Dypt inne i Amazonas
Enestående naturopplevelser, miljøbevisste guider og smakfulle treretters i Bolivias Amazonas-jungel. Muligheten er der!
Tekst: Linn Therkelsen, foto: Linn Therkelsen og Thinkstock
Første gang publisert i VI OVER 60 april 2013
Når du først skal oppleve den ville jungelen, gjelder det å gjøre det ordentlig. Du tar en times tur i et lite propellfly fra hovedstaden La Paz til jungelbyen Rurrenabaque, deretter fem timer i båt opp elven Tuichi. Så to kilometer til fots gjennom tropisk regnskog. Da ankommer du Chalalán økolodge, midt i jungelens hjerte. Langt unna eksos og asfalt ligger små trehytter idyllisk til foran en innsjø, klare til å huse miljøbevisste turister.
Oppdagelsesferd
Guiden Ivan Aliaga har tatt oss med på oppdagelsesferd. Vi tråkker gjennom den tette regnskogen på jakt etter eksotiske dyr og fugler.
– Vi har det største biologiske mangfoldet i verden og oppdager stadig nye arter. For eksempel en ape som ble sett første gang i 2004, og som bare finnes her, forklarer han ivrig.
Ivan har vokst opp i jungelen og kjenner alt som kryper og går i det frodige området. Han peker på de ulike plantene de bruker til medisin, forteller om insekter, fugler og dyr. Om sjelene som lever i trærne og hvordan moder jord både belønner og straffer folket hans. Hele tiden holder han ørene åpne i håp om å høre noe han kan vise frem til sine gjester.
Ivan stopper opp og lytter. Lenge står han urørlig, før han legger hendene foran munnen og brøler ut for å kommunisere med skapningene som sitter i trærne.
– Det er røde brøleaper. Tidligere jaktet vi på og spiste disse, men det er vi sluttet med, sier Ivan og peker.
Hvor: Amazonas-jungelen i Madidi nasjonalpark, nordøst i Bolivia
Om: Maididi nasjonalpark dekker et område på 19.000 kvadratkilometer, og er et av de største beskyttede områdene i verden. Parken strekker seg fra Andesfjellene ned til Amazonas-jungelen.
Dyre- og planteliv: 5000 plantearter, 1100 tropiske fuglearter, 150 typer pattedyr og 100 reptilarter. Der finnes blant annet jaguar, puma, papegøye, kondor, tukan, tarantella og kaiman.
Syv store apekatter sitter rolig i trærne like ved og spiser. Turistene studerer og knipser bilder av den late flokken som foretrekker å røre seg minst mulig i løpet av en dag. – Nå var vi heldige, smiler guiden fornøyd.
Dyreliv
Oppholdet i jungelen er lagt opp med flere lange turer hver dag, både i dagslys og med hodelykter i bekmørket. Med 1100 forskjellige typer fugler, 150 typer pattedyr og 110 reptilarter, er sjansen for spektakulære naturopplevelser i nasjonalparken stor.
I løpet av få dager ser vi flere eksotiske arter på nært hold. Blant annet verdens største gnager capybara, krokodiller, fargerike papegøyer, tarantellaer og skilpadder. Et syn som ikke falt like godt i smak, var en boaslange som hang fra taket i nabohytta.
Vi er ute i båt på innsjøen. Små, gule aper med mørkt hode titter ut mellom bladene på trærne langs vannet. De er nysgjerrige og ser ut til å like å se på oss. Apene prater voldsomt med hverandre og hyler mens de hopper fra det ene treet til det andre.
Kampen om jorden
Folket til Ivan har bodd i jungelen i nasjonalparken Madidi i over 300 år. For ti år siden fikk en gruppe unge mennesker fra landsbyen hans en idé.
– Menneskene utnyttet jorden og hugget ned trærne i skogen. Mange var utlendinger, interessert i jungelens rikdommer. De gjorde ingenting for å bevare naturen. Vi som lever her, trenger disse ressursene for å kunne fortsette å bo her, forklarer Rene Valder, manager for Chalalán.
Gruppen med ungdommer ønsket å reversere det som har holdt på å skje med jungelen. De begynte å arrangere turer for turister, med fokus på miljø. I flere år jobbet de gratis for å få hjulene til å gå rundt.
– Vi er veldig stolte av det vi gjør og hva vi har oppnådd fordi vi arbeider for hele landsbyen vår. Vi lærer stadig mer om hvordan vi skal ta vare på naturen. Vi var den første urbefolkningen som startet eget entreprenørskap i Bolivia. Dette prosjektet står som et eksempel for mange andre, sier Valder.
Pirajaer og kaimaner
Etter en lang dag med fisking i en av elvene i nærheten kommer en gruppe turister tilbake med sju pirajaer. Kokken går straks i gang med middagsforberedelsene. Hver kveld lager kjøkkenteamet et treretters måltid av høy kvalitet med lokale råvarer, som alle gjestene spiser sammen rundt langbordet i leiren.
VÅTMARK OG JUNGEL
• Fra Rurrenabaque kan en dra på guidede turer i både jungelen og i våtmarkene. Våtmarkene er kjent for et rikere dyreliv, blant annet med anakondaslange og rosa delfiner som en kan bade sammen med. Det finnes utallige selskaper som tilbyr både jungel- og våtmarksturer.VELG RIKTIG TUROPERATØR
• Valget av turoperatør i jungelen og våtmarken er viktig. Det meldes om flere useriøse selskaper som ikke tar vare på naturen. Flere dyre- og plantearter i nasjonalparken er truet. Pass blant annet på at guiden din ikke mater eller tar på dyrene. Pris og kvalitet på turene har ofte en sammenheng.POPULÆRE JUNGELBYER
• I Sør-Amerika finnes det flere jungelbyer som du kan starte utflukten fra. Populære steder er: Rurrenabaque i Bolivia, Iquitos i Peru og Manaus i Brasil.
Guiden Yadmani Terrazas padler sakte over innsjøen. Det er bekmørkt. Vi sitter musestille i båten med hodelykter på. Vi vil se krokodilletypen kaiman. Dyrene er aktive om natten, og de største i innsjøen kan bli opptil tre meter lange.
Vi kjenner en vond lukt. Guiden padler lenger innover i sivet, og finner forklaringen. En død tapir, jungelens største pattedyr, ligger i kanten av innsjøen. Rundt sirkler tre sultne kaimaner. De freser når nysgjerrige gjester lyser på byttet deres. Turistene i båten er opprømt, for dette er ikke noe hverdagssyn hverken for dem eller guiden.
Vi sitter stille i kanoen og følger med på en kaiman som flyter lydløst rundt i sivet en stund, før Terrazas tar åren fatt og padler videre på utkikk etter flere nattdyr.