Meditativ pustepause
Vi kan meditere uten noen form for spirituell eller religiøs undertone. Det kan være en fin måte å styrke helsen på.
Tekst: Gro Berntzen, foto: Thinkstock
Første gang publisert i VI OVER 60 august 2012
Med enkle teknikker kan vi bruke pusten bevisst og oppnå en «mental nullstilling». Egentlig har vi alle meditert mange ganger uten å være klar over det, for det handler om å være til stede i øyeblikket og fokusere intenst på en ting. Slik vi har gjort når vi har sittet rolig og stirret inn i et bål, ligget på sofaen og latt tankene fly, lyttet til rolig musikk eller fordypet oss i en roman.
Bevisst til stede
Poenget med meditasjon er å velge tidspunkt og sted for en slik tilstand der tankene flyr og vi går inn i oss selv for å få sinnsro, konsentrasjon og overskudd. Selv om stress er ok, kan det true helsen vår. Kondisjonstrening er også effektivt mot stress, men meditasjon kan hjelpe oss til å bli bevisst hvordan vi selv bidrar til plagsomt stress.
Det finnes flere meditasjonsmetoder, men meditasjon handler egentlig lite om teknikker. Et fellestrekk ved alle metodene er likevel at de fordrer konsentrasjon. Vi må lære å være årvåkent til stede i øyeblikket, ikke være «noe», bare være. Dette står i motsetning til å gjøre, bli eller å oppnå noe.
Sitte og puste
Når vi skal meditere, må vi sitte på en rett stol eller på en pute på gulvet. Vi bør ikke ligge, for da kan vi lettere falle i søvn. I begynnelsen kan det være vanskelig å sitte uten å gjøre noe. Velger vi å sette av tid til dette hver dag, vil de fleste etter en ukes trening klare å sitte rolig i 20-30 minutter om gangen.
Andries J. Kroese
STRESS
meditasjon, yoga, avspenningsteknikker
Denne boken gir en innføring i meditasjon og yoga som metode for å slappe av og stresse ned. Den er ment som en guide på veien til et meditativt liv. CD-en som følger med, inneholder avspennings- og pusteteknikkøvelser. Aschehoug, 2011
Tanker og følelser vil snart forstyrre oss, men vi skal ikke prøve å jage dem bort. I stedet skal vi observere pustebevegelsene våre. Å rette oppmerksomheten mot pusten, er et effektivt hjelpemiddel for å berolige kropp og sinn.
Å være oppmerksom på åndedrettet er en del av de fleste meditasjonsformene. Når vi bevisst bestemmer oss for å puste rolig, fører det til fysisk og psykisk avspenning.
Pusten kan brukes som noe vi kan forankre konsentrasjonen i for å unngå at vi fortaper oss i løpske tanker og følelser. Dette pusteankeret kan vi finne enten vi sitter på en bussholdeplass, et venteværelse eller på en konferanse.
Kilder: Andries J. Kroese, webpsykologen.no, iform.nu