
Kok kraft for bedre tarmhelse
Kraft av bein, bindevev og kjøtt fra dyr, fisk og skalldyr er blitt verdsatt verden over i uminnelige tider, og tilfører næringsstoffer man ikke får i seg ved bare å spise rene kjøttstykker.
I møte med mine pasienter ser jeg tydelig hvordan maten påvirker fordøyelsen, forebygger og behandler ulike sykdommer. Mange er plaget med magesmerter, diaré og/eller forstoppelse. Bare det å unngå kornbasert mat gir etter min erfaring bedre fordøyelse. Mange friskner til når også melk og melkeprodukter fjernes fra kosten.
Erfaringsmessig gjør kraft underverker for en svekket tarm. Selv om det foreligger lite dokumentasjon på dette området, anbefaler jeg at du inkluderer det i kosten din og kjenner etter om du merker forskjell. Uansett vil det gi deg gode smaksopplevelser. Generelt, og spesielt ved kroniske lidelser, anbefaler jeg små mengder i starten og at mengdene økes gradvis, slik at mulige bivirkninger unngås.
De største dagligvarebutikkene selger frosne bein til kraftkoking. Ellers er kraftbein mulig å skaffe gjennom butikkers ferskvareavdelinger, gårdsslakterier og fra jaktlag. I dagligvarebutikker med godt utvalg kan man kjøpe ferdig kraft av tilfredsstillende kvalitet, men en del produkter er forholdsvis dyre sammenliknet med hjemmelaget kraft. Sjekk på internett om du finner utsalg av bein og/eller kraft i ditt nærområde. Dersom du har beinrester etter en middag, kan du legge dem i fryseren hvis du ikke har tid til å koke kraft med det samme. Ha én eller flere poser i fryseren til kraftbein, og ta dem gjerne opp dagen før kokingen, så sparer du strøm.
Lettere å fordøye enn kjøtt
Mange har erfart at kjøtt kokt i kraft er lettere å fordøye enn kjøtt som er stekt eller kokt på andre måter. Derfor er det en god idé å spise suppe eller saus basert på god, gammeldags kraft sammen med proteinrike måltider. Kraft kan også tilsettes grønnsakpureer, grønnsakblandinger og en rekke andre matretter eller tilbehør. Ren kraft i seg selv er også godt som drikkebuljong. Kraft reduserer behovet for protein fra andre kilder. Det betyr at du trenger mindre kjøtt i kosten hvis du spiser supper og sauser basert på skikkelig kraft. Dette er særlig nyttig for underernærte, for personer som har problemer med å få i seg fast føde, og for dem som ikke er så glad i kjøttmat. Men har du histaminintoleranse, vil inntak av kraft kunne gi symptomforverring, fordi kraft inneholder mye histamin.
Den enkle måten å lage kraft på er å ha bein og vann som dekker beina i en gryte, koke det opp, ta av skummet med en sleiv, og la det syde på kokeplaten eller i stekeovnen (80–100 grader). Fiskekraft må bare syde i 30–40 minutter, men kjøttkraft kan stå i 3–6 timer eller lenger. Kjøl ned, ha i egnede beholdere, og sett i kjøleskap og fryser. Krydder og urter kan du tilsette når du skal bruke kraften.
Det skal syde
Når vi lager kraft, sier vi ofte at vi koker kraft, men det er egentlig et upresist uttrykk, siden temperaturen skal ligge rundt 90 grader. Væsken skal syde, ikke fosskoke. Du kan kontrollere temperaturen ved å ha et egnet termometer oppi gryta.