
Fem spørsmål og svar om økonomi fra Carsten O. Five
Carsten O. Five svarer på spørsmål om din personlige økonomi i VI OVER 60. Her er fem spørsmål du kanskje også lurer på.
Overføre penger til utlandet
Vi vurderer å leie eller kjøpe et sted i Frankrike. Derfor lurer vi på hvordan man overfører penger til håndverkere og andre i Frankrike?
Det er blitt svært lett å overføre penger til land som Frankrike, i forhold til hvordan det var for noen år siden. Svært mange norske banker har «betaling til utlandet» som en funksjon på sitt nettbanktilbud. Din brukskonto blir belastet for overførselen. Er du usikker, kontakt banken din.
Slik kan du gå frem når du overfører penger – for eksempel til Frankrike.
1. Gå inn på funksjonen «betaling til utlandet» på nettbanken din. Pass på at du har dekning på kontoen din – når du kjenner kursen på euro.
2. Velg land, valuta – euro – og beløp.
3. Velg ny mottaker. Dersom det er første gang du overfører penger til vedkommende.
4. NB! Det viktigste er at du har IBAN nummeret til den du skal overføre penger til. Det begynner gjerne med FR og så en meget lang rekke tall. Pass på at du skriver helt riktige tall i rett rekkefølge. Les tallene noen ganger for å være sikker.
5. Så fyller du navn til mottager, adresse og land.
6. Skriv nummer på faktura. Ditt navn og adresse.
7. Når du er sikker på at alle opplysningene er riktige: Trykk på bekreft.
8. Normalt brukes BankID med engangskode og din personlige kode.
9. Er dette en kurant overførsel, tar overførselen gjerne en eller to dager.
10. Kontakt mottager for eksempel per mail og spør om pengene er mottatt. Er de ikke det – kontakt banken du har brukt.
Sikre pengene til tante
Jeg har en tante som nettopp er kommet på sykehjem. Hun er meget dårlig. Vi har solgt boligen hennes, derfor har hun en betydelig sum stående i banken. Vi er svært opptatt av at pengene skal stå trygt. Bør vi bare la pengene stå i banken?
Innskudd i norske banker er helt sikre. Innskudd opp til to millioner kroner i banker som er tilknyttet Bankenes sikringsfond er helt sikre. Er det spørsmål om mer enn to millioner, kan pengene fordeles på flere banker og på den måten bli sikre. Man kan få høyere avkastning på pengene ved å sette pengene i aksjefond. Men aksjefond kan svinge både ned og opp – i hvert fall i et kort tidsperspektiv. Dessverre vil kommunen antagelig ta 85 prosent av rentene som betaling på sykehjemmet. Den ulempen må veies opp mot sikkerheten ved å ha pengene i banken og ikke i aksjefond. Hvis dere ønsker å ta noe risiko, kan dere for eksempel sette halvparten av pengene i et globalt aksjeindeksfond. Det kan svinge i verdi, men gir normalt høyere avkastning enn å ha pengene i banken – i hvert fall i løpet av noen år.
Verdi på gamle mynter
Etter en gammel onkel fant vi en liten plastbøtte med mange forskjellige mynter. Kan disse ha noen verdi?
Det finnes samlere som setter stor pris på gamle mynter. Ta kontakt med en eller mynthandlere. De finnes i de store byene. Be dem vurdere om myntene har noen verdi.
Finansiering av båt
Jeg er nettopp blitt pensjonist. Sprek som jeg er har jeg mange hobbyer. Den største er fisking. Nå har jeg god tid og jeg og kameratene er lidenskapelige fiskere på fjorden. Det er hyggelig, spennende og veldig god mat. Fryseren fylles opp. Derfor planlegger jeg kjøp av en liten båt til våren. Har du et tips om finansiering?
Fisking er topp. Normalt vil den billigste finansieringen av en båt være at du låner opp på boligen din, dersom det er mulig. Snakk med banken og be om et tilbud.
Garasjesalg?
I løpet av kort tid har vi arvet svært mange gjenstander fra to forskjellige familier. Vi synes det er nokså drøyt å bare kjøre det vi har arvet på søppelfyllingen. Dette kan jo ha en viss verdi for noen.
Noen løser et slikt overflodsfenomen med å ha garasjesalg. Fyll opp garasjen – hvis dere har en garasje – med disse gjenstandene. Legg lapper i postkassene i nabolaget og inviter til garasjesalg. Selg gjenstandene for «snille» priser. Da kan det både bli noen kroner til dere, dere blir kvitt gjenstandene og naboene kan spare penger ved å kjøpe brukt, fremfor nytt og dyrt.
(Jeg har et hus i Provence i Syd-Frankrike. Er det noe jeg skal kvitte meg med, en sliten stol, noen gamle dører, en lampe som ikke virker – setter jeg bare gjenstanden på veien rett utenfor inngangsporten. I løpet av noen timer er gjenstanden forsvunnet. Noen nye eiere har fått glede av den. Jeg har sluppet å reise til fyllplassen i byen.)