REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

portrait,of,pensive,caucasian,woman,traveler,sitting,at,the,beach

Billett til én, takk!

Å reise er å leve, men gjelder det også om du reiser alene? Svaret er JA! Det er store reiseopplevelser som venter på deg der ute. Slik får det beste ut av singelturen.

Tekst: Kristine Høeg Foto: NTB

Vi vet alle hvordan bildet av en ferie ser ut: Glade mennesker, ofte en familie eller en vennegjeng, sammen i en storby eller på en strand. Men hva gjør du når den eller de du er vant til å reise sammen med ikke er her lenger, eller har valgt å reise med andre enn deg? Slutter du med ferier, eller reiser du alene?

For noen er tanken om en singelferie fremmed. Du kan føle deg utrygg ved tanken på å skulle håndtere alt det praktiske alene, eller du kan være redd for at du vil komme til å føle deg ensom. Og ja, det kan dukke opp følelser som er vanskelige og opplevelser som er skapt for å dele med andre, men når kofferten er pakket ut igjen, så er fordelene fortsatt flest. For alternativet er jo å bli hjemme.

Du trenger ikke reise så langt
Her er noen råd og tips til deg som planlegger å reise alene for første gang:
Start i det små. Hvis du aldri har reist alene før og er usikker på om det er noe for deg, kan du starte med en enkelt overnatting i en større by som ikke ligger så langt unna – enten det er byer i Norge eller våre nærmeste storbyer som Stockholm og København. Gå på nett og les om byens museer, forestillinger, butikker eller naturområder, ting som gir deg lyst til å reise. Så er du plutselig motivert.

Derfra skal du gjennom de samme trinnene som alle reisende: Booking av billett med tog, buss eller fly, booking av hotellrom, eventuelt bestilling av billetter til teater eller museum og kanskje en reservasjon på en restaurant. Spesielt i byer er det blitt helt vanlig å spise alene. For eksempel ved en bar med utsikt til enten kokkene på kjøkkenet eller folkelivet utenfor.

Skap din egen trygghet
Har du vært vant til å reise med en som har tatt hånd om det meste, kan det føles vanskelig å ordne alt alene. Heldigvis kan du med få grep føle deg mer sikker. Del reiseplanen din med en nabo, søster, bror, venninne, venn eller ett av barna. Så vet de når du reiser, hvor du bor og når du kommer hjem igjen.

Før du bestiller hotellrom kan det være lurt å lese om byen og de ulike bydelene. Tenk over hvor du vil føle deg mest trygg. I et område uten altfor mange turister, eller midt i sentrum hvor det er mange mennesker? Du vet selv hva som vil passe best for deg.

Når du kommer til hotellet, kan du for eksempel nevne i resepsjonen at du reiser alene, og at de gjerne må holde øye med deg – hvis du føler det tryggest slik. Du kan også be om å bli vekket om morgenen og gi beskjed når du regner med å være tilbake fra en utflukt.

Ubegrunnet frykt
Selv om det i noen kretser er blitt moderne å reise alene, så kan soloreiser for andre oppleves som et stort steg å ta.
Psykolog Neela Maria Sris, leder av psykologhuset Encounter og ekstern lektor ved Københavns Universitet, kan berolige med at uroen vi kan kjenne på ofte er en fremkalt frykt.
– Det handler mest om tanker vi selv kan ha om å reise alene. Alle andre ved svømmebassenget eller i spisesalen er jo opptatt av seg selv og sin egen ferie.

– Hva om familie eller venner fraråder meg fra å reise alene?
– At andre føler frykt på dine vegne er også et uttrykk for omsorg. Er det derimot en ubegrunnet frykt, så kan du tenke på de gangene du selv var bekymret for dine barns første reise uten foreldre. Deres frykt skal ikke holde deg igjen.

annonse fordeler2522

Kanskje ser du frem til turen, men savner noen å dele forventningene med.
– Du vil uansett ha glede av å planlegge turen på egen hånd, og du kan jo involvere andre ved å spørre om deres anbefalinger. Utnytt gjerne nåtidens teknologi til å gi involvere dine venner og familiemedlemmer, for eksempel ved å publisere bilder av reisen på sosiale medier, råder psykologen.

– Hva om jeg skulle føle meg ensom på selve reisen?
– Begynn med å finne ut hva som gir deg en følelse av ensomhet. Er det noe konkret, for eksempel savnet av en ektefelle, et fast reisefølge eller om det er mer en generell følelse av ensomhet? Prøv så å finne noe positivt. Ved å bli værende, kan du erfare at situasjonen kan være ubehagelig, men ikke farlig. Slik kan du også styrke ideen om at du får til mer på egen hånd. Om du derimot forlater stedet, kan det forsterke følelsen av ensomhet.

– Jeg gruer meg for at andre gjester skal synes jeg er et trist tilfelle. Hva kan jeg gjøre med den følelsen?
– Begynn med å spørre deg selv om du ville synes en singelreise er trist. Som nevnt er det de færreste som bryr seg om andre gjester. De fleste vil tvert imot se det som noe positivt og tenke at det er sterkt å reise på egen hånd.

Singel i solseng eller i storby
Hvis du mest av alt har lyst på fred og ro, så er det få ting som slår en avslappende ferie ved en strand eller bassengkant med bøker innen rekkevidde. På et resort er det også gode muligheter for å komme i kontakt med andre gjester, ikke minst om du bor på et sted som er tilrettelagt for godt voksne.

I storbyene er det et hav av opplevelser du kan fylle dagene med. Noe av det beste kan være å sitte og bare se på mennesker som haster forbi i en travel hverdag. Uansett kan det være deilig å bare sitte på en benk i en park eller på en kafé.

Noen nasjonaliteter er enklere å komme i kontakt med enn andre. De som peker seg ut er blant annet amerikanere, irer, grekere, australiere og kanadiere.

Mange storbyhoteller har fått øynene opp for at singelreisende ikke trenger like stor plass som par eller familier. For dem er det en fin måte å få leid ut de minste værelsene sine, og du kan komme rimeligere fra hotelloppholdet.

nyhetsbrev egenannonse grønn