
– Jussen ved særeie er annerledes enn mange tror
Søstrene har særeie på hver sin halvpart av en hytte de fikk overført fra foreldrene. Nå spør de VI OVER 60-advokaten om hva som skjer når den første av søstrene dør. Er særeiet noe verdt da? Hvem arver hva?
SPØRSMÅL: For noen år tilbake overførte mine foreldre sin fritidsbolig til meg og min søster. Vi fikk hver vår ideelle halvpart og foreldrene våre påla særeie. Både min søster og jeg er gift, og vi har begge barn. Hva skjer når min søster eller jeg dør? Hvem arver hva? Det er ingen testamenter.
SVAR: Takk for ditt spørsmål om en praktisk problemstilling som angår mange. Her er jussen annerledes enn folk tror. Hadde man vært klar over hvordan reglene egentlig er, ville mange tatt grep.
Du eier en ideell halvpart av hytten. Eierparten har du arvet etter dine foreldre. Foreldrene har pålagt særeie. Hva som skjer med hytten, er avhengig av mange forhold. Her kommer noen stikkord:
Skilsmisse: Hvis du skiller deg fra din mann har du særeie på hytten. Særeie skal i utgangspunktet ikke deles ved skilsmisse. Du beholder eierparten i hytten. Hvis du dør uten å gifte deg på nytt arver dine barn din eierpart i hytten.
Din mann dør først av dere to: Hvis dere ikke skilles, og din mann dør som den første av dere har du to alternativer; skifte og uskifte. Uansett hva du velger ender eierparten din hos dine barn til slutt.
Du dør først: Hvis dere ikke skilles, og du dør som den første av dere to er det to særregler som slår inn. 1. Mannen din kan ikke kreve å få sitte i uskifte med det du har arvet med særeiepålegg fra dine foreldre. 2. Som ektefelle har din mann krav på å arve ¼ av alt du eier – også ditt særeie. Det betyr at mannen din arver ¼ av din eierpart i hytten. Barna dine arver ¾ av eierparten. Det spiller antagelig ingen rolle at han faktisk arver ¼ av eierparten. Når han dør som den siste av dere to arver hans barn alt han eier – også eierparten i hytten. MEN: hvis han har (eller får) særkullsbarn og / eller gifter seg på nytt tar både særkullsbarn og ny ektefelle arv. Da ender (små) eierparter hos andre enn deg og dine barn.
Hvordan sikre at hytten blir i familien og ender hos dine og din søsters barn? Det ene grepet har dere (foreldrene deres) allerede tatt. Du og din søster har særeie på hytten. Særeie er bra med tanke på skilsmisse. Men ikke nok med tanke på ektefellearv. For å sikre hytten mot din manns og svogers arverett kan du og din søster opprette hvert deres testament hvor dere bestemmer at hytten skal gå direkte til deres barn – og ikke tas med i beregningen av ektefellearven. Et slikt testament reduserer ektefellens arverett og da pålegger loven en informasjonsplikt.
Et så strengt sikkerhetsnett rundt hytten kan føre til at ektefellene deres mister interessen for hele hytteprosjektet. Motivasjonen kan svekkes for å male, stelle, vedlikeholde, betale og bruke tid og krefter på hytten. Det er også mulig å ta grep som går den andre veien – og sikrer ektefellene tilgang og tilknytning til hytten. Den ideelle løsningen for en familie kan være dårlig for en annen!