Av Linn Merete Rognø
Her er dessertene som garantert fyrer opp stemningen rundt bordet.
Vi går mot slutten av den store høytiden og mot starten av det nye året, og dette må selvsagt feires på en smakfull måte!
Hva er bedre da enn å nyte en smakseksplosjon av en dessert etter nyttårsmiddagen? Her har du utallige muligheter til å imponere både familie og venner!
Kanskje du går for en gammel og god klassiker som for eksempel Dronning Mauds dessert? Eller kanskje du vil gjøre en ny vri på Tilslørte bondepiker?
Uansett hva du velger – her får du noen deilige oppskrifter til inspirasjon!
Les også: Dette bør du servere til juleribben!
Pavlova til nyttårsfesten
Den tradisjonelle, og etterhvert så folkekjære Pavlovakaken, er en super festkake, mener Marit S. Marvik, fagsjef Matglede hos Orkla Foods Norge samt matekspert hos Plusstid.no.
– Pavlova fungerer utmerket som dessert og kake i ett. Velg om du vil servere med krem, vaniljekrem eller is, og varier med forskjellig frukt og bær, tipser Marvik.
Oppskrift Pavlova
Ingredienser bunn:
- 6 eggehviter
- 2 ts eddik 7 %
- 4 dl sukker
- 1 ts maisenna
- 1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
- Bunnen stekes i stekeovnen
- Forvarm ovnen til 250 °C, senk temperaturen til 100 °C og stek marengsbunnen i ca. 1 time og 10 min. på nederste rille.
- Tegn en sirkel på 26 diameter på et bakepapir og legg den på et stekebrett. Stivpisk eggehvitene, tilsett sukker og vaniljesukker, maisenna og eddik litt etter litt. Massen skal være så stiv at du kan lage et mønster, som ikke flyter utover. Fyll sirkelen med eggehvitemassen og stek som angitt.
- Avkjøl bunnen på rist. Den er nå sprø utenpå og myk inni.
Ingredienser fyll:
- 1 beger (280 g) jordbærsyltetøy, frossent
- 1 stjernefrukt
- 1 mango
- 1 sharonfrukt
- 2 kiwi
- 1 kurv jordbær
- 1 kurv blåbær
- 1 kurv bringebær
- 1-2 liter bringebæriskrem eller med annen smak
Slik gjør du:
- Flytt marengsbunnen over på et fat og bre utover det rørte syltetøyet.
- Skjær bort skallet på mango og kiwi og del fruktene i skiver eller biter.
- Fordel frukt, bær og iskuler på marengsbunnen og server.
Les også: Ikke oppbevar disse to fruktene sammen
Dronning Mauds dessert
Desserten blir også kalt Dronning Mauds pudding, Dronning Mauds fromasj og Haugesunddessert. Den ble første gang laget til dronning Mauds og kong Haakons besøk i Haugesund under signingsferden i 1906, ifølge Matprat. Tradisjonelt ble det bare brukt kokesjokolade, men her passer det også med friske bringebær!
Oppskrift Dronning Mauds dessert (8 porsjoner)
Ingredienser:
- 5 stk eggeplomme
- 5 ss sukker5 stk gelatinplater
- 6 dl kremfløte
- 1⁄2 dl portvin
- 200 g mørk kokesjokolade , revet
- 150 g friske bringebær
Slik gjør du:
- Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
- Bløtlegg gelatinen, klem ut vannet og smelt den forsiktig over lav varme. Hell gelatinen i eggedosisen mens du visper. Stivpisk kremen og bland den i eggedosisen. Smak til med portvin.
- Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle.
- Server med tynne kakeruller, kransekaker eller andre småkaker.
Les også: Juleklassikerne vi aldri går lei
Tilslørte julepiker med kanel
-Disse er superraske å lage, og himmelsk å spise! Du kan gjerne bytte ut kremen med kesam med vanilje, eller julekakene med kavringer. Kavringer bør knuses og stekes med 3 spiseskjeer smør, 3 spiseskjeer sukker samt kanel, og avkjøles litt, tipser Marvik.
Oppskrift Tilslørte julepiker med kanel (4 personer)
Ingredienser:
- 3 dl knuste tørre julekaker
- 2 ts kanel
- 3 dl kremfløte
- 1 glass eplemos med biter
Slik gjør du:
- Knus kakene i matprosessor eller kjevle over dem mens de ligger i et klede. Er de uten kanel, dryss kanel over og bland godt.
- Pisk kremfløten, eventuelt med litt sukker.
- Legg lagvis eplemos, knuste kaker og krem. Dryss litt kakesmuler på toppen, server!
Kald mangosufflé
Her får du en ny vri på en kjent klassiker. Sufflé forbinder vi ofte med noe varmt som må spises idet den tas ut av ovnen. Denne kalde suffleen kan du lage litt i forveien, om du ønsker, tipser Frukt.no. Suffleen har frisk smak av deilig og søt mango!
Oppskrift kald mangosufflé
Ingredienser (4 porsjoner):
- 2 stk. godt modne mango
- 4 stk. Gelatinplater
- 1 ss kokende vann
- 2 stk. eggeplomme
- 1 dl melis
- 1¼ dl melk
- Revet skall av 1 appelsin
- 2 dl kremfløte
- 1 dl ristede mandelflak
Slik gjør du:
- Skrell mangoene og skjær fruktkjøttet fra steinen. Skjær fruktkjøttet i små terninger. Bruk porsjonsformer som rommer ca. 1 1/2 dl. Legg noen mangoterninger i bunnen av hver form. Sett en krave av matpapir rundt formen og slik at den stikker ca. 2 1/2 cm over kanten. Fest med tape.
- Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter, klem vannet godt ut og smelt geltatinen i 1 ss kokende vann.
- Rør sammen eggeplommer, melis og melk i en bolle og sett den i et kar med kokende vann. Visp kraftig til lys og luftig eggedosis. Ta bollen opp av vannbadet og fortsett å vispe til eggedosisen er kald. Visp inn oppløst gelatin.
- Mos resten av mangoterningene og rør dem i eggedosisen sammen med appelsinskallet. La massen stå til den begynner å stivne.
- Visp 1 dl av kremfløten og vend den i mangokremen. Fordel kremen i formene. Sett dem kaldt så suffleen stivner, minst 3-4 timer men gjerne over natten.
- Fjern matpapiret forsiktig fra formene. Visp resten av fløten og legg en topp på hver sufflé, og dryss ristede mandelflak over og server.
Les også: Den perfekte jule-ingrediensen!
Fruktsalat i sjokoladeskåler
Denne er enkel! Sjokoladeskåler fylt med fruktsalat eller friske bær gjør seg absolutt som dessert på festbordet. Og ikke minst; du slipper oppvask, tipser Frukt.no.
Ingredienser Fruktsalat i sjokoladeskåler:
Til skålene:
- 300 g.kokesjokolade
- 1 ss.solsikkeolje
- 6 ballonger
Fruktsalat:
- bringebær
- blåbær
- klementinbåter
Sukkerlake:
- 4 sssukker
- 2 dlvann
Slik gjør du:
- Blås opp ballongene til ca. 15 cm i diameter. Knut knute. Spray eller pensle dem med matfett.
- Smelt sjokoladen sakte over vannbad og ha i solsikkeoljen. Avkjøl sjokoladen i 10-15 minutter.
- Dekk en stekeplate med bakepapir.
- Lag 6 «føtter» til sjokoladeskålene – ca. 1 ts smeltet sjokolade pr. skål er nok.
- Dypp ballongen i smeltet lun sjokolade – så høyt opp på ballongen at det blir en skål.
- Drypp av overflødig sjokolade, og sett sjokoladeballongen på «foten».
- Avkjøl i noen timer før du klipper et lite hull i ballongen ved knuten slik at luften sakte går ut av ballongen. Fjern ballongen forsiktig.
- Kok opp sukker og vann og avkjøl.
- Fyll skålene med fileter av klementiner, blåbær og bringebær.
- Ha over litt sukkerlake og et lite «snødryss» med melis.
Vi ønsker dere alle et riktig smakfullt og godt nyttår!