REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

two,senior,women,female,woman,friends,or,family,sisters,play

Balanse i vennskapet

Strever du med å finne balansen i nære vennskap? Når bør du si ifra om noe – og når bør du bare svelge noen kameler?

Tekst: Psykolog Edna da Rocha Luneng Foto: NTB

Gode vennskapsrelasjoner forutsetter at man kan snakke åpent om forventninger til hverandre. Dersom du har forventninger som ikke blir innfridd, og det varer over tid uten at du snakker om det med den andre, kan det gå utover relasjonen. Å sette ord på forventninger kan både styrke et vennskapsforhold og forebygge ubehagelige opplevelser og følelser. En jeg kjenner, opplever at hun strever med å finne balansegangen. I noen av hennes vennskap er det full åpenhet og direktelinje uten at noen blir såret. Mens i andre vennskap opplever hun at hun må trå mer forsiktig og kanskje jatte med ved uenighet. Tillit, genuin empatisk interesse, respekt og anerkjennelse er noen fellestrekk ved langvarige vennskap. Når man er trygg på at den andre ikke dømmer eller moraliserer, kan man være seg selv og se på ulikheter som en berikelse. 

Tillit i et vennskap kan skapes ved å anerkjenne at den andre også bringer med seg noe som er litt annerledes enn du selv har, men som likevel er verdifullt og viktig. Det er viktig å huske at mennesker har forskjellige personlighetstrekk og derfor har ulike måter å presentere seg selv på i møte med andre. I disse forskjellighetene har medmennesker samtidig mange gode egenskaper og behov for inkludering, noe som er viktig å anerkjenne. På denne måten kan vi bruke våre ulike ressurser til å utfylle og inkludere hverandre til å bygge et sterkere og tryggere vennskap. I robuste vennskap er det rom for å snakke om det som er krevende i selve vennskapet. Hvis du prøver å ta opp noe som er sårt og vanskelig, og den andre bare går i forsvar, kan det være et tegn på at man trenger lengre tid til å skape trygghet i forholdet. 

Mange forhold varer ikke livet ut, og det er helt naturlig. Noen vennskap glir over i en annen fase, eller opphører. Men når forholdet er robust nok til at man tør å snakke om både relasjonens utfordringer og muligheter, er det mulig å snakke sammen om de mest sårbare tingene i forholdet på en god måte.

Et robust vennskap tåler grensesetting. Opp-lever du at en venn overskrider grensene dine, er det viktig å si ifra om det du føler, uten å klandre. Det er viktig å understreke at dette er din følelse. Ved å våge å dele kan vi finne ut om det vi mener, virkelig stemmer. Husk at ikke alt vi mener, nødvendigvis er det som egentlig er virkeligheten. Ha en dialog med vennen din om hva som er rammene for akseptabel og ikke-akseptabel atferd mellom dere.