Drømmen om bed and breakfast

Har du et sentralt beliggende hus og noen ledige rom? Da kan du ta imot gjester fra inn- og utland.

Har du et sentralt beliggende hus med noen ledige rom, mye tid og liker å bli kjent med nye mennesker? Da kan du starte ditt eget bed & breakfast og ta imot gjester fra inn- og utland.

Tekst og foto: Børre Bjørnsen
Første gang publisert i VI OVER 60 januar 2103

Mange av oss som har levd en stund ser at huset er blitt litt i største laget. Etter at barna flyttet ut står flere rom ledig. Hva kan du gjøre med det? Hvordan fylle huset med liv og røre igjen? Du kan for eksempel drive ditt eget bed & breakfast.

Skal du lykkes, må du være glad i mennesker, kunne språk og forstå viktigheten av god service og kundebehandling.

Rom og frokost
Et bed & breakfast, eller B&B, er et lite og rimelig overnattingssted som tilbyr rom og frokost. Det serveres ikke andre måltider enn frokosten. Siden 1980-tallet har B&B også inkludert steder med selvhushold. Da lager gjestene selv mat i et eget kjøkken.

Forfatteren av The Norway Bed & Breakfast Book, Anne Marit Bjørgen, har selv drevet et B&B i Oslo siden 1994. Boken, som kom i ny utgave i 2011, omtaler over 150 slike overnattings­steder her til lands. Bjørgen forteller at det i Norge er mye forvirring omkring begrepet bed & breakfast.

Norsk mangfold
– I USA og England er det klare regler for hva som kan kalles for B&B, mens det i Norge ikke er laget noe eget regelverk. Derfor dekker fenomenet alt fra overnatting i private eneboliger til tømmerhus, turisthytter, pensjonater og mindre hoteller, sier hun.

BED & BREAKFAST
• Et klassisk B&B er et privat hjem med to til fire rom for utleie.
• Vertene bestemmer selv hvilke priser de vil ta.
• Generelt er B&B mye rimeligere enn hotell.
• Gjestene bor i private soverom.
• Hos noen er det bad på rommet, mens andre steder må man dele bad med andre gjester.
• Frokosten blir enten servert på soverommet, i et spiserom, eller i vertens eget kjøkken.
• Noen verter har hus der gjestene bor i en egen fløy adskilt fra den private delen, mens hos andre deler gjestene inngang med huseieren.

Kun kokte egg
Derimot gjelder vanlige regler for brannsikkerhet, hygiene og mathåndtering. Ifølge Bjørgen kan ikke gjestene få alt de ønsker seg til frokost.
– Det er så strengt at du kun kan servere kald mat. Det betyr for eksempel at verten ikke kan steke egg til frokost. Å servere kokte egg er tillatt, sier hun.

Har reist mye selv
Hvem er så disse som starter et bed & breakfast? Anne Marit Bjørgen sier svært mange av dem er mennesker som har reiste mye i verden og bodd på slike steder selv.

– Vi ser også at en god del av tilbyderne er nordmenn gift med utlendinger. Det er dessuten stadig flere utlendinger som kommer til Norge for å drive næringsvirksomhet, ikke minst gjelder det nederlendere og belgiere, sier hun.


Mange 60 pluss
I tillegg er det en økende andel av den eldre delen av befolkningen som velger å starte B&B. Av dem som er presentert i boken The Norway Bed & Breakfast Book, er rundt 20 prosent i aldersgruppen over 60 år. Det finnes også noen familier som har drevet B&B gjennom flere generasjoner.

– Mange eldre har rommelige hjem og mye tid. Det å drive et overnattingssted i sitt eget hus er en hyggelig virksomhet som gir sosial kontakt og en kjærkommen ekstrainntekt, sier Bjørgen.

Blomstrende geskjeft
Sissel Thompson (64) i Stavanger er et godt ­eksempel. I 2000 tok hun og hennes engelsk­fødte ekte­mann imot sluttpakke og avsluttet sine jobber i oljeindustrien for å realisere drømmen om å drive et bed & breakfast sammen. Ideen fikk de under sine mange reiser i England. I dag er den gamle villaen deres fra 1910 blitt til «The Thompsons B&B», en blomstrende geskjeft med fulle ordre­bøker.

Lonely Planet
De fleste gjestene om sommeren er utlendinger. Mange er middelaldrende og velutdannede med middels høy inntekt. Flertallet av dem er par som reiser sammen. De finner ofte frem til over­nattingsstedet via reisemagasiner og hjemmesider på internett.

Sissel Thompson har fått positiv omtale både i «Lonely Planet» og i «Destinasjon Stavanger», og hun er registrert i The Norway Bed & Breakfast Book. Noen av gjestene er i Stavanger i jobb­sammenheng. Dette gjør at hun har godt belegg med nye kunder i tillegg til en fast kundekrets som besøker henne jevnlig.

Positiv energi
– Det er ofte hektisk å drive overnattingssted samtidig som du skal stelle hus og hage og ha besøk av barn og barnebarn. Men gleden over å holde på med dette overgår ulempene. Jeg får mye positiv energi fra gjestene. Hvis jeg trenger ferie, så rydder jeg bare plass til det i kalenderen min, sier Thompson.

Sjarmerende
Gjesten ved frokostbordet er Borgny Karlsrud (64) fra Bergen. Den nylig pensjonerte læreren har sjekket inn hos Thompsons for annen gang. Hun er på en kort ferie for å se nærmere på Gamle ­Stav­anger og for å ta en biltur nedover kysten langs Jæren til Egersund.

– Jeg velger ofte B&B fremfor hotell på grunn av at de gjerne ligger i vanlige boligstrøk. Dette gir en sjarmerende atmosfære, samtidig som du får innblikk i dagliglivet på det aktuelle stedet, sier hun.

Hun betaler 480 kroner natten, inklusive fro­kost, for et dobbeltrom med utsikt over hagen. Her er det TV og gratis tilgang til internett. På et bord i hjørnet har hun kaffe, te, noen småkaker og en kvikklunsj. I gangen er badet, som hun deler med andre gjester.

Munkeklostre
Internasjonalt har bed & breakfast-konseptet eksis­tert i en eller annen form siden tidenes morgen. I perioder med krig, sosial uro og lovløshet var munke- og nonneklostrene ofte en trygg havn der reisende kunne ta inn for å overnatte. Denne tradisjonen strekker seg hele 1500 år tilbake i tid. I klostrene var det gjestfrihet og stillhet. For be­boerne i klostrene var virksomheten en viktig kilde til ekstra inntekter, samtidig som man kunne spre sitt livssyn til andre.

Fra England til prærien
Selve begrepet bed & breakfast har sin opprinnelse fra England, Skottland og Irland, der det gjennom årene har vært vanlig for turister å bo i private hjem. Den hjemmekoselige atmosfæren og personlige servicen gjør at mange velger B&B i stedet for hotell.

De første pionerene som utvandret til USA, tok denne tradisjonen med seg over «dammen». For dem som reiste på prærien, var private hjem og små vertshus ofte de eneste alternativene.

Stort i USA
I dag er bed & breakfast blitt en storindustri i USA, der mer enn 28.000 etablissementer betjener over 50 millioner gjester hvert år!

Finanskrisen ga en økning i antallet slike overnattingssteder. Mange arbeidsledige valgte å starte bed & breakfast for å skaffe seg inntekter. Samtidig økte antallet gjester, siden B&B blir ansett som et rimelig alternativ til moteller og hoteller.

Nye trender
Bed & breakfast-konseptet er i stadig utvikling. I utlandet har mange startet B&B basert på et aktuelt tema. I USA kan du finne historiske bygninger fra borgerkrigstiden som er omgjort til B&B. De er ofte innredet som små museer for å gi gjestene lokal­kunnskap i tillegg til selve overnattingen.

I England kan du finne husbåter, gamle fly og togvogner som er bygget om til bed & breakfast. I Spania og Hellas har enkelte klostre tatt opp igjen den gamle tradisjonen med å ta imot reisende fra fjern og nær.

Voksende norsk nisje
Anne Marit Bjørgen forteller at denne trenden også er i ferd med å komme til Norge. Stadig flere pusser opp gamle stabbur og setrer og omgjør disse til B&B. En del bondegårder har også slike overnattingstilbud, gjerne der gjestene kan få nærkontakt med dyrene.

– Dermed får vi et nisjemarked med en unik natur- eller kulturopplevelse inkludert, noe konkurrentene vanskelig kan tilby, sier hun.n