REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Anne Marie kjøpte elsykkel: – Nå kommer jeg meg ut i Marka igjen!

Da hoftene sviktet og hun ikke kunne gå turer i skogen, fant Anne Marie en annen løsning.

Da hoftene sviktet og hun ikke kunne gå turer i skogen, fant Anne Marie en annen løsning.

Tekst og foto: Sidsel Jøranlid

-Sykkelen har gitt meg et helt nytt liv, sier Anne Marie Robsahm (83) fra Oslo og triller den røde elsykkelen ned rampen hun har plassert bakpå bilen sin.

– Jeg er ute flere ganger i uken, både på ukedager og i helgene, sier hun.

Ut på tur
Trening og turer har alltid vært en viktig del av livet til den aktive pensjonisten. Det har vært skiturer i Marka om vinteren, og lange turer til fots eller på sykkel om sommeren. Skogen har gitt rekreasjon og glede. Men etter to mislykkede hofteoperasjoner for noen år siden, ble livet annerledes. Nå er hun avhengig av staver for å gå, og klarer bare å løfte bena så vidt over bakken.  Det er lite som tilsier at hun kan komme seg langt inn i skogen på tur. Men Anne Marie fant en løsning.

– Jeg kom over en elsykkel med lav ramme, det ble helt avgjørende. Når jeg får satt meg på setet, har jeg ingen problemer.

De fleste elsykler har for høy ramme, og for dem som sliter med hofter og ben blir det vanskelig å komme på.

– Jeg sykler mye på grusvei, og i til dels bratt kupert terreng, så batteriet holder ikke mer enn vel tre mil. Derfor har jeg et ekstra batteri på bagasjebrettet.

Hilser og prater
Anne Marie bretter sammen stavene før hun stikker dem oppi sekken. Uten stavene klarer hun ikke å komme seg fra sykkelen og inn på en av markastuene for å kjøpe kaffe. Et velbrukt kart er også fast følge i skogen.  Alle turer på ski, sykkel og til fots er tegnet inn med blå tusj.

– I fjor syklet jeg ca 213 mil i Marka, sier hun og peker på edderkoppnettet av turstier.

Det er imponerende turglede som også blir lagt merke til. Mange ivrige marka-syklister er på fast «hils» med henne. Det hender ofte at folk kommer bort til henne for å prate. Da kommenterer de sykkelen, og synes det er flott at hun kommer seg ut i marka, til tross for de vonde bena.

– Mange forteller at de skal kjøpe en elsykkel når de ikke lenger klarer å sykle på vanlig sykkel. De kvier seg nok for å kjøpe en elsykkel fordi de synes det er litt juks med motor.

Da er de ikke klar over treningsutbyttet man får av å sykle på en elsykkel, tror hun.

– De skulle ha prøvd noen kilometer i marka-bakkene, på sykkelen min. Da kan jeg love at de hadde kjent det i lårmusklene, sier Anne Marie og ler.

 

I denne tabellen finner du en oversikt over de nyeste og mest populære modellene.

Forbrukerrådet har også  laget en grundig veileder med 30 valg du bør ta stilling til før du kjøper elsykkel.