Beinskjørhet kan forebygges
Visste du at både kaffe, brus og vindrikking kan gi deg dårlig beinhelse? Hele 140.000 norske kvinner og 90.000 menn har påvist osteoporose.
Studier viser at mange asiatiske og afrikanske folk som har under halve kalsiummengden i sitt kosthold, likevel har svært liten forekomst av beinskjørhet. Slik forskning har derfor utfordret hypotesen om at hovedproblemet alene skyldes kalkmangel i kosten. Mange forskere mener at hovedproblemet mer sannsynlig er forstyrrelser i kroppens totale kalsiumstoffskifte og faktorene som påvirker dette.
Ved 20-30-årsalderen er beinmassen og kalktettheten i skjelettet på topp, før den begynner å avta ved 40-årsalderen. Hos noen går imidlertid nedbrytningen raskere enn normalt, og når mengden beinvev kommer under en viss verdi, kalles det (primær) osteoporose. Forebyggende livsstilstiltak bør derfor starte allerede ved 40-årsalderen.
Sekundær osteoporose
Sekundær osteoporose skyldes legemidler eller andre sykdommer. Langvarig bruk av visse legemidler kan føre til osteoporose. Vanligst er langvarig bruk av kortikosteroider i tablettform, men også tyroksin i store doser. Sykdommer som har vist seg å øke risikoen for å utvikle osteoporose, er tarmsykdommer, som for eksempel cøliaki, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Andre sykdommer er nyresykdommer, revmatiske sykdommer med flere.
Det er mange forhold i vårt daglige kosthold som kan hemme kalkopptaket i kroppen. Vi har høyt proteininntak på grunn av økende kjøttkonsum, og dermed for høyt fosfornivå i kroppen som bl.a. gir mye syre. Høyt inntak av A-vitamin, natrium (i blant annet salt, kaffe og cola), sukker og alkohol påvirker kalsiumstoffskiftet og bidrar til demineralisering av beinvevet og/eller økt kalsiumutskillelse fra kroppen. Når vi da vet at Norge ligger i toppsjiktet på grunn av inntak av bl.a. kjøtt, salt, kaffe, cola og annen brus, er det ikke til å undre seg over at vi etter noen tiår utvikler beinskjørhet. Sørg for et godt og allsidig kosthold som inneholder tilstrekkelig med kalsium, magnesium, C- og D-vitaminer. Unngå samtidig mat og drikke som enten hemmer opptakelsen av kalsium eller øker utskillelsen.
Bedre livsstil hjelper
Unngå røyking, fordi det reduserer blodtilførselen til skjelettet og dermed næringstilførselen via de små, fine blodårene i beinvevet. Reduser alkoholinntaket mest mulig, da alkohol forstyrrer bukspyttkjertelen og dens absorpsjon av kalsium og D-vitamin i tarmen. Alkohol påvirker også leveren og kan redusere aktiveringen av D-vitaminet, som igjen er nødvendig for opptaket av kalsium i tarmen. Regelmessig mosjon og fysisk aktivitet utendørs stimulerer nettopp de beincellene som bygger opp nytt beinvev i skjelettet, bedrer blodtilførselen til og ernæringen av beinmassen.
Hoftebeskyttere kan være nyttige for eldre for å forhindre lårhalsbrudd. Spør fastlegen om dette.