REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

thoughtful,senior,man,holding,speech,bubble,with,question,mark,on

Spørsmål om særkullsbarn og uskiftet bo

En leser spør om man kan omgå uskifte-bekreftelse fra særkullsbarn ved en ektepakt. Og om hvilke vilkår som kan legges inn i et uskiftesamtykke. VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Vi har et spørsmål angående særkullsbarn og uskiftet bo. Kan man ved å opprette en ektepaktavtale at den andre kan sitte i uskiftebo uten å inn hente bekreftelse fra barna?  Vi har også lest at særkullsbarna kan sette vilkår for sitt samtykke – kan du gi noen eksempler på slike vilkår? 

SVAR: Førstavdøde ektefelles særkullsbarn må gi sitt samtykke til uskiftet bo. En ektepakt mellom  «foreldrene» kan ikke erstatte et slikt samtykke. 

Men hvis særkullsbarna samtykker til uskifte kan ektefellene i en ektepakt bestemme at uskifteboet også skal omfatte særeie. 

Særkullsbarn kan si blankt nei til uskifte – de kan si blankt ja til uskifte på lovens standard vilkår – eller de kan si ja – men på fastsatte vilkår som kommer i tillegg til lovens standardvilkår. Loven bestemmer for eksempel at barna kan kreve uskifteboet oppløst hvis den som sitter i uskiftet bo gifter seg eller har vært samboer i to år. 

Hvilke tilleggsvilkår som er fornuftig, er helt situasjonsavhengig – og må vurderes konkret i hver sak.  Men her kommer noen eksempler: 

– Tidsbegrensing
– Bare deler av verdiene (for eksempel boligen men ikke pengene, bare felleseie men ikke særeie)
– Begrensninger i lengstlevendes rett til å ta opp lån/pantsette eller selge uskifteboets faste eiendommer
– At uskifteboet skal skiftes hvis lengstlevende blir dement og kommer på sykehjem
– Hvis lengstlevende ikke lenger kan nyttegjøre seg verdiene i uskifteboet (for eksempel ikke lenger kan bo hjemme eller dra på hytta).