Pilegrimstur for kropp og sjel for Kari
Vil du gå i pilegrimenes fotefar til Nidaros? Kari Melberg (65) er en av mange som har fått opplevelser hun aldri vil glemme.
Sommeren 2021 startet Kari Melberg og venninnen Kristin Skille Olsen sin pilegrimsferd litt sør for Dombås. Elleve dager senere og med 222 kilometer tilbakelagt, så de Nidarosdomen i Trondheim. Litt slitne i beina, men enda mer oppløftet etter vandringen i vakker natur. Og med minner om møter med ulike mennesker underveis.
– Det var en fantastisk tur, på så mange vis. Du blir en del av historien når du går på gamle stier der pilegrimene vandret til Nidaros. I tillegg er det veldig lærerikt. Du møter mennesker på ulike overnattingssteder som deler historier og kunnskaper. Og vandringen i flott norsk natur gir jo også opplevelser du aldri glemmer, forteller Kari Melberg.
– Du får i tillegg god tid til å la tankene fly?
– Absolutt. Vi kunne gå i flere timer uten å ha lange samtaler, ofte helt i stillhet. Så hadde vi til gjengjeld mye å dele når vi kom til stedet vi skulle overnatte, samt legge planer for neste dag. Det ble både en indre og ytre reise, mener hun.
To mil hver dag
Seniorrådgiver ved Nasjonalt pilegrimssenter, Guro Berge Vistad bekrefter at dette også er felles for mange av tilbakemeldingene de får folk som har gått en av pilegrimsledene til Trondheim.
– Det er nettopp den unike kombinasjonen av både en ytre vandring og en «indre vandring». Det er natur, kultur, ro og ettertanke. Et møte med seg selv og de gode møtene med andre underveis – både pilegrimer imellom, og møtet med vertskap og lokalbefolkning.
Kari Melberg og venninnen brukte elleve dager på turen over Dovrefjell til Trondheim. De la opp en rute slik at de gikk rundt to mil hver dag. Norges mest populære pilegrimstur er Gudbrandsdals-leden, som er 643 kilometer lang og tar om lag 32 dager å gjennomføre. Mange, som Kari og Kristin, velger å gjennomføre litt kortere strekninger.
– Det er uansett viktig med gode sko og en ryggsekk som ikke er altfor tung, smiler Kari Melberg.
DETTE ER PILEGRIMSLEDEN
– Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim – er et nettverk av historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. Veiene kommer fra alle himmelretninger til Olav den helliges gravkirke, Nidarosdomen, som var det nordligste pilegrimsmålet for kristenheten gjennom hele middelalderen.
– Hver av St. Olavsvegene til Trondheim har sine egennavn, flere med opphav i den regionen den er en del av. Den mest kjente, Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim, har derfor sitt navn fra Gudbrandsdalen som leden går igjennom.
– Pilegrimene samler stempler underveis på Pilegrimsleden. Olavsbrevet deles ut ved Nidaros pilegrimsgård i Trondheim ved fremviste stempler og påtegninger som dokumenterer at pilegrimen har gått de siste ti milene inn til Trondheim og pilegrimsmålet som er Nidarosdomen.
Kilde: pilegrimsleden.no
– Hva hadde dere med?
– I sekken, som veide rundt 12 kilo, hadde vi blant annet varme klær, regntøy, gode sandaler og turmat som nøtter, tørket frukt og sjokolade. Vi hadde også med sovepose, men i ettertid ser vi at vi nok kunne klart oss uten sovepose på overnattingsstedene. Du avgjør jo selv hvor du vil sove, og det er lurt å bestille overnatting før du begynner pilegrimsvandringen din. Det er også mulig å booke rom på hoteller underveis. Men vi ville heller ha en litt enklere overnatting. Vi syntes det passet bedre med vårt opplegg for turen. I tillegg er det selvsagt rimeligere. Vi bodde i stabbur og på fjellstuer der vi betalte fra rundt 500 til 800 kroner, som inkluderte både overnatting og måltider.
Kjærlighet og ydmykhet
Turen langs Olavsleden over Dovrefjell og til Trondheim er ikke den første pilegrimsreisen til Kari Melberg. I 2015 var hun med i en gruppe på 12 som gikk fra Nazareth til Betlehem. Året etter var hun en av åtte som vandret på Hebridene sammen med en katolsk pater. Men selv om Kari Melberg er katolikk, har hun ingen sterke ønsker om å gå den berømte pilegrimsferden til Santiago de Compostela i det nordlige Spania.
– Nei, jeg har hørt at det kan bli så folksomt på den vandringen. Jeg vil ikke risikere å gå i kø som pilegrim. I så måte har jeg mer lyst til å gå Olavsleden til Trondheim en gang til, og gjerne starte i Oslo eller en annen by på Østlandet og bruke enda mer tid på ferden til Nidarosdomen.
– Så turen i 2021 ga mersmak?
– Ja, jeg har så mange gode minner fra den vandringen. Som pilegrim blir du tatt imot på en spesiell måte. Jeg opplevde både kjærlighet og ydmykhet i våre møter med folk. Jeg er også opptatt av å sette gode spor etter meg – at folk skal ha gode minner fra sine møter. I tillegg gir pilegrimsvandringen deg en mulighet til å legge igjen bekymringer som du ikke vil ta med deg. Det gir deg en egen ro når du vandrer langs Olavsleden, som for øvrig er veldig godt merket. Du trenger ikke bekymre deg for hvor veien går, sier Kari Melberg.
Også en lokal turvei
Guro Berge Vistad bekrefter at det nå er blitt mer populært enn tidligere å gjennomføre en reise langs de norske pilegrimsturene til Trondheim.
– Vi ser en økning i trafikken langs de norske pilegrimsledene på 15 til 20 prosent i året. Vi mottar tall fra overnattingssteder som viser hvor mange som har sovet der. Vi har 18 elektroniske tellere langs flere av pilegrimsledene, og vi teller de som registrerer seg ved ankomst Trondheim og får utstedt Olavsbrevet, forklarer hun.
– Er det flest norske eller utenlandske pilegrimer?
– Av «langtvandrende» pilegrimer er utlendingene i flertall, og tyskerne utgjør rundt 40 prosent av disse. Men vi ser med glede at flere nordmenn har oppdaget Pilegrimsleden gjennom årene med pandemi. Det er dessuten viktig for oss å understreke viktigheten av Pilegrimsleden også som en lokal turvei, og her er selvfølgelig nordmennene i flertall. Vi ser også av statistikken at vi fra Norge har noe kortere vandringer enn utlendingene, og gjerne deler opp turen til Trondheim i etapper de går gjennom flere år.
– Hva tenker du om fremtiden til pilegrimsledene, vil flere oppdage dem?
– Vi hører fra mange at de gjerne vil finne et etterlengtet rom for mer ro og ettertanke enn man har i hverdagen. Det er noe som trekker flere folk mot pilegrimsvandring. Kanskje blir behovet også bare større i en stadig mer urolig verden, samt at den økte varmen i landene rundt Middelhavet vil få flere til å se nordover. Pilegrimsleden er for alle. Vi håper og tror at flere vil oppdage de norske pilegrimsledene og ta dem i bruk, sier Berge Vistad.
PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no