REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

an,elderly,woman,drinks,water,after,a,hard,workout,in

Kan det bli for mye vann?

VI OVER 60-leseren drikker omtrent tre liter vann om dagen og lurer på om det er viktig for helsen eller om det også kan være for mye? Legen svarer.

Tekst: Lege Rolf Luneng Foto: NTB

SPØRSMÅL: Jeg drikker omtrent tre liter vann om dagen, i tillegg til det jeg får i meg fra mat. Men nå leser jeg at enkelte forskere hevder at det ikke er så viktig likevel, og at man fint kan ha super helse med langt mindre vanninntak per dag. Kan man drikke for mye vann

SVAR: Jeg vet ikke hvilke forskere du refererer til, så det er vanskelig å vite hvor mye/lite vann disse forskerne mener kroppen trenger. Men det vi vet, er at man kan drikke både for lite og for mye vann (væske). De fleste som kan mye om dette temaet, mener at risikoen ved å få i seg for lite væske vanligvis er større enn risikoen ved å drikke for mye.

Kroppens fysiologiske væskebehov avhenger av flere faktorer. To av de viktigste er temperaturen i luften rundt oss og fysisk aktivitet som fører til økt svetting, samt i sjeldnere tilfeller enkelte medisiner eller tilstander som fører til økt urinering. For de fleste er tørsten den viktigste indikatoren på hvor mye man bør drikke. Men her vil tørsten kunne avta med alderen, og derfor kunne bli en mindre sikker indikator på å signalisere væskebehovet.

En tommel­fingerregel for hvor mye væske vi trenger, er å gange kroppsvekten din i kilo med 30 ml. En person på 65 kilo vil altså trenge omtrent 2 liter daglig. Voksne vil dermed trenge mellom 2–2,5 liter væske om dagen, avhengig av vekten din og hvor mye væske du taper via pusten, huden (svette) og urinen. Er du liten og lett og har lite fysisk aktivitet i jobb og fritid, kan det hende at kroppen din ikke trenger mer enn 1,5 liter væskeinntak daglig.

En annen huskeregel er at urinen i løpet av dagen bør være så lys i gulfargen som mulig uten å være helt blank. Da har man tilnærmet nesten like mye væsketap som inntak, og da er kroppen i vannbalanse.