REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

insomnia,pills,,depression,and,senior,woman,in,bed,sleeping,for

Advarer mot sovepiller

Hver 11. person i Norge brukte sovemedisin i 2022. – Et stort problem, sier nevrolog som spesielt advarer mot noen typer medisiner.

Tekst: Elisabeth Lofthus Foto: NTB

Sliter du med å sove? Du er ikke den eneste. For noen blir søvnvanskene så krevende at de tyr til sovemedisin for å få en god natts søvn.

Antall brukere av sovemedisin i 2022 var ifølge Legemiddelregisteret hos FHI 471.000 mennesker. Det vil si at hver 11. person i Norge hadde brukt denne type legemidler dette året. På fem år har antallet brukere økt med 34.000. Tallene sier ikke noe om hvor mye medisin hver enkelt brukte, eller hvor lenge.

De fire mest solgte

Salgsdata for Grossistbasert Legemiddelstatistikk ved FHI viser oss hvilke sovemedisiner som er mest brukt. De fire mest brukte sovemidler er:

ZOPIKLONE (Eksempler på handelsnavn: Imovane, Zopiclone Actavis, Zopitin)

MELATONIN (Eksempler på handelsnavn: Melatonin AGB, Melatonin Orifarm, Melatonin Orion Pharma, Melatonin Unimedic, Circadin, Mecastrin)

ZOLPIDEM (Eksempler på handelsnavn: Stilnoct, Zolpidem Dune)

NITRAZEPAM (Eksempler på handelsnavn: Apodorm)

Fra 2018 til 2022 har det totalt vært en økning i bruk av sovemidler. Hovedårsaken til økningen er økt bruk av melatonin. I samme tidsrom er bruken av vanedannende sovemidler som zopiklon og nitrazepam noe redusert.

– Trenden for bruk av disse legemidlene har vært stabil og for noen svak nedadgående, bortsett fra melatonin, forteller Mohammad Nouri Sharikabad, avdelingsdirektør ved Avdeling for legemiddelstatistikk, FHI.

– Et stort problem!

– Bruk av sovemedisin hos dem med søvnløshet er dessverre et stort problem, påpeker Simran Sandhu.

Hun er spesialist i nevrologi og jobber ved Sandvika Nevrosenter hvor hun blant annet arbeider med søvnutredning.

– Cirka 10–15 prosent av den generelle befolkningen har kronisk søvnløshet, og av disse har omtrent åtte prosent forsøkt minst en sovemedisin, ifølge norsk reseptdata. Sovemedisiner er mest brukt blant kvinner og eldre, sier hun.

– Hvorfor er bruken bekymringsfullt?

– Bruk av sovemedisin kan være nødvendig for å løse akutte søvnproblemer, men man anbefaler ikke å bruke sovemedisin i mer enn 3-4 uker for å unngå toleranse og avhengighet.

Trenger større doser

Sandhu forteller at man tidligere brukte tradisjonelle benzodiazepiner som Xanor og Rivotril, men de siste årene har det blitt vanligere å bruke benzodiazepine-liknende preparater.

– Det er fare for å utvikle både toleranse og avhengighet. Å utvikle toleranse vil si at man stadig trenger større doser av medisinene for å oppnå samme effekt.

– Forskning viser at det økt fare for død i en gitt periode hos dem som bruker sovemedisin sammenliknet med de som ikke bruker sovemedisin, opplyser Sandhu.

De mest vanedannende

– Hvilke sovemedisiner er mest vanedannende?

– Stilnoct (Zolpidem) og Imovane (Zopiclone) er benzodiazepine-liknende preparater, såkalte Z-drugs, og er blant de mest vanedannende av de preparatene som er tilgjengelig på markedet, forteller nevrolog Sandhu som generelt fraråder å bruke disse.

Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk påpeker at det finnes gode medisiner ved kortvarig behov for sovemedisin.

Men – det er et men.

– Benzodiazepiner og benzodiazepinliknende legemidler kan føre til utvikling av avhengighet.

Likevel er det nyttig for noen å bruke disse medisinene med det formålet de er ment for.

– Både benzodiazepiner (nitrazepam) og benzodiazepinliknende legemidler (zopiklon og zolpidem) kan være nyttige når livskriser eller andre forhold gir dårlig søvn en periode, understreker Hortemo.

Slik unngår du å bli avhengig

For å unngå å bli avhengig, er det noe du kan gjøre.

– Man bør bruke laveste effektive dose. Behandlingsvarigheten bør være så kort som mulig og normalt ikke overstige fire uker, sier Hortemo.

Benzodiazepiner og z-legemidler fungerer ikke godt mot langvarige søvnvansker.

– Effekten på søvnen blir oftest dårligere ved lang tids bruk. Legemidlene kan gi tilvenning og kan skape avhengighet når de brukes jevnlig over tid.

Hortemo forteller også at disse sovemedisinene kan gi bivirkninger. Vanlige bivirkninger kort tid etter oppstart, er svimmelhet, søvnforstyrrelser, angst, trøtthet, nedsatt hukommelse og nedsatt aktsomhet.

– Legemidlene er merket med rød varseltrekant. Dette betyr at de kan gjøre deg trett og uoppmerksom og nedsette kjøreferdighetene, understreker overlegen.

Hvordan avvenne?

Hvis man har brukt sterke sovemedisiner over tid, kan det være vanskelig å slutte. Hortemo har noen råd om hva som kan gjøre det lettere.

– Dersom du har brukt benzodiazepin eller benzodiazepinliknende legemidler i inntil fire uker, kan du trappe ned dosen i løpet av noen få dager. Dersom du har brukt i mer enn fire uker, bør du redusere dosen gradvis over lengre tid.

Du bør snakke med legen din om dette, men det finnes også råd for nedtrapping på helsenorge.no

Også etter langvarig bruk av antihistaminer som alimemazin og doksylamin, bør dosen trappes ned gradvis. Selv om disse legemidlene ikke gir avhengighet, anbefaler man også her gradvis nedtrapping ved bruk over 4–6 uker.

– Ved langvarige søvnplager bør man fortrinnsvis forsøke andre metoder enn legemidler, understreker Hortemo.

Med og uten resept

– Er det noen sovemedisiner som er mindre vanedannende, og hvordan er effekten av disse?

– Man kan forsøke Melatonin, et rent hormonpreparat som kan framskynde innsovningen, og er ofte brukt blant ungdommer og unge voksne med innsovningsvansker, forteller Sandhu.

Hun forteller at disse preparatene er naturlige hormonpreparater som produseres i hjernen, og produksjon av Melatonin er høy på kvelden.

Det finnes to typer melatonintabletter:

VANLIGE MELATONIN-TABLETTER: Du må ha resept for å kjøpe disse. (Eksempler på handelsnavn: Melatonin AGB, Melatonin Orifarm, Melatonin Unimedic.

MELATONIN DEPOT-TABLETTER: Du må ha resept for å kjøpe disse. (Eksempler på handelsnavn: Circadin, Melatonin Teva, Mecastrin.

KAN KJØPES UTEN RESEPT: Små pakker Melatonin Orion Pharma for behandling av jet-lag. Dessuten ulike helsekostprodukter med lavt innhold av melatonin.

Jet-lag og søvnvansker

Ifølge Hortemo fra Legemiddelverket er vanlige melatonintabletter godkjent for behandling av jet-lag og behandling av søvnvansker hos barn og unge med ADHD. Vanlige tabletter med melatonin brukes også for å korrigere søvnrytme-forstyrrelser.

Melatonin depot-tabletter er godkjent for kortvarig behandling inntil 13 uker av primær insomnia (søvnløshet) ved dårlig søvnkvalitet hos pasienter eldre enn 55 år. I tillegg er noen antihistaminer (alimemazin, doksylamin) godkjent for kortvarig behandling av søvnvansker hos voksne. Disse legemidlene er ofte dårlig egnet for eldre.

Stress og levemåte 

Nevrolog Sandhu sier det er flere årsaker til at så mange sliter med søvnen og velger sovemedisin som en løsning.

– Vi lever i et samfunn som krever mye av oss. Stress, hektisk hverdag med både jobb og familie, skjermbruk, trening etter klokka åtte på kvelden – spesielt blant ungdommer. Engstelse for ikke å få nok søvn kan bli en negativ spiral. Dessuten kan koffein og nikotinbruk på kvelden og ulike infeksjoner øke risiko for søvnløshet. B-mennesker er også mer utsatt for å få innsovningsvansker. Dette øker igjen bruk av sovemedisin, forklarer Sandhu.

Lite søvn og/eller dårlig søvnkvalitet kan lede til andre problemer.

Sandhu nevner nedsatt dagtidsfunksjon med økt trøtthet, slitenhet, fatigue, humørsvingninger, psykomotoriske problemer, nedsatt mental helse og nevrokognitive vansker.

DETTE SIER LEGEMIDDELSELSKAPENE
Legemiddelselskapene som står bak vanedannende sovemedisin som omtales ble gitt anledning til å kommentere saken. Bare Sanofi som står bak sovemedisinene Imovane (zopiklon) og Stilnoct (zolpidem) valgte å kommentere. Medisinsk ansvarlig i Sanofi, Synnøve Jespersen, skriver dette i en mail: «Både Imovane (zopiklon) og Stilnoct (zolpidem) er benzodiazepinliknende hypnotikum som er indisert til forbigående og kortvarig behandling av søvnvansker hos voksne, og støtteterapi i begrenset tid ved kroniske søvnvansker hos voksne. Behandlingen bør være så kortvarig som mulig, under 2–4 uker inkludert nedtrapping og med lavest mulig dose. Det er den behandlende lege som forskriver medikamentet. De er B-preparater og er merket med rød trekant.»

Vitabalans ønsket ikke å kommentere saken. Dune Medicare besvarte ikke vår henvendelse.