REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

solheimsnes 1 300 2

Bedre helse som fastboende i Spania

En bilulykke i 1991 forandret livet til Gunnar Solheimsnes (70). Med smerter i rygg og nakke var det liten tvil om at et vått og kjølig vestlandsklima måtte byttes ut med sol og varme i Spania.

Tekst og foto: Per Randers Haukaas

Etter mange år med egen leilighet i den koselige byen, Santa Pola, en kjapp biltur sør for Alicante, søkte han og fikk innvilget «Residencia» i Spania i mars 2020. En fast oppholdstillatelse gjorde livet lettere for en mann som ville tilbringe mest mulig tid i et varmere klima.

– Dette var jo under koronapandemien, og det var i tillegg vanskeligere å komme seg til Bergen. Men jeg hadde jo tenkt på at det er mindre stress når du ikke trenger å bekymre deg over at det er begrenset tid du kan oppholde deg i utlandet i løpet av ett år. Du ønsker for eksempel ikke å få problemer med norske myndigheter når det gjelder dine helserettigheter, sier Solheimsnes, og legger til:

– De tre første årene etter innvilget oppholdstillatelse skal jeg fortsette å betale skatt til Norge. Det er en avtale vi har med spanske myndigheter. Men fra neste år skatter jeg til Spania, forklarer han.

– Hvilke konsekvenser har det om du trenger legehjelp i Spania?

– Jeg har alle rettigheter når det gjelder helsen min her. I begynnelsen av desember fikk jeg påvist hudkreft. Det tok 20 minutter, så var de i gang med behandlingen på sykehuset i Elche. Jeg får laserbehandling og en tablettkur, og føler meg godt ivaretatt, sier Gunnar.

Populær klubb

Sykdommen har han valgt å ikke holde hemmelig. Gunnar Solheimsnes er nemlig også leder for «Norskeklubben» på Gran Alacant, et populært tettsted mellom Santa Pola og Alicante, der mange nordmenn har kjøpt eller leier feriehus og leiligheter.

solheimsnes 1 300 2
UTSIKT. Gunnar Solheimsnes blir aldri lei av utsikten fra terrassen i leiligheten sin i Santa Pola. Han kjøpte den i 1997, og senere har han også anskaffet seg to leiligheter til i samme kompleks, som leies ut. Huset i Bergen har han solgt til sin eldste datter.
solheimsnes 3 2
NORSK KLUBB. Gunnar Solheimsnes er leder for «Norskeklubben» på Gran Alacant i Alicante i Spania. 70-åringen er blitt fastboende i Spania. Han fikk i desember diagnosen hudkreft, og får sin behandling på sykehuset i nabobyen Elche. – Jeg føler meg godt ivaretatt, sier han.

– Jeg ville unngå spekulasjoner om hvorfor jeg ikke kom på enkelte samlinger, eller om jeg virket redusert enkelte ganger. Så jeg skrev på Facebook-profilen min om diagnosen jeg hadde fått. Jeg ville gi kreften et ansikt, og jeg tror at åpenhet om dette er viktig, mener han.

Den norske klubben har i mange år hatt lokaler på Gran Alacant. Her har de samlinger hver torsdag med vinlotteri, vafler, kaffe og sosialt samvær. 

Fredag møtes mange til strikke- og syklubb på dagtid i klubblokalene, og om kvelden møtes alle som vil til sosialt samvær med mat og drikke. 

– I tillegg har vi bridgeklubb og pizzakvelder. Vi arrangerer felles bussturer til ulike reisemål. Det er en aktiv klubb som vi vet at mange setter stor pris på, sier han.

– Hvor mange medlemmer er det?

– Jeg vet ikke helt det nøyaktige antallet nå, men vil tippe at det er mellom 600 og 700. Når våren kommer her nede, er det gjerne enda flere som har tatt turen til sitt spanske hus. Da kan bli svært folksomt på vinlotteriet her. Men vi har heldigvis god uteplass også, smiler han.

– Hva er gjennomsnittsalderen på medlemmene?

– Det er jo mest pensjonister her. Jeg vil tro at den er på minst 75 år. Men vi har også et medlem av klubben som er under 30. Alder er ikke så viktig, sånn sett. Det er det trivelige sosiale miljøet som gjør klubben så populær.

above,vertical,view,of,people,old,senior,couple,taking,hands

Helserettigheter i EU/EØS-land og Sveits

– Hvis du som pensjonist har flyttet til et EU/EØS-land eller Sveits, vil du normalt ha rett til helsetjenester i bostedslandet ditt.
– Skal du være i utlandet i minst tolv måneder, anses du som bosatt i utlandet etter folketrygdlovens regler. Det samme gjelder hvis du er i utlandet i totalt mer enn seks måneder i året i to eller flere kalenderår etter hverandre.
– Eksempel: Kåre er alderspensjonist og har flyttet til Spania. Han oppholder seg jevnlig i Norge, men er i Spania i mer enn seks måneder hvert år. Kåre finner ut at hvis han ønsker planlagt behandling i Norge, må han legge ut for behandlingen selv og søke Helfo om refusjon.
Kilde: helsenorge.no

Eier flere leiligheter

Siden starten av 1990-tallet har Gunnar Solheimsnes feriert i Spania. De første årene leide han en leilighet i Santa Pola, i et byggekompleks som sto klart i 1987.

– Jeg blir aldri lei av utsikten her, sier han, og kikker ut over Middelhavet. 

Øyen Tabarca, som har mange besøkende i sommermånedene, ligger midt i synsfeltet fra terrassen til Gunnar Solheimsnes.

– Så i 1997 bestemte jeg meg for å kjøpe leiligheten her. I 2010 kjøpte jeg en til, og i 2018 enda en til, forteller han.

– Hvorfor har du anskaffet deg tre leiligheter i samme boligkompleks?

– Jeg har fire døtre, to i Bergen, en i Stavanger og en i Oslo, samt seks barnebarn. De kommer jo her hver sommer. Det ble trangt med alle samlet i én leilighet. Så nå kan døtrene mine og deres familie legge en plan for sommeren der de disponerer den ene leiligheten. Så kan jeg få beholde min i fred, ler han, og legger til:

– Og den siste leier jeg ut til en god venn, som også er fra Bergen. Frank er i tillegg spansklærer i klubben vår. Han bodde flere år i Argentina og snakker språket flytende.

– Hva med deg?

– Jeg har også lært meg spansk. Grammatikalsk er det vel ikke alltid helt rett. Men jeg har ingen problemer med å gjøre meg forstått, eller å forstå hva som blir sagt og skrevet, fastslår han.

Handler om livskvalitet

Til tross for skaden han fikk i bilulykken i 1991, da han ble påkjørt bakfra i en rundkjøring, jobbet Gunnar Solheimsnes til han var 67 år.

– Jeg holdt ut, selv om jeg var sykemeldt det siste året, sier siviløkonomen fra Norges Handels-høyskole, som blant annet var markedsdirektør i Kavli i 17 år, og som har jobbet i bedrifter som Synnøve Finden og Theodor Olsen.

– Men jeg tåler ikke kulde og fuktighet. Det gjør smertene enda verre. I et varmt klima fungerer kroppen min mye bedre. Valget mitt om å bli boende her i Santa Pola handler rett og slett om bedre helse, og dermed livskvalitet.

Huset i Bergen har han solgt til sin eldste datter. Men han reiser hjem når det er festlige lag som barnedåper og konfirmasjoner.

– Er det ingenting du savner med livet i Norge?

– Er du tussete, smiler han på terrassen, og peker mot himmel og hav, som begge er like mørkeblå.

– Jeg savner jo døtrene mine og barnebarna, selvsagt. Men de er her heldigvis store deler av sommeren. Så vi får jo mye tid sammen da, sier Gunnar Solheimsnes.

PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no

nyhetsbrev egenannonse4323