP tjenester innen bank og forsikring.
Kilde: klp.no
PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2025. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no